Rodenburg: ‘Waarde experimenten op Challenge bewezen’

Korfbal Challenge

De Korfbal Challenge is de jaarlijkse afsluiting van het korfbaljaar, maar ook altijd een podium waarop het KNKV experimenteert met spelregels. Heel wat succesvolle veranderingen in het huidige korfbal  - bijvoorbeeld de kunststof korf en de schotklok - kenden hun vuurdoop tijdens de Challenge. Ook dit keer zijn er weer veranderingen.

De experimenten van 2016 zijn overigens grotendeels die van een jaar eerder. Strafworpen en vrije ballen moeten genomen worden door degene die de overtreding moest incasseren, vaste opstellingen bij de vrije ballen en commentaar op de arbitrage van speler of coach levert balbezit voor de tegenpartij op.

De toevoeging aan dat pakket is het werken met twee scheidsrechters in plaats van één arbiter met een assistent. Iets waar Kees Rodenburg, directeur van het KNKV, erg benieuwd naar is. “De realiteit is dat sommige, wedstrijdbepalende beslissingen nog wel eens genomen worden door de assistent. Terwijl die als zelfstandig arbiter vaak op een lager niveau actief is.”

Door toparbiters samen een wedstrijd te laten leiden, verwacht Rodenburg betere beslissingen. “Daardoor neemt ook de kwaliteit van de wedstrijd toe. Er gebeuren in het moderne korfbal zoveel dingen tegelijk, dat je op meer dan één plek in het veld een paar kundige ogen nodig hebt. Volgens spelers en coaches ontwikkelt het spel zich de laatste jaren sneller dan de arbitrage en mogelijk kan dit die kloof verkleinen.”

Herhalingen
De straf om te fel protesterende of zeurende spelers, speelsters en trainers aan te pakken werd bij de vorige Korfbal Challenge nul keer ingezet. Toch gaat de regel op herhaling. “Het was ook voor scheidsrechters nog wennen, zo’n regel. En korfballers zijn over het algemeen ook netter op de Korfbal Challenge, in vergelijking met de Korfbal League.” De belangen zijn in de competitie simpelweg veel groter. Daar gaan emoties mee gepaard, beseft Rodenburg. “Toch blijft het in potentie een interessant middel.”

Het aanpassen van de gang van zaken rond strafworp en vrije bal sorteerde in 2015 wel duidelijk effect. “KZ/Hiltex scoorde bijvoorbeeld een hoger percentage vrije ballen dan strafworpen. Terwijl de strafworp normaal gesproken een scoringspercentage heeft van negentig procent of hoger. Dat getal moet omlaag om de spanning er in te houden, dat is het idee achter de aanpassing, maar het moet ook niet zo ver kelderen dat wild verdedigen feitelijk een soort beloning krijgt. Ik hoop dus dat spelers en speelsters zich er dit jaar op ingesteld hebben.”

Na de Korfbal Challenge worden alle data verzameld en volgt een oordeel over de experimenten. “Niet alles blijkt te werken, maar we hebben er al mooie veranderingen aan overgehouden. Dat bewijst de waarde van het experimenteren.”

Datum: 16 december 2016 uur