Positieve Van Oosten kan niet wachten om weer te beginnen

Korfbal League

Ervaringsdeskundige op het gebied van zware knieblessures. Niemand wil het graag zijn, maar toch kan die stempel inmiddels wel op Claire van Oosten, nadat ze begin vorig zaalseizoen wederom een kruisband scheurde. Bij de pakken neerzetten deed én doet ze echter niet. “Belangrijk is dat je een doel voor ogen hebt”, vertelt ze.

Revalideren is op een bepaalde manier goed met tegenslagen om kunnen gaan. Van Oosten weet er alles van. “Mijn pees is nu een beetje gevoelig, misschien heb ik wat te hard gewerkt”, legt ze uit na haar afspraak bij de fysio. Frustrerend. Want als je eenmaal weer wat kan, dan wil je graag veel doen. “Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je goed naar je lichaam luistert. Als je revalideert en je krijgt ergens anders last, moet je niet blind doorgaan.”

Bevestiging
‘Teleurstellend.’ Zo omschrijft Van Oosten haar eigen seizoen in één woord. Het seizoen waarop ze zich zó verheugd had. “Op het veld eindigde ik in het eerste. Dan kijk je de hele zomer uit naar de zaal. Maar na vier wedstrijden zat de Korfbal League er voor mij op. De grootste klap kwam bij de orthopeed. Zelf had ik helemaal niet verwacht dat het zo ernstig was, terwijl hij dacht dat ik het al wist. Het moment waarop hij bevestigde dat het inderdaad de kruisband was. Vreselijk.”

Dus moest de speelster voor de tweede keer in haar korfballoopbaan negen maanden revalideren. “Je moet niet achterom kijken, maar vooruit. Een doel stellen. Ik wil heel graag terugkeren in het eerste van Fortuna/Delta Logistiek. In de gang staan waar de spelers van het eerste oplopen. Dat moet het mooiste moment na mijn revalidatie worden. Daar train ik vier keer in de week hard voor. Dat is best moeilijk. Want je bent vaak alleen aan het trainen. En in het begin kun je amper lopen. Niet lang staan. En moet je hard werken om dat allemaal weer te kunnen.”

Steun
Grote steun heeft ze aan haar fysio Leon Braunstahl. “De beste fysiotherapeut op het gebied van korfbal. Hij daagt je telkens uit, doet dingen die ik prettig vind in mijn revalidatie. Helpt je bij alles en is gewoon een prettig persoon. Daarom vind ik het fijn om twee keer in de week naar hem toe te gaan. Wel zo gezellig. De andere twee keer train ik in de sportschool. Daar heb je wel discipline voor nodig. Maar als je een doel voor ogen hebt, dan kun je dat opbrengen. En gelukkig gaan er soms teamgenootjes mee. Dat is erg fijn.”

Van Oosten klinkt positief voor iemand die haar laatste half jaar bij Jong Oranje, haar eerste basisplaats bij Fortuna én haar eigen risico met één verkeerde schijnbeweging als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Maar na zes maanden gloort er toch weer korfbal aan de horizon. “De veldcompetitie sla ik nog over. De laatste wedstrijd zou ik misschien weer kunnen spelen, maar dat risico neem ik niet. Als je te vroeg terugkomt, is de kans op een nieuwe kruisbandblessure vijftig procent groter. In de voorbereiding op de zaal wil ik weer aansluiten. Fit.’’

Nieuwe start
De ploeg die afgelopen seizoen als achtste eindigde in de Korfbal League en bovendien enkele basisspelers zag vertrekken, gaat het komend seizoen beter doen. Daar is Van Oosten van overtuigd. “Ik vind ook dat ze het naar omstandigheden goed gedaan hebben”, licht ze toe. “We hadden veel afwezigen. Veel zware blessures. Een aantal keer viel het net niet onze kant op. Dat zijn tegenslagen. Maar we zijn bij elkaar gebleven en hebben als team gespeeld. Wat dat betreft kunnen ze trots zijn op elkaar. Hoewel ik zeker in het begin moeite had met toekijken, stonden ze er wél op het moment dat het moest. Tegen DVO/Accountor en AW.DTV bijvoorbeeld. Dat was niet leuk en we wilden daar niet staan, maar die moesten we wel winnen.”

Met een fitte Van Oosten, Preuninger, Thomas Reijgersberg en een sterke lichting A-junioren moet er beterschap komen in Delft. “De top-vier is toch gewoon het doel. Dat wordt lastig, maar met de nieuwe spelers gaan we ook weer een ander spelletje spelen. Dan ben ik er zeker van overtuigd dat we het kunnen halen. Alleen moeten we het tegen de grotere teams in de competitie beter gaan doen.”

Voor haarzelf heeft Van Oosten, als ze terugkomt van haar vakantie in Amerika en Canada, niet één specifiek doel. Eerst moet ze helemaal wedstrijdfit worden. “En dan in elk geval een jaar blessurevrij blijven”, zegt ze lachend, als een boer met kiespijn. “Aanvallend wil ik graag mijn bijdrage leveren, maar in welke rol en hoe dat precies gaat gebeuren, is nog lastig te zeggen. Het seizoen moet nog beginnen. Maar in elk geval wil ik vol wedstrijdspanning weer in de gang bij Fortuna staan. In het eerste. Daar train ik al die keren voor in de week. Dat moet het mooiste moment van mijn revalidatie worden. Dat je denkt: ‘ja, hiervoor heb ik het gedaan. Het is gelukt.’ Dan kan ik heel trots zijn op mezelf.”

Datum: 12 juli 2017 - 17:00 uur