Rising star Alwin Out in de kruisfinales met KZ

Rising star Alwin Out in de kruisfinales met KZ

Ereklasse

Zijn ontwikkeling is stormachtig te noemen. Alwin Out is geen opvallende verschijning in het veld, maar achter zijn rustige gelaat zit een ruwe diamant verscholen. Dit kwam er recentelijk al uit tijdens het NK één-tegen-één, waar hij de sensationele winnaar van het toernooi werd. Nu staat Out met KZ/Hiltex aan de poorten van de kruisfinales en wacht het op het veld ongeslagen PKC/SWKGroep als gedoodverfde favoriet hem op.

Het was niet de eerste keer dat Out in de natuurgrasring bij ONDO verscheen. Ook bij de A’s en eerder al bij de senioren was hij onderdeel van het deelnemersveld. Hij kwam echter nooit verder dan de poulefase. Hoe anders was dat dit keer! “Het was warm en ik vond het een sterk deelnemersveld. Ik ging er zonder verwachtingen in en dat bleek goed uit te pakken. Omdat ik lang ben, kom ik makkelijk tot schot. Daar heb ik gebruik van gemaakt. In de finale stond ik tegen Maarten van Brenk. Ik was allesbehalve zeker van mijn zaak, want in de halve finale had hij acht punten gemaakt. Gelukkig kon ik hem op twee houden en daar kwam ik dan zelf wel weer overheen”, blikt Out terug.

Doorbraak
Bij KZ hebben ze afgelopen jaar met Tim Bakker, Rick Voorneveld en Erik de Vries afscheid genomen van een aantal toonaangevende namen, maar de nieuwe generatie stond al te trappelen om het stokje over te nemen. De aanvoerder van die generatie, zo mag inmiddels wel geconcludeerd worden, is de 21-jarige Alwin Out. Out speelde tijdens de jeugd altijd in de eerste teams, maar RTC-selecties haalde hij bijna nooit. Toch brak hij dit jaar helemaal door in het eerste bij KZ. “Vroeger zat ik op de bank te kijken naar de gasten waar ik nu tegen sta, bedenk ik me nog regelmatig. Dat is fantastisch. Ik denk dat mijn ontwikkeling echt een boost kreeg toen ik vanuit de B- naar de A-junioren ging. Ik was toen zestien en werd ingezet als puntspeler. Dat pakte super goed uit en ik maakte er soms zelfs twaalf of dertien. Daarna kwam ik in het tweede, waar ik heel veel leerde. Op een gegeven moment ging het echt snel. Ik mocht invallen bij het eerste en kwam naast Tim (Bakker, red.) te staan, super vet natuurlijk. Ik heb nog een graantje mee kunnen pikken van de ervaren gasten en nu is het tijd om zelf aan de bak te gaan.”

Kruisfinales
In de zaal deed KZ op de achtergrond nog een tijdje mee in de strijd om play-offs, maar uiteindelijk vervulde de formatie uit Koog aan de Zaan een relatief anonieme rol tijdens dit Korfbal League-seizoen. Hoe anders is dat op het veld, waar men op zaterdag 9 juni aantreedt tegen PKC voor de halve finale. Daar waar ploegen als PKC en TOP/Solarcompleet het niet warm krijgen van een titel meer of minder op het veld, is dat voor KZ wel anders. “Bij ons zie je absoluut niet dat het veld wordt weggecijferd. We hadden de hele tweede helft van het veldseizoen uitzicht op de kruisfinales en nu we die hebben gehaald gaan we er vol voor. De zaal is natuurlijk een fantastisch podium, maar het veld is voor ons niet minder belangrijk.”

Over het tactische strijdplan waarmee Out en de zijnen de arena dit weekend gaan betreden doet de jongeling nog geen uitspraken: “Dat houd ik nog even voor me”, grijnst hij.

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Datum: 8 juni 2018 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl