Rodenburg over WK U21: “Internationaal niveau stijgt, maar gat nog niet kleiner”

Jong Oranje

Talent TeamNL Korfbal plaatste zich gisteravond met een 5-29 overwinning op Portugal U21 voor de finale van het IKF U21 World Korfball Championship. Zaterdag om 16.00 uur is België U21 de tegenstander in de eindstrijd. KNKV-directeur Kees Rodenburg verbleef de afgelopen dagen in Boedapest. Wat viel hem op?

Rodenburg benoemt allereerst de smetteloze organisatie, de prachtige topsportaccommodatie en de goede sfeer. “We hebben enkele spectaculaire en spannende duels gezien, zoals Chinees Taipei U21 - Portugal U21 (19-16) en China U21 - Duitsland U21 (26-23), maar jammer genoeg waren er ook veel wedstrijden waarin de verschillen erg groot waren.”

‘België weer op het goede spoor’
Volgens Rodenburg valt België op met een erg goede selectie. “Daar loopt echt een professioneel team en dito staf. Vorig jaar haalden de Belgen geen enkele finale, terwijl ze het ons nu bij U19, U17 en U21 lastig maken. België heeft zich als doel gesteld om in 2021 de World Games te winnen en zit echt weer op het goede spoor.”

Met hun atletische en goed getrainde spelers maken ook Chinees Taipei, China, Portugal, Tsjechië en Hongarije indruk op Rodenburg. Over Duitsland en Engeland stelt de directeur dat zij grote stappen hebben gemaakt op het gebied van kennisontwikkeling en speelwijze, maar dat zij niet met hun beste spelers in Boedapest zijn. “Zij hebben de U17- en U19-toernooien gespeeld en hebben er helaas niet voor gekozen om hun grootste talenten op het belangrijkste toernooi te laten spelen. Zo spelen er in Duitsland U19 twee hele goede jongens, die ik liever hier had gezien en haalde Engeland U17 brons met drie spelers, die hier ook niet hadden misstaan. Dat is een beleidskeuze en daar hebben wij niets over te zeggen.”

Groeien
Over China en Turkije zegt Rodenburg: “Die spelers zijn pas op hun achttiende met korfbal begonnen en je ziet ze per wedstrijd groeien. Het zal nog wel enkele jaren duren voordat spelers in zulke landen opgroeien met een goede clubcompetitie. De afgelopen stage van TeamNL Korfbal naar Azië heeft ons geleerd dat China wel een heel goed trainingsprogramma en dito faciliteiten heeft en de winst met golden goal op Tsjechië laat zien dat China zich competitief snel ontwikkelt.”

Hongkong, tenslotte: “Dat maakt indruk met een gedisciplineerde spelopvatting en een enorm enthousiasme, waarmee een enorm gebrek aan lengte grotendeels gecompenseerd wordt."

Monsterzeges Talent TeamNL Korfbal
Het eerste groepsduel tegen België was lang spannend (21-14), maar vervolgens walste Talent TeamNL Korfbal in de poulefase over Tsjechië (53-12), Engeland (5-50), Hongkong (10-48) heen. Ook de halve finale tegen Portugal werd met ruime cijfers gewonnen: 5-29. Die enorme verschillen hebben volgens Rodenburg meerdere oorzaken. “Allereerst zijn onze talenten goed getraind en gemotiveerd. Ze spelen goed en laten prachtige dingen zien.”

Daarbij komt  volgens hem dat geen van de tegenstanders in acht dagen zeven wedstrijden kan spelen met het sterkste team. "Om meer kans te maken in de andere duels en zo hoog mogelijk te kunnen eindigen, kiezen veel landen er in de poulefase voor om tegen topfavoriet Nederland met mindere spelers te starten. Daardoor worden de verschillen nóg groter dan ze al zijn. Talent TeamNL Korfbal speelt dit toernooi maar twee zware duels, de openingswedstrijd en de finale. Staf en spelers nemen alle duels zeer serieus en in de finale zullen we echt weer heel goed moeten korfballen om te kunnen winnen.”

Samenvattend, stelt Rodenburg: “Het niveau van internationaal korfbal wordt steeds hoger, maar nog steeds is er voor Nederland zoveel ruimte om zelf te verbeteren, dat het gat met de concurrentie niet kleiner is geworden. Ik ben erg gelukkig met de ontwikkeling van België en Chinees Taipei. Dit zijn weer echte concurrenten. Alleen als we echt goed korfballen kunnen we deze landen verslaan. Daaronder zit een goed groep landen die gestaag verbetert.”

‘België en Chinees Taipei proberen aan te haken’
Of en wanneer de verschillen dan wel kleiner zullen worden? “Onze spelers spelen vanaf hun vijfde of zesde jaar korfbal, komen uit in de beste competities en hebben het beste trainingsprogramma. Het land dat qua competitie het meest bij ons in de buurt komt, is België en dat is dan ook de andere finalist. De landen die qua trainingsprogramma in de buurt komen zijn China en Chinees Taipei, daarom zie je daar ook een goede en snelle ontwikkeling. Je moet het eigenlijk zo zien: België en Chinees Taipei proberen aan te haken bij Nederland, dat zelf ook in volle vaart vooruit blijft gaan. Op hun beurt proberen China, Engeland, Duitsland, Tsjechië, Portugal – en het niet op dit toernooi aanwezige Catalonië - weer aansluiting te vinden bij België en Chinees Taipei.”

Op de vraag hoe België en Chinees Taipei dan écht dichterbij kunnen komen, antwoordt Rodenburg: “Het is zaak dat België het trainings- en wedstrijdprogramma van het nationale team verbetert. België zou vaker tegen TeamNL Korfbal en Korfbal League-clubs moeten oefenen. Als Chinees Taipei binnen afzienbare tijd het WK of de World Games wil winnen, zou ik adviseren om de tien beste spelers mee te laten doen in de Korfbal League. Op korte termijn is het namelijk lastig om een goede competitie te bouwen.”

Klik voor de livestream en voor meer informatie over het IKF U21 World Korfball Championship. Buiten de lijnen volg je Talent TeamNL Korfbal op Instagram!

Datum: 13 juli 2018 - 14:35 uur