Stijn Hoekstra: "Ik speel niet bij AW.DTV om in het tweede te ballen"

Korfbal League

Het kind van de rekening, of de zondebok. Noem hem hoe je wilt, maar Stijn Hoekstra draait op dit moment niet zijn beste seizoen. De Almeerse allrounder was altijd een vaste kracht bij AW.DTV, maar heeft tegenwoordig een vast plaatsje op de reservebank van de Amsterdamse club.

Zo ging het ook tegen DOS'46. AW.DTV liep de hele wedstrijd achter de feiten aan en met nog een kwartier op de klok werd er ingegrepen. Hoekstra kwam tussen de lijnen en die invalbeurt verliep bepaald niet zonder succes. De invaller scoorde drie keer en AW.DTV sleepte er in de slotfase nog een punt uit (27-27). Hoekstra liet weer wat van zijn ‘oude ik’ zien. “Die goals waren belangrijk, ja, ook voor mezelf. Ik had dit wel even nodig. Vorig jaar maakte ik een goed seizoen, nu speel ik nauwelijks een rol en moet ik het doen met wedstrijden bij het tweede. Als je club in de Korfbal League speelt, wil je niet bij het tweede ballen. Gelukkig kon ik zaterdag eindelijk weer belangrijk zijn voor één. Ik ben blij met dit gewonnen punt.”

Teleurgesteld
Hoekstra weet waarom hij nu in het tweede speelt. “Omdat ik minder goed ben dan vorig jaar. Ik baal er natuurlijk ontzettend van en ben echt teleurgesteld. Of ik het er mee eens ben? Nee, eigenlijk niet, als ik eerlijk ben. Ik denk dat ik met mijn kwaliteiten nog wel wat kan toevoegen aan het eerste.” Of hij de komende tijd uitzicht heeft op meer speeltijd weet hij niet. “Mocht ik deze lijn doorzetten, dan hoop ik dat wel. Dit was vanaf mijn kant nog maar het begin. Wie er minuten moet inleveren als ik speeltijd ga maken, daar heb ik wel een idee over, maar dat houd ik liever voor mezelf. Zoiets moet intern uitgesproken worden,” zegt Hoekstra, die zijn irritatie over de hele situatie maar moeilijk kan verbergen.

Minder stress, meer ontspanning
De eerste zeven wedstrijden verliepen niet goed voor AW.DTV. De Amsterdammers behaalden nul punten. "Dat maakte de sfeer er niet beter op”, aldus Hoekstra. “We konden minder van elkaar hebben en er werd directer op elkaar gereageerd, ook richting de trainer. Kort gezegd: er werd minder plezier gemaakt en dat is balen. Nu merk je wel een verschil. Sinds we punten zijn gaan pakken voel je minder stress. Het is weer wat rustiger geworden en de zware druk maakt langzaamaan plaats voor wat ontspanning.”

Ruimte om te ademen is er echter nog niet echt, want met vier punten en een gedeelde negende plaats kan AW.DTV zich nog niet rijk rekenen. Om boven de rode streep te komen moet men minimaal een achtste plaats behalen en dat is volgens Hoekstra goed mogelijk door over twee weken DSC te verslaan. "Dat is een cruciale wedstrijd. Wil je achtste worden, dan moet je die winnen.” Of Hoekstra onderdeel uitmaakt van de basis acht tegen die tijd? “Dat is aan de trainers.”

Toekomst bij AW.DTV?
Dat Hoekstra ontevreden en gefrustreerd is moge duidelijk zijn, maar wat betekent dit voor zijn toekomst bij AW.DTV? Blijft hij het proberen of gaat hij zijn geluk elders beproeven? “Dat weet ik echt niet”, zegt hij. “Het hangt ook een beetje af van mijn werk. Ik werk in Amsterdam in de accountancy en in die wereld ligt de piek qua werkdruk in dezelfde maanden als bij het korfbal, zo rond januari-februari. Het moet wel haalbaar zijn. Het moge duidelijk zijn dat ik absoluut ambitie heb om in een eerste team te spelen. Dit seizoen heb ik te vaak uit moeten komen voor het tweede en dat bevalt me niet.”

Datum: 2 februari 2017 - 14:00 uur