'Plek vier is voor mij een grote massa'

'Plek vier is voor mij een grote massa'

Korfbal League1

Voor de start kijken twee korfbalkenners vooruit op het seizoen in de Korfbal League. Wie zijn de favorieten? Welke clubs moeten nog even geduld hebben? Wie moet gaan uitkijken voor plek 10? Van welke spelers verwachten ze veel? De blik van Wim Scholtmeijer en Jan Sjouke van den Bos.

Wim Scholtmeijer, bondscoach Nederlands team

“Ik verwacht een leuke competitie, met nu een top 3 in plaats van de top 2 van de afgelopen jaren. Blauw-Wit schat ik gevoelsmatig namelijk hoger in. In ieder geval veel beter dan de rest, al is dat van seizoen op seizoen altijd lastig te vergelijken. Maar ik geef ze meer kans om van TOP/Quoratio te winnen bijvoorbeeld. Als coach zou ik niet graag drie wedstrijden tegen Blauw-Wit spelen in de play-offs. En ook zeker niet als het draait om één wedstrijd. Zij hebben daar de perfecte ploeg voor.”

“Toch is PKC/SWKGroep ook voor mij dé titelkandidaat. Aan de mannenkant zijn ze sterker geworden, al is doordraaien met zes heren nog even wat anders dan met de vijf van afgelopen seizoen. Dat is denk ik wel een uitdaging, voor trainers en spelers. Bij de dames is er eerst nog wat rust door de blessure van Suzanne Struik, dus kunnen de anderen veel spelen. Maar als die terug is, moet je ook daar gaan schuiven.”

“Het verlies van Rianne Echten en Friso Boode is nogal wat voor TOP. Paul Anholts zou Friso denk ik prima kunnen vervangen, maar Rianne laat wel echt een gat achter. Die was vorig jaar nog altijd één van de beste dames in de Korfbal League. TOP is gewend om veel te winnen. Misschien dat ze nu iets vaker verliezen. In dat geval moeten ze niet in paniek raken en gewoon vasthouden aan het uitgangspunt dat ze zich moeten plaatsen voor de play-offs. Als ze daar staan heeft TOP dan weer wel de kwaliteit om bepaalde wedstrijden toch te winnen.”

“LDODK heeft zich op papier verbeterd, maar ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk gaat uitpakken. Hoe past het allemaal? Ik zou het wel mooi vinden als het lukt, want het zou prachtig zijn als een vereniging als LDODK een grote club in de Korfbal League wordt. Maar ze zullen flinke concurrentie krijgen van Fortuna/Delta Logistiek. Die zitten in een goede flow, het samenspel in de ploeg beviel me wel. De talenten van Claire van Oosten en Daan Preuninger en de ervaring van Marcel Segaar en Mirjam Maltha kan ook een mooie combinatie opleveren. Al denk ik dat dit seizoen vooral nog een ontwikkelingsjaar moet zijn, waarin de club ook kijkt naar mogelijkheden om een afscheid van Segaar en Maltha in de toekomst op de vangen. Maar er zit in Delft genoeg achter qua jeugd.”

“DVO/Accountor en DOS’46 hebben dat denk ik ook nog. Nog iets verder ontwikkelen en dan denken aan nog iets meer. Bij bijvoorbeeld DOS’46 is het afwachten of ze met vrijwel dezelfde groep toch weer een stap kunnen zetten ten opzichte van vorig seizoen? En kunnen de meest talentvolle spelers doorgroeien naar regelmatig een 8 of een 9 in plaats van een veilige 6? Dat is niet veel mensen gegeven.”

“KZ/Hiltex heeft prima dames, maar daar ook een gebrek aan doelpunten. Er hangt wel heel veel af van Rick Voorneveld en Tim Bakker. Terwijl het vaak zo is dat de mannen in een wedstrijd wel gelijk eindigen ten opzichte van hun tegenstanders, waardoor de vrouwen het verschil kunnen maken.”

“Onderin gaat de aanwezigheid van Ilona van den Berg het verschil maken voor AW.DTV ten opzichte van DSC. Die zullen niet afgaan, maar de Korfbal League is wel even een andere wereld dan de Hoofdklasse. En er zullen wedstrijden zijn waarin ze geen schijn van kans hebben. Kijk hoe het Dalto/BNApp.nl vorig jaar verging. Een prima team, maar gewoon een paar keer al kansloos bij de rust. In de Korfbal League doe je niet zomaar even mee als promovendus.”

“Er staat dit seizoen een hele groep spelers en speelsters in het veld die we al een tijdje aanmerken als enorm talentvol. Ik ben wel benieuwd wat die kunnen en gaan brengen. Esther Cordus, Fleur Hoek, Harjan Visscher, Olav van Wijngaarden en toch ook nog Jet Hendriks en Barbara Brouwer. Kunnen ze een heel jaar steady zijn? En dat geldt eigenlijk voor alle internationals: kun je wekelijks laten zien dat je de beste van Nederland bent? Dat is niet alleen interessant voor mij als bondscoach, maar voor heel het korfbal. En ik hoop echt dat de groep jonge spelers die bepalend gaat zijn, nog groter wordt.”

“Vorig jaar was voor het eerst sinds de invoering van de Korfbal League dat het schotpercentage lager was dan het seizoen daarvoor. Ik hoop dat we dat weer kunnen omdraaien. Dat zat voor mij overigens in twee dingen: het extra doorwisselen kwam het spel – zeker in het begin van het seizoen – niet ten goede en teams waren te veel gefocust op dynamisch spelen in plaats van zo effectief mogelijk spelen. Verder verwacht ik niet echt nieuwe dingen. Dan zouden we een aantal spelregels, zoals gebruikt op de vorige Korfbal Challenge, moeten invoeren. Bijvoorbeeld het nemen van vrije ballen strafworpen door degene op wie de overtreding is gemaakt.”

Jan Sjouke van den Bos, mastercoach KNKV
“Elk seizoen wil iedereen verrast worden. Ik denk dat het dit keer best lastig is die verrassing aan te wijzen. Al ben ik nieuwsgierig naar wat DSC er van maakt. Die hebben geloof ik bij de mannen drie keer 2 meter in het veld staan en bij de vrouwen toch ook een paar speelsters die in het verleden in de Nederlandse jeugdselecties gespeeld hebben. Hoe bespeel je dat allemaal? Ik ben benieuwd hoe de andere negen teams dat gaan doen. Al is de concurrent voor DSC voor mij duidelijk AW.DTV. Die gaan weer een vechtseizoen tegemoet, met een vertrouwde speelwijze.”

“Bovenin is duidelijk dat PKC/SWKGroep en TOP/Quoratio gewoon de play-offs halen. TOP is iets minder goed geworden, denk ik, maar uit de top-4 krijg je ze natuurlijk niet met het materiaal dat er nog altijd is. PKC spreekt voor zich, met alle klassespelers en –speelsters die ze hebben. Al moet je altijd afwachten wat andere leiding doet met een groep, zeker nadat Ben (Crum, red.) daar zo lang gezeten heeft.”

“Blauw-Wit gaat ook weer meedraaien bovenin en dat is best knap als je bekijkt dat ze met Sophie Hansen slechts één Oranje-international hebben. Dat valt op. Toch schat ik ze ook weer niet hoger in dan de derde plek, al gun ik ze wel een titel voor hun honderdjarig bestaan. Maar ze hebben niet ineens betere spelers of speelsters gekregen en ook niet ineens een beter plan. Als ze een stap vooruit zetten, komt dat voornamelijk doordat de rest zwakker is geworden.“

“Plek 4 is voor mij een grote massa. LDODK/Rinsma Fashion, Fortuna/Delta Logistiek en KZ/Hiltex, maar misschien toch ook DOS’46 en DVO/Accountor; ze kunnen het allemaal halen. LDODK heeft door de komst van Marjolijn Kroon en Friso Boode natuurlijk een enorme impuls gekregen. Dat opgeteld bij de broers Zwart en Femke Faber, ook echt een goede speelster, zou dat ze wel eens een plek in de top kunnen bezorgen.”

“Fortuna heeft toch ook een aardig team staan, net als Koog Zaandijk. Bij KZ kan de nieuwe hal ook een impuls geven. DVO en DOS’46 zijn er waarschijnlijk nog niet helemaal klaar voor, maar in Bennekom zie ik wel een ambitieus programma. En ook daar kan de verbouwde hal voor een nieuwe beleving zorgen.”

 “Qua spelers ben ik benieuwd naar mannen als Erwin Zwart en Marijn van den Goorbergh. Erwin heeft goede seizoenen gehad, is ver doorgestoten in Oranje – zeker het afgelopen EK – maar de vraag is nu of hij dat het hele jaar bij zijn club kan laten zien. Als hij daar in slaagt, is hij enorm waardevol voor LDODK. Van Marijn wil ik zien hoe ver hij nu daadwerkelijk al is. Hij is ineens A-international. Kan hij dat ook vertalen naar goed spelen bij DVO?”

“In het algemeen verwacht ik dit jaar meer goals. Vorig seizoen gemiddeld ruim 50 per wedstrijd, dit jaar reken ik op 52 à 54. Dat eist veel van teams. Maar dat het doelpuntentotaal nog altijd omhoog gaat is voor mij een belangrijke graadmeter als je het hebt over de blijvende ontwikkeling van de sport. Hoe dan ook reken ik op een boeiende competitie.”

Datum: 18 november 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl