Open EK Beachkorfbal: Portugal sterker dan België, Tsjechië weer goed

EK Beachkorfbal

Op het Open EK Beachkorfbal zijn zaterdag de poulefases (A t/m D) afgewerkt. In totaal vochten zestien ploegen uit twaalf verschillende landen voor een plekje bij de beste twee om uitzicht te houden op de eerste titel Europees Beachkorfbal ooit.

POULE C: Polen (5p), Tsjechië (5p), Hongarije (2p), Chinees Taipei (0p)
Net als in Poule B toonde Tsjechië 2 zich ook in poule C erg sterk. Het had geen kind aan Hongarije (7-5) en Chinees Taipei (6-9) en deelde de punten met Polen (4-4). Die formatie, die aanwezig was onder toezicht bondscoach Roelof Koopmans (coachen mag niet, beachkorfbal kent geen coaches), deed ook prima zaken in het Scheveningse strand. Hoewel Polen het iets moeilijker had dan Tsjechië 2, wonnen zij ook twee van hun drie poulewedstrijden. En door de remise tegen Tsjechië zijn ze bovendien nog ongeslagen.

Daardoor gaan Polen en Tsjechië als nummers één en twee door naar de kwartfinales, terwijl Hongarije en Chinees Taipei naar de ‘onderkant’ van het Open EK Beachkorfbal afzakken. Hongarije doet dat als nummer drie, omdat zij in het onderlinge duel de Aziaten met 2-4 versloegen. Tijdens de afgelopen World Games waren zij nog de grote verrassing door België uit de finale te houden, maar met zand als ondergrond moesten ze duidelijk nog even wennen.

Chinees Taipei Tsjechië 2 6-9
Hongarije Polen 2-4
Hongarije Chinees Taipei 3-2
Polen Tsjechië 2 4-4
Chinees Taipei Polen 6-7
Tsjechië 2 Hongarije 7-5

POULE D: Portugal (6 p), België 1 (4p), Duitsland (2p), Wales (0p)

Dat België 1 de dikste overwinning van alle (!) poulefases neerzette tegen Wales (2-14) mocht niet baten voor ze; Portugal was niet meer te achterhalen. Omdat het wel in de eerste ronde van Duitsland had gewonnen (2-9) mocht België 1 wel met de Portugezen mee naar de bovenkant van de kwartfinales. Onze Oosterburen wonnen alleen van Wales (5-4) en gaat, samen met Wales, als nummer drie naar de kwartfinales voor de verliezers. Dat is het doekje voor het bloeden voor elke ploeg die zich niet bij de beste twee in de poule korfbalt: ook als nummer drie of vier wachten er zondag nog genoeg duels. Al zal Duitsland beseffen dat het dan wel beter moet als ze zaterdag lieten zien.

Dat de Portugezen wel raad weten in het zand, blijkt uit hun uitslagen. Het land met kilometers strand had het weliswaar geen enkele wedstrijd echt gemakkelijk, maar won we; al haar pouleduels - dus ook van België 1 (5-6). Ook Duitsland (6-4) en Wales (5-3) moesten eraan geloven en zagen hoe Andreia Feitas, Hugo Fernandes en de anderen er met de poulewinst vandoor ging. Ze profileerden zich op een zeer positieve manier. Wat kunnen zij morgen uitrichten?

Duitsland België 1 2-9
Portugal Wales 5-3