Oranje geeft WION nu al een boost

TeamNL Korfbal

WION was dinsdag en woensdag de eerste gastheer van het Nederlands team in de tour door Nederland, waarmee Oranje korfbal èn het komende EK in Dordrecht promoot. Het werd een groot succes. “Het was waanzinnig.”

WION-voorzitter Patrick van den Abeelen had zich van alles voorgesteld van het gebeuren, maar zijn stoutste verwachtingen werden nog overtroffen. “Het was zo’n mooie happening. De spelers van het Nederlands team hadden zoveel enthousiasme en straalden tegelijkertijd zoveel professionalisme uit. Je kon aan alles zien dat de clinics tot in de details voorbereid waren. Ze zetten ècht iets neer.”

Zo’n 600 kinderen van vijf scholen uit de wijk Ommoord kregen leuke, gevarieerde korfbalvormen voorgeschoteld. En het effect is nu al merkbaar volgens Van den Abeelen. “We hebben direct reacties gekregen van ouders. Hun kinderen komen binnenkort een keer meetrainen. Natuurlijk doen we als vereniging veel om de sport te promoten. Maar deze pr is geweldig voor de club en het liet vooral zien wat korfbal nu echt is. De zichtbaarheid van de sport en WION is er door vergroot.”

Toevallig sprak Van den Abeelen tijdens het korfbalcongres van 2015 tijdens een sessie al over het gebrek aan boegbeelden binnen het korfbal, zoals hij dat ervoer. Het KNKV zou veel meer naar buiten moeten treden met de sterren. “Werk er aan dat ze in televisieprogramma’s voorbij komen bijvoorbeeld, zodat mensen een gezicht bij de sport krijgen.”

De oproep vanuit het KNKV naar clubs om zich in te schrijven voor de tour van Oranje sprak Van den Abeelen dan ook onmiddellijk aan. “Zo’n kans krijg je misschien maar één keer en dus moet je hem pakken.” Er werd een zogenaamd bid in elkaar gezet en uiteindelijk viel de keuze in Zeist onder andere op het plan van WION.

“Als WION gaan we dit gebeuren ook terugkoppelen naar onze buurtclubs, met wie we tweemaandelijks een overleg hebben. Van daaruit kunnen we dan, mogelijk en het liefst, met elkaar plannen smeden om het een mooi vervolg te geven. We weten dat internationals clinics kunnen komen geven en wat dat kan opleveren.”

Het was voor WION een uitdaging om op korte termijn nog iets op te zetten, ook met de zomervakantie in het hoofd. “We hebben vlak voor het einde van het schooljaar aangeklopt bij scholen met de vraag of ze mee wilden in dit bijzondere evenement. Gelukkig reageerden de meeste scholen positief, werd er heel goed geanticipeerd en konden we dus uiteindelijk 600 kinderen – en ook nog eens onder heerlijke omstandigheden – verwelkomen.”

Daar moeten wel kinderen tussen zitten die enthousiast zijn geworden over korfbal, zo is de overtuiging van Van den Abeelen. “Het is alle inspanningen in ieder geval volledig waard, zowel voor WION zelf als de sport in brede zin. Echt, we zouden het zo weer doen. En zoals gezegd, misschien doen we dat ook wel.”

Fotografie: Naiko.nl

Datum: 25 augustus 2016 uur