Oranje U17 wint officieus wereldkampioenschap

Oranje U17 wint officieus wereldkampioenschap

Oranje U17

Zoals verwacht heeft Oranje U17 het U17KWC in Schijndel op haar naam geschreven. In de finale tegen eeuwige rivaal België waren de jongelingen van Barry Schep duidelijk de sterkste. Het werd 22-11 voor Nederland, dat daarmee opnieuw officieus wereldkampioen is.

Bondscoach Barry Schep noemde de halve finale tegen Engeland in zijn voorbeschouwing nog de eerste échte test van het toernooi voor zijn team. Maar na de 29-4 overwinning op de Engelsen in de halve finale betekende dat de finale toch ècht pas de grote test zou worden voor Nederland.

De finale, die iets later begon van gepland omdat Engeland een golden goal (19-18) nodig had om met Chinees Taipei af te rekenen voor het brons, zou daarmee het absolute topduel van het toernooi moeten worden. Barry Schep noemde de Belgen gevaarlijk omdat zij met vrijwel dezelfde ploeg als vorig jaar speelden, terwijl bij Oranje uiteindelijk slechts drie spelers in de basis begonnen die vorig jaar ook bij Oranje U17 zaten.

Ondanks het ietwat ongeconcentreerde begin van beide ploegen was het Nederland wat het voortouw nam. Binnen vier minuten was het 3-0, allen door kansen vanuit het achterveld. België kwam via 3-1 op 4-3, maar zag Nederland vervolgens weer uitlopen naar 7-4. Dat kwam vooral omdat de Nederlanders in de verdediging veel reboundduels wonnen.

Desondanks gaven de Belgen zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Het ging van 7-4 naar 7-6, maar toen Jacco Boonstra met zijn tweede strafworp uit vier pogingen het verschil weer op twee bracht werd het verschil nooit meer kleiner. Bij rust was het 12-8, in Nederlands voordeel.

De tweede helft drukte Nederland meteen door. Via 14-9 ging het naar 19-10, waarna de beide bondscoaches Barry Schep en Yannik Wouters nog flink aan het wisselen sloegen. Het gehoopte spektakel bleef echter uit. Oranje U17 prolongeerde vrij probleemloos haar wereldtitel met een 22-11 overwinning, nadat er vorig jaar nog met 26-12 van de Belgen werd gewonnen.

Datum: 25 juni 2017 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl