Snaphaan en Fortuna weer in de kruisfinale: ‘Blijft speciaal’

Hoofdklasse A-jeugd

Er zijn maar weinig juniorenploegen zo ervaren als Fortuna/Delta Logistiek A1. Aanvoerder Tom Snaphaan heeft in zijn drie jaren bij de club uit Delft geen enkele keer de play-offs of de kruisfinale gemist en hoopt zijn periode in Delft dan ook positief af te sluiten. Volgend jaar wacht een nieuw avontuur bij Avanti, maar eerst gaat de focus op Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1.

Het is de zesde keer in drie jaar dat Fortuna zich plaatst voor de play-offs of kruisfinale. “Je zou bijna zeggen dat het een beetje gewoon wordt als je het al zes keer meemaakt”, opent Snaphaan luchtig. Maar hij weet dat het een bijzondere prestatie is. “Het blijft bijzonder en speciaal. De voorbereiding en deze wedstrijden zijn die zes keer nog nooit hetzelfde geweest. Je leert er steeds iets nieuws van. Natuurlijk worden dingen zoals spanning wel wat minder en je neemt ervaring mee uit vorige play-offs, waardoor je in de volgende play-off weer beter kan presteren door met de ervaring die je hebt, betere keuzes te maken in zo’n wedstrijd.”

Dat is niet het enige wat hij heeft geleerd, de voorbereiding is key volgens de oud-speler van Die Haghe. “Een play-off kan op heel kleine dingen beslist worden. Een goede voorbereiding, zowel tactisch als praktisch, is erg belangrijk. Daarnaast is het van belang dat je een beetje extra ‘een team’ moet zijn, je geen 100, maar 200% moet geven en altijd aan het tactische plan moet vasthouden”, somt hij op. Juist die beleving miste de ploeg de afgelopen weken. Dat had te maken met de vroege plaatsing voor de kruisfinale. “Na de zaal zijn we goed gestart. We wonnen onder meer van Oranje Wit en DeetosSnel. Dat niveau vasthouden, daar hadden we even wat moeite mee. Je zag dat de concentratie een beetje weg viel, dat kan komen door het lange seizoen of door andere redenen. Maar dat we even minder speelden zal voor nu geen invloed hebben. Vorige week was het ook weer een prima wedstrijd. We zullen er als team weer staan.”

Toch is het ook een persoonlijk verhaal van een speler die naar Fortuna kwam als talent, maar weggaat als een leider. “Ik heb er zin in. Ik ga met veel beleving en intensiteit spelen. Ik wil de drie succesvolle jaren afsluiten met dubbel en de veldtitel in Delft houden. Mijn juniorentijd bij Fortuna heeft me gevormd dus dat zou een mooi afscheid zijn.” In alle onderdelen van het korfbal heeft Snaphaan zich naar eigen zeggen ontwikkeld. “Ik ben allrounder geworden dan de Die Haghe-speler die ik was. Met name de druk op trainingen en in wedstrijden hebben mij als speler, maar ook als persoon heel veel nieuws gebracht. Verder zijn Ed (van der Steen, red.) en Niels (van der Steuijt, red.) cruciaal geweest. Ik heb drie jaar lang heel goede begeleiding gehad.” Niet voor niets volgt Snaphaan zijn coach Van der Steuijt richting Avanti/Flexcom. “Of dat afleidt? Uiteraard heb ik veel zin in volgend seizoen, maar de focus ligt nog volledig bij de wedstrijd van zaterdag.”

Fortuna treft dan een bekende. De ploeg pakte het zaalkampioenschap ten koste van Dalto. “We denken dat we weer van hen kunnen winnen. Van Ziggo Dome hebben we veel geleerd en kennen ze nu beter. Ze hebben wel het thuisvoordeel, dus het zal lastig worden. We moeten aan ons plan vasthouden dan hebben we zeker een kans de finale te halen.” Verlenging is een mogelijkheid, maar de korfballer uit Den Haag hoopt de wedstrijd sneller te beslissen. “De strijd, intensiviteit en beleving moeten erg hoog liggen. Ze hebben een paar sterke mannen, dus daar moet je je op instellen. Verder zal het niet erg fysiek worden maar er is natuurlijk wel altijd veel strijd. We moeten ons als team gedragen en met ze alle aan ons tactisch plan houden en op de juiste momenten rustig blijven”, sluit Snaphaan af.

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Datum: 9 juni 2018 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.