Schröder: 'Gebaald dat ik niet in de basis stond in de Ziggo Dome'

Ereklasse

Gedurende het zaalseizoen was ze een stabiele factor die het hoogste schotpercentage van alle dames in de Cashback World Korfbal League haalde, maar in de finale in de Ziggo Dome stond Zita Schröder niet in de basis. Ze mocht nog invallen, maar dat was 'te laat' en PKC/SWKGroep verloor de finale van Fortuna/Delta Logistiek met 21-19. Inmiddels staat Schröder met PKC voor de deur van de play-offs van het veldkampioenschap. Gaat het nu wel lukken? En hoe zit het met al die transfers die vanuit het Papendrechtse kamp bekend worden gemaakt?

“Ik denk dat ik een goed seizoen heb gedraaid”, begint Schröder. “Ik heb de nodige goaltjes meegepakt en een aardig percentage geschoten, dus ik mag niet klagen. Als team hebben we ook een goed seizoen gedraaid en dat bekroonden we met een kwalificatie voor de finale. Hoe dat afliep weten we inmiddels. Het is natuurlijk super jammer dat het weer zo is gelopen en ik baalde ook enorm dat ik niet mocht spelen, maar we kunnen er niks meer aan doen, op naar volgend jaar.”

Finale
Toch nog even terug naar die finale, al denkt Schröder er liever niet aan. Waarom speelde ze niet? “Ik vind het moeilijk om het nu zo even uit te leggen. Ik heb het eigenlijk ook al een beetje verdrongen denk ik, maar het was om tactische redenen. Op het moment zelf heb je je erbij neer te leggen. Je moet het accepteren en je staat er voor de groep. Helaas pakte het allemaal niet uit zoals gehoopt. Het tactische plan dat we hadden was niet het juiste en er was geen sprake van een plan B. Ik vond dat we te weinig strijd leverden en een gelaten indruk maakten. We hebben de finale eigenlijk ook nog niet eens uitvoerig besproken. Oppervlakkig wel, maar je merkt toch dat het lastig is om die emoties van een verloren finale weer naar boven te halen. Er komt nog wel een moment dat we het gaan doen, maar dat zal nog wel even op zich laten wachten.”

Over haar eigen wissel is Schröder niet tevreden: “Toen ik er in kwam had ik het gevoel dat ik er al niet zoveel meer aan kon doen. Het was nog wel spannend, maar ik denk dat de wissel te laat kwam en dat geldt trouwens ook voor de ingreep bij de mannen.” Ondanks de dramatische afloop en de reserveplaats heeft de 23-jarige nog wel kunnen genieten van de atmosfeer in de Ziggo Dome. “Het blijft natuurlijk prachtig dat je er mag staan, voor zoveel supporters.”

Play-offs veld
Na de finale heeft de selectie van Daniël Hulzebosch wat gas terug genomen. “We trainen nu twee keer per week, in de zaal deden we dat ook nog een derde keer op maandag. Dit weekend spelen we niet, dus we trainen deze week op donderdag ook niet. We doen het dus wat rustiger aan, zorgen ervoor dat we het plezier erin houden. Zo hebben we dinsdag een oefenwedstrijd gespeeld in de zaal tegen het Belgisch Nationaal team. Dat ging goed. De vooruitzichten zijn dus prima. We spelen tegen DOS’46, een team dat strijdlustig is en er altijd vol voor gaat, daar staan ze om bekend. Ze hebben het ons in de zaal ook knap lastig gemaakt en er zelfs een keer een puntje uit gesleept, maar ik denk dat het nu op het veld ook weer een heel ander verhaal is. Als wij over alle schijven scoren, wat we eigenlijk het hele zaalseizoen ook deden maar in de finale verzuimden, zijn we bijna niet te verdedigen, dan komt het wel goed.”

De Papendrechtse transfercarrousel, wat betekent het voor PKC en Schröder?
Het begon onschuldig. Met het vertrek van Carmen de Heer, speelster uit het tweede. Na haar bewandelden echter nog veel meer PKC-spelers de weg naar streekgenoot en promovendus-Hoofdklasser HKC. Ook Nadhie en Danny den Dunnen, Mark Klop en Veerle en Mabel Havelaar spelen volgend jaar in het zwart-wit van de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam. Waarom vertrekken zoveel selectiespelers ineens naar deze club? “Ik snap het eigenlijk ook niet. Voor een aantal geldt dat het hun oude club betreft. Ze zijn net naar de Hoofdklasse gepromoveerd, dus dat snap ik dan nog wel. Het is ook lekker dichtbij vanuit Papendrecht”, weet Schröder, zelf voormalig speelster van Vriendenschaar. “Het is natuurlijk in de eerste plaats jammer voor ons, want we raken aardig wat talent kwijt. Ik respecteer ieders keuze en mensen zullen vast hun redenen hebben, maar ik kan me ook voorstellen dat het onrust schept bij HKC. Daar haalt men met een goede groep spelers de Hoofdklasse en dan komen er het jaar erop ineens zes PKC’ers in de selectie. Daar gaan ook klappen vallen, vrees ik.”

Maar wat betekent dit voor Schröder? Met het vertrek van Mabel Havelaar en Nadhie den Dunnen komen er twee basisplaatsen in het eerste vrij. “Er komen natuurlijk ook weer wat speelsters bij. Dat is elk jaar zo bij een club als PKC. We weten nu in ieder geval al dat Brett Zuijdwegt en Julie Caluwé ons komen versterken. Dat zijn allebei goede dames, dus het zal moeten blijken hoe het er volgend jaar uit komt te zien. Ik denk dat ik met de ontwikkeling die ik doormaak een goede kans heb, maar ik ben er ook nuchter in. Als iemand anders beter is, dan is dat zo en heb je ermee te dealen”, sluit Schröder, die in het zaalseizoen goed was voor 42 goals tegen een schotpercentage van 28,6 procent, af.

Datum: 10 juni 2019 - 10:00 uur