Oranje Wit A1 op herhaling op het veld en wil ‘eremetaal’

Hoofdklasse A-jeugd

Het zaalseizoen eindigde in mineur voor Oranje Wit A1. De play-offs werden dan wel gehaald, maar de Dordtenaren wilden meer. De finale in de Ziggo Dome was het ultieme doel, maar Dalto gooide in de beslissingswedstrijd roet in het eten. Jarenlang werkte Oranje Wit naar dit ‘eindjaar’ toe, gaat dat gehele proces nu op het veld wel zijn vruchten afwerpen?

Toen de kruisfinales eenmaal binnen waren, was Oranje Wit toch een beetje opgelucht, erkent ook aanvoerder Bo Oppe. “Eerlijk gezegd voelde het ook wel goed dat we eerste zijn geworden in de poule. Dat maakt het behalen van die kruisfinale net iets mooier en mogen we nog een keer voor eigen publiek spelen.”

Het is alleen niet altijd makkelijk gegaan tijdens de tweede helft van de veldcompetitie. Daarbij waren de play-offs ook een kleine eyeopener. Oranje Wit is vervolgens zakelijker gaan spelen. “Elke spannende wedstrijd hebben we gewonnen, ook al was het spel niet altijd mooi. In de slotfase weten we het beter neer te zetten en nemen we betere keuzes. De play-offs zijn dan ook een mooie leerschool geweest”, spreekt Oppe over de ontwikkeling van zijn ploeg de laatste weken.

Toch heeft Oranje Wit zich even moeten herpakken na de zaal. Het mislopen van de grote finale was een bittere pil. “Jop (Brouwer, red.) en ik gingen met het Nederlands team gelijk door naar het EK en toen we terugkwamen hadden we nog maar één training voor de eerste competitiewedstrijd. Niet echt een ideale voorbereiding dus. Ook was het wel even wennen om weer voor wat minder publiek te spelen en dan baal je wel dat je die laatste pot tegen Dalto niet over kan spelen. Het feit dat je zó dichtbij was maakt dat natuurlijk nog iets vervelender maar daar kunnen we niks meer aan veranderen.”

De knop ging om en dat moest ook wel. DeetosSnel werd tijdens de herstart direct verslagen, een cruciale overwinning. “De kruisfinales waren toen zo goed als binnen. Gelukkig misten zij in de slotfase een stip om op gelijke hoogte te komen en wisten wij ‘m later wel te maken. Daar hadden we toch een beetje geluk mee. Als we die pot hadden verloren, was er voor ons meer druk op komen te staan”, meent de jeugdinternational. Oranje Wit hoefde zich de afgelopen weken ook niet druk te maken of zij de kruisfinales zouden halen, maar op welke plek ze zouden eindigen.

Door de eerste plek ontlopen de Dordtenaren nu plaaggeest Dalto en treffen ze DOS’46, dat zich op miraculeuze wijze wist te plaatsen in de laatste speelronde. "Maar ik had nu het liefst Dalto gehad", lacht het achttienjarige talent. Hij denkt klaar te zijn voor de kruisfinale, ook tegen DOS'46. “We hebben weer zin om voor het eremetaal te spelen. Het is wat cliché, maar dit zijn de mooiste potjes om te spelen en we kunnen niet wachten om weer te beginnen. Ik vind het juist wel leuk om tegen DOS’46 te spelen, omdat we dat natuurlijk nog niet gedaan hebben. Maar ook hoe ze spelen. Ze spelen met een lekker tempo en om te scoren, niet om de tegenstander niet te laten scoren. Dat zit ook wel in ons en daarom lijkt het me een leuke match-up waarin veel goals zullen vallen. Hopelijk weten we de hele wedstrijd lang de verdedigende de druk erop te houden, daar schort het bij ons nog wel eens aan. Wie weet pieken we daar zaterdag in.”

Datum: 6 juni 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.