Robbe de Wit: van Brabant naar Bennekom

Ereklasse

Hij is een echt kind van de club. Tegenwoordig zijn dat soort types schaars, maar Robbe de Wit is een authentieke clubman. Hij speelt sinds zijn vijfde bij het Brabantse DSC, maar besluit nu – op zijn 22e  – dat het tijd is voor een volgende stap. Volgend jaar korfbalt Robbe de Wit in het karakteristieke groen-wit van DVO/Accountor. De Wit licht zijn keuze graag toe.

Voordat hij dat doet wordt er echter eerst nog even aandacht besteed aan ‘zijn’ club. DSC uit Eindhoven speelde vorig jaar nog in de Korfbal League en deed het tijdens de eerste seizoenshelft verrassend goed. Uiteindelijk caramboleerden de Brabanders volledig tegen de verwachtingen in nog uit de League, nadat zij als grote favoriet het onderspit dolven in een rechtstreekse tweeluikconfrontatie tegen Avanti/Flexcom. “Dit jaar wilden we natuurlijk graag terug de League in, maar het was duidelijk dat dat er niet in zat. Ten opzichte van vorig jaar hebben we met Florian Bastiaens, Dennis Snel en Tjeerd Kooiman drie belangrijke heren ingeleverd en dat speelde ons parten. We waren simpelweg te wisselvallig,” verzucht De Wit.

Ereklasse, hoe lang nog?
Op het veld mag men dit jaar bij DSC nog wel genieten van korfbal op het hoogste niveau. De vraag is echter hoe lang nog, want afgelopen weekend verloren De Wit en consorten van Dalto/Klaverblad Verzekeringen en dat betekende een dikke donkerrode streep door de rekening. Men moét nu namelijk één van de komende twee wedstrijden (TOP/SolarCompleet & PKC/SWKGroep) winnen om kans te houden op handhaving. “Dalto won zaterdag terecht. We speelden gewoon onder de maat. TOP en PKC gaan allebei voor de kruisfinales, dus die zullen ook met het mes tussen de tanden spelen. Het wordt een enorm lastig karwei, maar we geven het natuurlijk niet op.”

De Wit in groen-wit
DSC heeft het afgelopen jaar dus een aantal mannen ingeleverd en juist op dit moment vertrekt ook Robbe de Wit, één van de sterkhouders in Eindhoven, nog naar een andere club. “Ik vond het ook een erg moeilijke keuze. Ik ben kind van de club, al mijn vrienden spelen bij DSC en ik ken er iedereen. Vorig jaar ben ik ook al benaderd en toen heb ik het nog uitgesteld, maar nu denk ik dat ik toe ben aan de stap hogerop. Ik denk dat DVO daar de geschikte club voor is. Ik ken de coaches nog van mijn tijd bij DSC en daarbij voelden ook de gesprekken met de club gewoon goed. Tevens is reistijd vanuit Eindhoven naar veel clubs best een probleem, maar de afstand naar Bennekom is nog wel te overbruggen. Ik studeer in Eindhoven, dus ik hoef daar ook niet weg.”

De Wit vervolgt: “DVO heeft volgend jaar een goed team staan. Ze hebben met heren als Gertjan Meerkerk en Mathijs den Ouden veel versterking gehaald. Ik denk dat het mogelijk moet zijn om op de middenmoot van de Korfbal League te mikken.” Met name Gertjan Meerkerk is een pure spits die niet vaak in de korfzone te vinden is. Robbe de Wit is met zijn twee meter een prima rebounder, maar hij ziet die rol bij DVO niet voor zichzelf weggelegd: “Ik hoop dat ik me kan blijven ontwikkelen als een allround speler. Bij DSC fungeerde ik zelfs meer als spits, dus een rol als aanvallende allrounder zie ik graag voor me. Ik ben geen pure rebounder.”

En DSC?
In Eindhoven likt men ondertussen de wonden. Broer Timo de Wit blijft volgend jaar nog wel bij de Brabantse selectie, maar het vertrek van de oudere Robbe komt hard aan. “Toch hebben ze erg fijn op mijn vertrek gereageerd. Natuurlijk spreken ze uit het jammer te vinden, maar ze zeggen ook dat ze mijn ambities niet in de weg willen staan en dat ze wisten dat dit vroeg of laat ging gebeuren. Hoe ze het team volgend jaar in gaan vullen zonder mij weet ik eerlijk gezegd niet. Het is verder ook nog niet van iedereen duidelijk wat ze volgend jaar gaan doen. Van de A1 komen er volgens mij geen spelers door en ik heb ook nog niets gehoord over mensen die extern aangetrokken worden.”

Datum: 17 mei 2018 - 10:00 uur