PKC zet KZ simpel opzij

Korfbal League

Het verschil tussen een absolute topploeg en een middenmoter met uitzicht op een play-offplek werd pijnlijk duidelijk in de wedstrijd KZ/Hiltex tegen PKC/SWKGroep (18-28). ‘KZ uit’ was niet eerder zo simpel gewonnen door de Papendrechters. Op het scorebord kon de thuisploeg 35 minuten volgen, maar iedereen met ogen in zijn hoofd had al lang gezien dat het een kwestie van tijd was voor PKC afstand zou nemen. “Ik heb niet getwijfeld aan de goede afloop”, zei Olav van Wijngaarden dan ook. “We waren beter.”

Tien minuten na rust maakte Stijn van der Vegt 13-15 en zodoende leek de thuisploeg ondanks het niveauverschil in de buurt te kunnen blijven qua score. Maar toen Van der Vegt vijf minuten later de veertiende van KZ scoorde was het al 14-22 en weer vijf minuten later 14-28, de grootste voorsprong voor de bezoekers. Tien minuten wedstrijd die PKC dus met 13-1 won. “KZ verdedigde achter, toen we raak gingen schieten ging het wel heel hard”, aldus Van Wijngaarden. “In de eerste helft ging het wat moeizaam qua score, maar KZ is een serieuze tegenstander. We hadden dit niet verwacht.”

Het zat KZ ook niet mee. Esther Cordus verdraaide maandag haar knie en kon niet spelen. Na dertien minuten moest Rick Voorneveld al uitvallen vanwege een knietje van Richard Kunst, waardoor zijn been stijf werd. Stijn van der Vegt was zijn vervanger. Het zijn dat soort spelers, en dan ook nog in vorm, die KZ echt nodig heeft om het PKC lastig te maken. PKC kon het zich veroorloven de topscorer tegen DSC, Johannis Schot, de hele wedstrijd aan de kant te houden. Want PKC heeft de betere spelers over de hele linie, maar KZ heeft nog genoeg kwaliteit om zich niet te laten ringeloren. De Kogers kleunden er in. Joost Hofman had al snel ruzie met Richard Kunst vanwege duels onder de korf. Je hoeft je natuurlijk ook niet alles te laten welgevallen. De ruststand was slechts 8-11. Bij KZ kwam de helft van de goals van Jordi Pasma. Aan de andere kant waren het met name de PKC-vrouwen die kansen promoveerden tot goals. Het spel van de PKC-heren was niet altijd efficiënt in die fase.

In de eerste tien minuten na rust bleef het duel qua stand bijna in evenwicht, tot de tien minuten halverwege waarin PKC de thuisploeg volledig afschminkte. Rosemarie Roozenbeek was niet zo zeer kapot van het verlies, maar wel van de manier waarop. “Dat is een schande.” KZ had met overwinningen op Blauw Wit en Fortuna juist indruk gemaakt. De ploeg had zich dan ook meer voorgesteld van het treffen met de koploper. “In de tweede helft konden we helemaal niets meer brengen. We maakten veel fouten en niet alleen door de druk van PKC. Natuurlijk had het invloed dat Rick uitviel, maar toen Rick ziek was de laatste weken konden we het ook”, aldus Roozenbeek.

De sfeer had er op de tribunes nooit echt in gezeten, maar de meeste bezoekers die voor KZ waren, begonnen tijdens de PKC-show stilletjes al een beetje te denken aan het vervolg van de avond: misschien een spannende film, een verse fles rode wijn of een restje Franse kaas. Zo was er misschien nog iets leuks te maken van deze avond nietwaar? PKC-trainer Detlef Elewaut provoceerde iedereen door vier minuten voor tijd nog een time-out te nemen en de boel onnodig te rekken. PKC scoorde hierna niet meer en KZ maakte nog vier goals, waardoor in ieder geval invaller Emiel de Kruijff en Anna Kriek nog op het scoreformulier kwamen.

Wedstrijdverslagen van duels in de Korfbal League worden geschreven door verslaggevers van de clubs. Korfbal. biedt slechts een podium voor deze artikelen.

Datum: 15 januari 2017 - 12:15 uur