Riko Kruit: ‘Suriname eindigt bij de top twee’

Internationale projecten

Sinds augustus is Suriname geaccepteerd als lid van de Internationale Korfbal Federatie. Dat betekent dat er gestreden kan worden om een ticket naar het wereldkampioenschap 2019 in Zuid-Afrika. Bij de Surinaamse ploeg staat de Nederlander Riko Kruit aan het roer. Hoe is hij terecht gekomen bij dit team?

“Een paar jaar geleden had ik met Edwin Bouman, op dit moment de coach van AWDTV, tijdens onze KT4-cursus levendige discussies over hoe we internationaal een échte TOP 6 zouden kunnen maken. In onze zoektocht kwamen we er achter dat in de Nederlandse competitie veel spelers actief zijn met buitenlandse roots. Zo is het idee ontstaan om een team op de been te brengen met spelers uit Nederland of België met een achtergrond in het buitenland. We dachten aan Marokkanen, Turken, Indonesiërs, Antillianen en bijvoorbeeld Surinamers.”, vertelt Kruit. In deze periode was Kruit ook coach van Blauw-Wit. Een van de spelers bij de club uit Amsterdam was Gerald van Dijk. “Met hem heb ik ook gesproken omdat Van Dijk van Surinaamse komaf is. Hij vond het een interessant project, maar concentreerde zich met name op zijn club Blauw-Wit.”, vervolgt Kruit. “Uiteindelijk is het toen, om verschillende redenen, niet gelukt. Dat zat hem met name aan de organisatorische kant, er moest namelijk wel een bond opgericht worden in Suriname. Die connecties hadden Edwin en ik niet.”

“Van de zomer belde Van Dijk mij op met de mededeling dat we hij het opnieuw ging proberen.” Nadat er contact geweest was met de IKF, het KNKV en natuurlijk enkele belangrijke personen in Suriname kon het proces tot het oprichten van de Surinaamse Korfbal Federatie gestart worden. “We willen graag in algemene zin een boost geven aan het korfbal in Suriname. Er wordt nu gesproken over een herintroductie van korfbal in het schoolsysteem. Met het Surinaamse team hopen we hier een positieve bijdrage aan te kunnen leveren.”

In maart gaat Suriname tijdens het Zuid-Amerikaanse kampioenschap een gooi doen naar een ticket voor het Wereldkampioenschap. Kruit denkt kans te hebben op een goede klassering. “Als ik een lijstje maak met de spelers die mógen uitkomen voor Suriname, word ik erg blij. We kunnen een onwijs goed team samenstellen, maar niet iedereen heeft zich ook al beschikbaar gesteld. Het team dat er nu staat is al goed genoeg om zich internationaal te meten met de B-landen denk ik. Als de overige spelers zich beschikbaar gaan stellen, kunnen we serieus mee gaan doen voor een medaille op het WK.”

Om naar het WK in Zuid-Afrika te kunnen, moet Suriname op het Zuid-Amerikaans kampioenschap bij de eerste twee landen eindigen. Kruit is ervan overtuigd dat dit gaat lukken. “Suriname eindigt in de top twee. Zeker.” Toch is het wel moeilijk voorbereiden voor het team. “Er zijn in Zuid-Amerika weinig tot geen beelden beschikbaar van de andere teams. Ik zie hen pas op het toernooi zelf verwacht ik.” Voor de bondscoach is dit geen probleem: “We moeten uitgaan van onze eigen kwaliteiten.”

Eind december neemt het team van de voormalige Nederlandse kolonie deel aan de Korfbal Challenge in Rotterdam. “We spelen daar tegen Portugal en Tsjechië. Dat zijn belangrijke wedstrijden voor ons. Het zijn eigenlijk de enige twee wedstrijden waarbij we kunnen bekijken waar we internationaal staan. Dan is het begrijpelijk, maar lastig als sommige verenigingen uit de Korfbal League hun spelers niet vrijgeven. We beschikken tijdens de Korfbal Challenge en het Zuid-Amerikaans kampioenschap waarschijnlijk niet over alle spelers, dat is een gegeven en daar moeten we als coaches simpelweg mee omgaan. De uitdaging is om op het WK met het sterkst mogelijke Surinaamse team aan te treden”, besluit Kruit.

Datum: 7 december 2017 - 12:00 uur