Simons realistisch over kansen OVVO: "Moeten vanaf nu alles winnen"

Hoofdklasse

“Komend jaar zal een opbouwjaar worden om in een aantal seizoenen weer richting de top van de Hoofdklasse, en dus de play-offs, te groeien. Dat zal gebeuren met een nieuwe technische staf, ongeveer een halve nieuwe selectie en een nieuw beleid.” Dit waren de woorden een klein jaar geleden van Franck Backx, de voorzitter van de Centrale Technische Commissie van OVVO/De Kroon. Leon Simons werd daarom naar Maarssen gehaald als hoofdtrainer. Het plan was bouwen, maar met het vertrek van Simons én Backx aan het einde van dit seizoen, is de conclusie dat OVVO volgend jaar opnieuw moet beginnen met bouwen.

Simons wil absoluut geen kwaad woord spreken over OVVO. Hij heeft het naar eigen zeggen goed naar zijn zin, samen met een hardwerkende spelersgroep. Ondanks de tegenvallende resultaten. Toch besloot de oefenmeester enkele weken geleden om na dit seizoen te vertrekken bij de blauwhemden. “Dat is vooral omdat er onduidelijkheid heerst over de sportieve toekomst”, legt hij uit. “Er komt een nieuwe CTC en het is onduidelijk welke spelers er blijven. Waarschijnlijk vallen er meer spelers weg dan voorzien. Wij als trainersstaf hebben besloten dat we die onduidelijkheid niet willen. Er moet wel perspectief zijn om stappen omhoog te blijven maken. Die zekerheid is er momenteel niet.”

Frustrerend
Wat het begin van een lange(re) periode van investeren moest worden, werd één jaar keihard werken om erin te blijven. Aan bouwen kwam Simons niet toe door de hevige strijd tegen degradatie. “Bij Rust Roest en Nieuwerkerk heb ik langer gezeten. Dat was ook mijn intentie, om hier een langere tijd te werken. Maar als de lange termijn van een club op een gegeven moment verandert, moet je je als trainer afvragen of je die uitdaging ook aan wil gaan.”

De uitdaging voor de nieuwe trainer zal waarschijnlijk zijn om allereerst terug te keren naar de Hoofdklasse. Mits er geen houdini-act 2.0 plaatsvindt, degradeert de club – die twee seizoenen geleden nog Korfbal League speelde – naar de Overgangsklasse. De achterstand op de veilige zesde plek is inmiddels zes punten met nog vier resterende duels. “We zullen elke wedstrijd vanaf nu moeten winnen, willen we nog een kans maken”, beseft Simons die verder zijn ploeg weinig verwijt. “Verdedigend is het goed. We krijgen bijzonder weinig tegendoelpunten, maar het scorend vermogen ontbreekt op dit moment. Tegen SCO (25-22) konden we lang mee en kregen we goede kansen, maar uiteindelijk is het niet vol te houden alleen om te winnen op een goede verdediging. Je moet ook scoren. Dat is weleens frustrerend, omdat je gewoon goed speelt.”

Opgeven doet Simons echter nog zeker niet. “Het is een hele fijne spelersgroep die er alles aan doet. We trainen keihard. Natuurlijk moet je je op een gegeven moment afvragen wat nog reëel is, maar wij als trainers houden er in elk geval vertrouwen in”, blijft hij positief. Heel veel wisselingen in het achttal of iets anders uit de hoge hoed toveren doet de coach komend weekend tegen Rohda niet. “Uiteindelijk moeten de spelers het doen. Dan kunnen wij hoog of laag springen, het laatste woord is aan de spelers.”

Toekomst
Dat de toekomst van OVVO voorlopig in het ongewisse is, behoeft geen betoog. Maar wat gaat Simons doen na zijn avontuur in Maarssen? Als het aan hem ligt, staat hij ook volgend jaar weer op het veld. Welk niveau? “Eerlijk gezegd maakt me dat weinig uit. Ik ben een gevoelsmens. Als het me leuk lijkt en er zit een uitdaging in, doe ik het. Er spelen al wat dingen, maar ik laat het rustig op me afkomen. Natuurlijk heb ik ook de ambitie om ooit in de Korfbal League te coachen, maar dat heeft geen haast. Het gaat om de uitdaging en het gevoel als ik ergens instap. Uiteindelijk moet ik er namelijk plezier aan beleven. Wat het niveau ook is.”

Datum: 2 februari 2017 - 19:00 uur