RTC-talenten strijden voor plek in Nederland U19 en U17

Oranje U17 Oranje U19 Talentontwikkeling

Maandagavond waren in Zeist de eerste voorselectiewedstrijden voor Nederland U19 en Nederland U17. Bondscoaches Leon Simons (U19) en Barry Schep (U17) zagen voor het eerst de door de RTC-coaches opgegeven talenten aan het werk. Maandag 14 oktober spelen de talenten opnieuw onderlinge wedstrijden, waarna ze dinsdag 22 oktober met hun RTC-team deelnemen aan het RTC-selectietoernooi bij Oranje Wit in Dordrecht.

Na dat toernooi maken Schep en Simons een eerste schifting voor het nationale team. Met die voorselectie trainen ze door tot de Talenten Challenge U19 & U17 op de Korfbal Challenge. Op dit toernooi komen de talenten ook weer met hun RTC-team uit en na afloop van de Talenten Challenge worden Nederland U19 en Nederland U17 bekendgemaakt.

Nederland U19 werkt vervolgens toe naar het IKF U19 Open European Korfball Championship 2020 (10-12 april) in Leeuwarden, terwijl Nederland de U17 Korfball World Cup U17 in Eindhoven (27 en 28 juni) als hoogste doel heeft. Bij Nederland U17 is Stijn Hoekstra, voorheen coach van RTC Noord-West U17, als assistent-bondscoach toegevoegd aan de technische staf.

Simons, naast bondscoach U19 ook coördinator Talentontwikkeling KNKV: “Met U19 hadden we maandagavond ruim veertig talenten. Zij hebben twee wedstrijden gespeeld en daarmee hebben we als staf een eerste indruk opgedaan. Dat je na een mooi vorig seizoen weer met een nieuw traject start is altijd leuk. Een mix van bekende en nieuwe gezichten gaat ongetwijfeld weer een mooi jaar opleveren.”

U15 en U13
Omdat in de leeftijdscategorie U15 nog niet goed genoeg vast te stellen is, wie de grootste talenten zijn, heeft het KNKV in deze leeftijdscategorie geen nationaal team. In tegenstelling tot U19 en U17 telt deze categorie geen zes, maar zestien RTC’s. Om op de Talenten Challenge U15 tot twee gelijkwaardige poules te komen, spelen deze teams op woensdag 23 oktober de Pre-Challenge U15 bij DeetosSnel in Dordrecht en bij HHV en Thrianta in Hoogeveen.

In de leeftijdscategorie U13 zijn er twaalf RTC-teams en worden er ook een Pre-Challenge - donderdag 24 oktober bij KZ/Thermo4U in Koog aan de Zaan - en een Talenten Challenge U13 gespeeld. Het is de laatste keer dat het KNKV met een U13 werkt, gezien de instroomleeftijd van 10-11 jaar en de huidige inzichten in talentontwikkeling.

U21
Dan is er uiteraard nog U21, het hoogste nationale jeugdteam. Talent TeamNL Korfbal speelt van 15 tot en met 19 oktober het IKF U21 European Korfball Championship 2019. Eind deze week volgt op Korfbal.nl een voorbeschouwing met bondscoach Kees Vlietstra. Na dit toernooi zal U21 met een nieuwe groep toewerken naar het IKF U21 World Korfball Championship 2020 in Chinees Taipei (11-18 juli.) In dat traject naar het WK is het hoofdtoernooi van de Korfbal Challenge een mooi meetmoment voor de groep van Vlietstra en Ruben Boode.

KNKV-directeur Kees Rodenburg: “Talentontwikkeling is veel meer dan spelers opleiden voor de nationale teams. En het is ook meer dan opleiden voor de Korfbal League. Het is het optimaal ontwikkelen van het individu en tegelijkertijd het verbeteren van teams en de competitie. Daar zetten we als KNKV op in.”

Datum: 9 oktober 2019 - 10:00 uur