Petersen: ‘Kunnen alleen maar leren van verlies tegen Taiwan’

Jong Oranje

De twee mooie overwinningen op België leek de perfecte afsluiting voor Jong Oranje dit jaar, maar de selectie van bondscoach Kees Vlietstra kreeg op het laatste moment alsnog een draai om de oren. Chinees Taipei lijkt klaar voor The World Games na de verrassende overwinning op Jong Oranje, het werd 19-26.

Vooruit dan, nog één wedstrijd. De ploeg van Vlietstra dacht al vakantie te hebben, maar ze moesten woensdagavond nog een keer presteren tegen Taiwan. “Dit jaar hadden we met Jong Oranje geen officiële toernooien om als team naar toe te werken. Om naast de trainingen ons ook te meten in wedstrijdverband en om andere landen te laten oefenen - en misschien ook helpen voor The World Games - hebben wij een aantal interlands gespeeld. Voor beide partijen een mooie uitkomst”, vertelt Kim Petersen. Het team dacht bij deze oefenwedstrijd dus aan een leuke afsluiter, maar dat kwam heb uiteindelijk bedrogen uit.

10-2
Na een mooi seizoen, met goede overwinningen - recentelijk nog tegen België - ging het uiteindelijk toch mis tegen Taiwan. “Zij hebben bepaalde kwaliteiten, die bij ons verbeterpunten blootlegden. Dat is een mooie ontwikkeling voor Taiwan en het korfbal, voor ons is dat iets om aan te werken.” Petersen weet ook waar het mis is gegaan. Dat de Taiwanezen een zuiver schot hebben, is al een tijd bekend. Maar deze keer werd Jong Oranje verdedigend verrast. “Aanvallend kregen we erg veel druk in de één-tegen-één. De bal verleggen van binnen naar buiten kan dan goed, omdat men de bal niet ziet aankomen. Echter zaten zij er zo dicht op dat alleen naar achter in de bal stappen niet genoeg was om te kunnen schieten. Daar hadden we het lastig mee”, analyseert de korfbalster van DOS’46.

Zo aan het eind van het seizoen word er flink geëxperimenteerd met de regels, want ook tijdens deze oefenwedstrijd werd er gespeeld in vijf sets van tien minuten. Set 1 en 5 won Jong Oranje, set 2, 3 en 4 won Taiwan. En daarbij springt set 2 het meest in het oog, want die eindigde zelfs in 10-2. Jong Oranje werd weggeblazen. “Daar baalden we ook zeker van met elkaar. We misten zuiverheid in onze eigen kansen en op de een of andere manier een bepaalde energie of flow die we de eerste set wel ervoeren. Daartegenover stond dat zij een hoog percentage schoten en wel in een flow raakten, waar wij ze niet uit wisten te halen.”

The World Games
Jong Oranje was een goede sparringpartner voor de landen die mee gaan doen aan The World Games, maar wat denkt Petersen zelf over dat toernooi? “Ik verwacht een halve finale tussen België en Taiwan, wat denk ik een hele mooie wedstrijd gaat worden. En natuurlijk ben ik ervan overtuigd dat Oranje uiteindelijk met goud thuiskomt.”

Al jaren wordt er gesproken over de zilveren medaille. Wellicht is Taiwan in staat om dit toernooi België eindelijk van de ‘tweede troon’ te stoten, denkt de oud-speelster van DOS Kampen. “Gezien onze eigen wedstrijden, geef ik Taiwan een goede kans. Maar ik denk dat de Belgen zeker niet onderschat mogen worden.”

Afsluiting
Terug naar Jong Oranje. Woensdagavond was dan wel een pijnlijk leermomentje, maar dat mag niets afdoen aan het hele proces. De selectie heeft een goed jaar achter de rug, als we Petersen mogen geloven. “We hebben als team een leerzaam en leuk seizoen gehad. Tegen de Belgen hebben we een goede wedstrijd gespeeld en waren we zeer tevreden. Natuurlijk wil je vervolgens het seizoen winnend afsluiten tegen Taiwan, maar ik denk dat we hier alleen maar van kunnen leren.”

Persoonlijk heeft het 20-jarige talent ook een leerzaam seizoen achter de rug. Nadat ze vorig jaar voor het eerst bij Oranje U19 zat, mocht ze dit seizoen daar gelijk een jaar Jong Oranje aan toevoegen. “Ik blijf het bijzonder vinden om in het oranje shirt te mogen spelen! Vorig jaar bij U19 al genoten van alle ervaringen en dat ik dat bij Jong Oranje vervolgens een nog een jaar mag meemaken, voelt erg bijzonder. Je groeit door alles wat je meemaakt.”

Datum: 15 juli 2017 - 20:00 uur