'Spelen in sets kan internationaal interessant zijn'

Korfbal

Zowel ‘het grote’ Oranje als Jong Oranje oefenden tegen België op een nieuwe manier. In België speelden Oranje en Jong Oranje in zes sets van tien minuten, waar na afloop van elke set de stand weer op 0-0 werd gezet. Het begon als alternatief voor beide landen om zich goed voor te bereiden op de World Games, maar volgens Kees Rodenburg, directeur van het KNKV, zit er meer toekomst in het nieuwe systeem.

Het idee om te spelen in sets ontstond na overleg tussen België en Nederland over de invulling van de interlands. België wilde langer oefenen en daarom werd er voor deze oplossing gekozen. Bondscoach Wim Scholtmeijer opperde na de interland in Antwerpen meteen al een invoering van het spelen in sets in de toekomst. Hij liet op zijn Facebook het volgende weten: “Spelen in sets is de toekomst. Vijf sets spelen van tien minuten, elke set is een wedstrijdpunt.” Directeur Kees Rodenburg ziet daar dus ook wel toekomst in. “Laat ik voorop stellen dat dit niet op de Korfbal League toepasbaar is. Daar willen we juist dat de wedstrijden lang duren en dat de beste uiteindelijk wint. Die wedstrijden zijn in de beste competitie ter wereld, ontzettend vaak al gelijkwaardig.”

Onvoorspelbaar
Op internationaal gebied ziet Rodenburg er wel toekomst in. “Op internationale toernooien is het wedstrijdschema nu echt barbaars. Als international speel je op een eindtoernooi, zoals de World Games, vijf dagen op rij en is er amper ruimte voor herstel. De situatie is nu eenmaal zo dat het wedstrijdschema zo in elkaar moet zitten, dus moet je naar andere manieren kijken. De wedstijden inkorten is één van de opties en dat is al doorgevoerd door in kwarten van tien minuten zuivere speeltijd te spelen. Daarnaast wil iedereen natuurlijk een zo onvoorspelbaar mogelijk verloop van een eindtoernooi creëren en het publiek zoveel mogelijk vermaken. Vanuit die uitgangspunten redenerend kwam mastercoach Jan Sjouke van den Bos al anderhalf jaar geleden met het idee van het spelen van sets op de proppen. Waarom zou je nog doorspelen bij een hopeloze achterstand? Wie zit er te wachten op nog eens tien minuten bij een stand van 22-12 na drie kwarten?”

“Het spelen in sets kan daar op beide vlakken aan bijdragen. Zo kan je er voor kiezen om een ‘best of five’ te spelen. Als je dan drie sets gewonnen hebt, is de wedstrijd over en hoeft niemand meer te kijken naar een niet-spannende wedstrijd. Het biedt ook meer spektakel omdat je de eerste set met 10-1 kan verliezen, maar vervolgens de wedstrijd ook nog kan winnen door drie sets met 10-9 te winnen. Op elk moment in de wedstrijd staat er nog wat op het spel. Daarnaast levert het extra hersteltijd op voor de ploeg die de wedstrijd snel in het slot gooit. Zo voorkom je blessures en nutteloos krachtsverlies voor beide ploegen.”

Experimenteren
“Wij zijn er over na aan het denken om in sets te gaan spelen op de Korfbal Challenge, in combinatie met zuivere speeltijd. De Challenge is een uitstekende proeftuin om dit soort experimenten toe te passen.” Uiteindelijk zou dit experiment volgens Rodenburg kunnen leiden tot een internationale strijd met meer spanning, die de ontwikkeling als topsport kan versnellen. “Korfbal moet vooral nog een stap zetten in het bereiken van publiek en het onvoorspelbaarder maken van het podium. Bij basketbal winnen de Verenigde Staten ook standaard, maar daar zit de NBA achter. Die bereikt honderden miljoenen mensen en biedt alles wat topsport te bieden heeft. Het is vooral zaak om spektakel te bieden en meer fans aan korfbal te binden. Dat is nu de grootste uitdaging en wij denken als bond graag mee met het IKF om korfbal aantrekkelijker te maken. Het spelen in sets zou daar een bijdrage aan kunnen leveren.”

Datum: 9 juli 2017 - 20:00 uur