Ontwikkeling blijft hoofddoel voor Diamonds-coach Steven Mijnsbergen

Korfbal Challenge

Het is aftellen tot de start van de Korfbal Challenge in Rotterdam. Het jaarlijkse evenement tussen Kerst en Oud & Nieuw moet weer een groot spektakel worden. De Tulips gaan voor de titel, maar wat kunnen de Belgen – natuurlijk ook weer aanwezig – eigenlijk allemaal uitrichten?

Door het bomvolle Korfbal League-programma wordt de Korfbal Challenge op dit moment nog weleens even ‘vergeten’, maar hoe zit dat eigenlijk in België? “Daar leeft het al wel echt”, meent bondscoach Steven Mijnsbergen. “Het is weer een goed moment om ons weer te gaan meten met de top. Je speelt tegen de sterkste korfballers van Nederland, van de wereld. De Belgische spelers kijken daar wel naar uit, ja.”

Hoewel er voor de spelers van Boeckenberg en Scaldis – waar het gros van de spelers van de Diamonds speelt – weinig tijd is voor een voorbereiding, is Mijnsbergen blij met het feit dat Jong België ook participeert aan de Challenge. Met hen kunnen ze al wel aan de slag. “Voor hen is veel aandacht, deze generatie zal namelijk ook het gat moeten dichten. Het is noodzakelijk om wedstrijden op hoog niveau te spelen.”

Meetmoment
“België ziet duidelijk dat het gat met Nederland niet kleiner aan het worden is. Het wordt eerder groter”, spreekt de voormalig coach van PKC/SWKGroep zijn - en de Belgische - zorgen uit. Als gezegd, het jaarlijkse toernooi in Rotterdam is dan een leuk meetmoment. “Het is heel goed om veel van zulk soort wedstrijden te spelen, tegen Nederlandse ploegen. Dat deden we in aanloop naar het Europees Kampioenschap ook al.”

Maar waarom alleen tegen Nederlandse teams? “Als we bijvoorbeeld veel tegen een land als Portugal zouden oefenen, dan zal alleen Portugal daar beter van worden. Wij moeten tegen de betere en beste ploegen spelen om zelf ook te groeien in ontwikkeling”, legt de trainer uit. De Diamonds gaat dan ook met precies die insteek de Korfbal Challenge. Waar de Nederlandse bondscoach, Wim Scholtmeijer, nog zijn doel (de Challenge winnen) uitsprak, gaat het voor Mijnsbergen puur om de ontwikkeling.

‘Niet geschrokken van EK-finale’
Met het EK nog vers in ons geheugen is dit ook wel een logische gedachte. Het zal beter moeten in België, want Nederland troefde hen in alles af. “Of ik van die finale geschrokken ben? Nee, dat niet. Ik denk dat het werkelijke verschil ook kleiner is dan deze wedstrijd liet zien. Bovendien zou het raar zijn als je het drie jaar lange, professionele programma niet terug zou zien in het spel. Nederland speelde goed en leverden verdedigend een buitengewone prestatie.”

Ondanks die finale, was ook het EK in Dordrecht een nuttig toernooi. Mijnsbergen weet waar hij mee aan de slag kan. “Fysiek konden we geen weerstand bieden, maar dat ga ik niet zo snel oplossen. Maar de variatie in ons spel, die kan ik wel verder uitbreiden. Op het EK lukte het soms aardig, soms helemaal niet. De weg die we zijn ingeslagen, moeten we doorzetten.”

In het slotwoord spreekt de bondscoach nogmaals zijn tevredenheid uit over het aanstaande toernooi: “Ik denk niet dat we per se iets moeten halen. Het is een heel fijn toernooi om meters te maken. Andere speltypes uitproberen. Voor ons gaat het om de ontwikkeling. En dan komt het échte grote meetmoment volgend jaar, bij de World Games.”

Selectie België:

Dames: Julie Caluwé (Voorwaarts), Karen van Camp (Boeckenberg), Shiara Driesen (AKC/Luma), Patty Peeters (Scaldis), Nikki Schilders (Boeckenberg), Zahra Verhoeven (Meeuwen), Kathleen Verlaak (AKC/Luma), Jolien Herthogs (Boeckenberg)

Heren: Jarni Amorgaste (Borgerhout/GW), Jesse De Bremaeker (Boeckenberg), Jari Hardies (AKC/Luma), Nick Janssens, (PKC/SWKGroep), Brent Struyf (DVO/Accountor) Yani Janssens (Scaldis), David Peeters (Scaldis), Lars Mattheyses (Sikopi)

Datum: 9 december 2016 uur