Richard van Vloten: 'Nog niet bezig met het halen van de kruisfinales'

Hoofdklasse

Oefenmeester Richard van Vloten stond vorig jaar nog aan het roer bij het Eindhovense DSC, samen met Marc Verberk. Met deze ploeg promoveerde hij naar de Korfbal League en bij KCC/SO natural waren ze dusdanig onder de indruk van dit staaltje werk dat men Van Vloten en Verberk als duo benaderde. Van Vloten en Verberk accepteerden deze uitnodiging en momenteel zijn de heren bezig aan een goed seizoen in Capelle aan den IJssel.

Afgelopen zaterdag speelde KCC tegen KVS/Maritiem. Deze wedstrijd was een goede weerspiegeling van de stand van zaken bij KCC. De ploeg staat na zeven wedstrijden fier aan kop met twaalf punten, drie punten los van de concurrentie. KVS was zaterdag niet van plan met mooi korfbal de punten te pakken. Dat bleek tegen TOP (A) ook een effectief strijdplan, maar bij KCC lukte het allerminst. “Het is voor mij nog steeds een raadsel hoe KVS van TOP (A) won. Zij probeerden ons te ontregelen met achter verdedigen. Uiteindelijk konden ze weinig tegen ons inbrengen. Wij probeerden na rust (12-5) ons eigen spel weer op te pakken en dat lukte prima. Met een aantal mooie doelpunten tussendoor en acht goals in de laatste tien minuten liepen we uit naar 28-10.”

Andere focus
Van Vloten weet dat KCC gezien wordt als favoriet in de Hoofdklasse B. “Dat is ook niet zo gek, we haalden in de afgelopen drie jaar steevast de kruisfinales. Daar ligt ook meteen het pijnpunt, want we wonnen die kruisfinales geen van de drie keer. Dit jaar hebben we weer gewoon een nieuwe kans, met vier nieuwe spelers in de basis acht. Op het veld begonnen we goed in de Ereklasse. We wonnen weliswaar alleen van TOP (A), maar lieten ook zien tegen DVO/Accountor en KZ/Hiltex goed mee te kunnen komen. Eigenlijk was alleen PKC/SWKGroep een maatje te groot.”

De oefenperiode in de zaal verliep goed, met louter gewonnen wedstrijden. De eerste competitiewedstrijd tegen Sporting Delta werd met 15-30 gewonnen. “Onze eerste echte test was TOP (A) uit en die verloren we (23-21). Deze pot verloren we in mijn ogen echt van onszelf, we gaven een voorsprong van zeven punten weg. Tegen DeetosSnel ging het ook maar net goed. We stonden wederom zeven goals voor, maar wonnen slechts met 24-23. Daarna hebben we als team afgesproken zakelijker te gaan spelen en dat gaat tot op heden goed. We zijn nog niet bezig met het behalen van de kruisfinales, maar meer met hoe we onszelf kunnen verbeteren. Op de huidige manier gaan we de kruisfinales natuurlijk wel halen, maar de focus ligt nu wat anders.”

Ondanks die gewijzigde focus is de ambitie om de Korfbal League te halen er wel. “Natuurlijk, maar we werken nu op een andere manier naar een doel toe. Bij DSC lukte ons dat op deze manier in één keer. Als je uiteindelijk een bepaald niveau haalt wordt het een vanzelfsprekendheid. Belangrijk hierbij is dat je ook lelijke wedstrijden wint. Dat kan soms saai en zakelijk zijn, maar uiteindelijk gaat het –heel cliché- gewoon om het behalen van de punten.

“Niet lullen, gewoon hard werken”
Richard van Vloten is tevreden over het verloop van zijn eerste seizoen tot dusverre. “In het begin was het wennen, na vier jaar DSC. KCC is een club met een andere cultuur en mentaliteit. Dat is een kwestie van Brabanders versus Rotterdammers. Echter, qua ambities zijn beide clubs hetzelfde. DSC staat inmiddels in de Korfbal League en KCC wil dat halen. Ik hou van deze ambitie en het ‘no-nonsense gedrag’. Niet lullen, gewoon hard werken. Dat werkt bij beide clubs. Ik denk dat we inmiddels goed op weg zijn een stabiel niveau te halen, maar ik zie ook dat het beter kan. We zetten elke week kleine stapjes. De piek moet nog komen en ik hoop dat we die op het juiste moment bereiken, daar werken we hard voor.”

Datum: 11 januari 2017 - 12:00 uur