Roos Verheugt naar TOP: “Ik hoop minuten in het eerste te gaan maken”

Ereklasse Korfbal League

Tim Flokstra kennen we inmiddels wel. Het 21-jarige supertalent van LDODK/Rinsma Modeplein maakt een stormachtige ontwikkeling door. In zijn geval gaat echter ook het gezegde ‘behind every great man stands a great woman’ op. Flokstra’s partner, Roos Verheugt, is namelijk ook zo’n talent. Mede daarom hijst landskampioen TOP/SolarCompleet haar komend seizoen in hun rood-witte tricot.

Gedurende het afgelopen jaar bevond Verheugt zich wat meer onder de radar. “Eigenlijk was mijn plan om vorig jaar al de overstap te maken naar een club in het westen, ik woon in verband met mijn studie namelijk in Amsterdam. Tim (Flokstra, red.) en ik zijn destijds al in gesprek geweest met TOP, maar toen Tim besloot in het noorden te blijven spelen en wonen moest ik een keuze maken. Als ik naar TOP zou gaan zouden we elkaar namelijk nauwelijks meer zien. Ik heb er toen voor gekozen om een stapje terug te doen bij Nic, waar ik op dat moment aan mijn vierde jaar in het eerste bezig was. Ik ben in het derde gaan spelen, samen met een aantal andere getalenteerde korfballers. Na de kerst ben ik wel gevraagd om weer bij het eerste mee te spelen, omdat zij in degradatienood verkeerden. Ik heb toen de rest van het zaalseizoen in 1 gespeeld, maar degradatie konden we helaas niet ontlopen. Dat deed me echt pijn in mijn Nic.-hart. Op het veld ben ik wel weer in het derde gaan spelen, want als ik in het eerste speel ben ik daar niet alleen tijdens trainingen en wedstrijden mee bezig. Ik denk veel na over hoe dingen anders kunnen en dat kon ik er eigenlijk niet bij hebben, want school en stage eisen op dit moment veel van me”, zegt de Masterstudente forensische criminologie.

Van Nic. 3 naar de landskampioen
Ondanks een jaar korfbal op lager niveau bleef TOP geïnteresseerd. “Dat vleit natuurlijk enorm. Vorig jaar vroeg ik me af of ze ons niet gewoon benaderden, omdat ze graag Tim (Flokstra, red.) wilden en ik dan maar mee moest komen. Dit jaar gaf Tim aan bij LDODK te blijven spelen en verzekerde TOP me dat ze mij ook graag wilden hebben. Ik ben ook nog in gesprek geweest met Blauw-Wit en heb echt getwijfeld. Uiteindelijk besloot ik Henk-Jan Mulder, de huidige coach van LDODK die ik nog heel goed ken van mijn tijd bij Nic., te vragen naar zijn mening. Hij vertelde me dat ik niet moest nadenken over waar ik in het eerste of tweede kon komen, maar mezelf de vraag moest stellen waar ik dacht me het beste te kunnen ontwikkelen. Zo gezegd zo gedaan en uiteindelijk overtuigde TOP me. Als je drie keer per week mag trainen met dames als Jet Hendriks, Barbara Brouwer, Celeste Split en die super goede heren, daar word je echt beter van. Uiteindelijk gaf dat de doorslag.”

Toekomst bij TOP
Dat TOP drie enorm sterke dames heeft – die allemaal international zijn - is algemeen bekend, maar er spelen vier dames in het team. Ziet Verheugt een rol voor zichzelf weggelegd als vierde dame? “Natuurlijk hoop ik op lange termijn minuten te maken in het eerste, maar Sanne Jousma heeft afgelopen jaar ook een goed seizoen gedraaid, dus ik zou het ook prima vinden om in 2 te beginnen en zo’n heel proces bij een topclub mee te maken. Ik moet eerst nog maar eens laten zien wat ik in huis heb. Ik wil mezelf ontwikkelen en ik weet eigenlijk niet wat mijn plafond is. Daar ben ik heel benieuwd naar en ik hoop er bij TOP achter te komen. Als dat plafond bij TOP 2 ligt is dat maar zo. Ik ben niet het type dat zegt dat ze de beste korfbalster van Nederland wil worden. Ik zou het best willen, maar als ik in de spiegel kijk moet ik ook gewoon realistisch zijn, dat zal me niet lukken. Kort samengevat: ik hoop dat ik tijdens mijn eerste jaar af en toe minuten mag maken in het eerste en kan proeven hoe het is. Er zullen vast mensen zijn die zeggen: “wat denkt ze, dat ze daar in 1 komt?!” Dat is helemaal niet zo. Er lopen daar allemaal topspelers, ik zie wel hoe het gaat lopen”, zegt de 23-jarige telg van Oost-Arnhem nuchter.

En haar vriend Flokstra? “Die heeft het enorm naar zijn zin bij LDODK, dus hij gaat daar echt niet weg. Komend jaar gaan we wel samen in Amsterdam wonen, dus nu past hij zich aan op mij. Hij zegt het er wel voor over te hebben om heen en weer te reizen vanuit Amsterdam naar Gorredijk”, sluit Verheugt lachend af.

Datum: 25 mei 2018 uur