Pascal Zegwaard (DOS'46): 'Willen een rol van betekenis gaan spelen'

Ereklasse

Een goed begin is het halve werk. Dit goede begin is dit seizoen zeker aanwezig bij DOS’46. Coach Pascal Zegwaard won met zijn ploeg al de Supercup, nog voordat de Ereklasse begonnen was. Vervolgens gingen de Nijenveners vrolijk door: na winst op DeetosSnel wonnen ze afgelopen zaterdag in een doelpuntrijke wedstrijd ook met 30-24 van DVO.

Zegwaard kon wel genieten van de wedstrijd tegen DVO/Accountor. “We verdedigden allebei voor, hierdoor bleef het tempo in de wedstrijd. Daarnaast werd er door beide ploegen met een hoog percentage geschoten, waardoor de goals als warme broodjes over de toonbank gingen.” Hoewel Zegwaard niet per se verwacht had dat er zoveel doelpunten zouden vallen, had hij er wel rekening mee gehouden. “Beide ploegen hebben spelers die veel kunnen scoren als ze op dreef zijn.”

Dit was dan ook het geval bij DOS’46: topscorers Harjan Visscher en Jelmer Jonker waren met zijn tweeën goed voor de helft van de doelpunten. Toch oordeelt de Nijenveense coach dat dit niet de doorslag gaf afgelopen zaterdag. “Toen DVO door onze verdedigende druk even stil viel, bleven wij over verschillende schijven scoren. Vooral de dames waren hierin erg belangrijk. Het lukte DVO niet om hetzelfde te doen.”

In aanvallend opzicht was Zegwaard dus wel tevreden, maar hij zag wel wat verbeterpunten voor de verdediging. “Deze wedstrijd zat in een bepaalde flow, waardoor er veel goals vielen. Daarbij horen ook veel tegengoals, maar 24 tegengoals is misschien iets te veel van het goede. Een aantal van die goals waren ook foutjes aan onze kant die DVO goed afstrafte. Die moeten we eruit halen.”

Positieve sfeer
Toch overheerst het positieve gevoel bij Zegwaard en zijn ploeg. Dat ze zo vlak na het behalen van de veldtitel al de volgende prijs hebben binnengehaald zorgt voor een goede sfeer binnen het team. Volgens Zegwaard heeft zijn ploeg nog steeds profijt van die sfeer. “Het speelt een stuk lekkerder wanneer de resultaten mee zitten. Maar er zal ook geen paniek ontstaan als het even niet gaat zoals we verwachten. Het is dan juist de taak om door te blijven gaan.”

De coach van DOS’46 ziet daarom mogelijkheden voor zijn ploeg. “We willen een rol van betekenis gaan spelen in de zaal en gaan dus voor de play-offs. Dit blijft een grote uitdaging die we graag aangaan.” Om deze doelstelling te kunnen halen, moet zijn ploeg over alle schijven blijven groeien, weet Zegwaard. “Dat de dames nu ook mee scoren, is een ontwikkeling die we afgelopen seizoen hebben doorgemaakt. Om echt mee te kunnen doen in de zaal, moeten we ons hier nog verder in ontwikkelen.”

Zegwaard kijkt dan ook uit naar aanstaande zaterdag, wanneer zijn ploeg op bezoek gaat bij TOP/SolarCompleet in Sassenheim. Terwijl hij erkent dat TOP op papier de betere ploeg is, denkt hij ook dat zijn eigen ploeg een goede kans heeft. “Elke wedstrijd is een wedstrijd op zich. Voor ons is deze wedstrijd een mooie uitdaging en ook een goed meetmoment om te zien waar wij staan tegen een topploeg.”

Datum: 19 september 2019 - 14:00 uur