Struyf (België): ‘Nederlagen tegen Jong Oranje zeggen niet veel’

Oranje

Het nationale team van België verloor afgelopen zondag voor de tweede keer in drie dagen van Jong Oranje. In eerste instantie lijkt dat geen goede indicatie voor de kansen van België op de World Games. Topschutter van DVO/Accountor, Brent Struyf, ziet dat echter anders. “We kunnen ons wel degelijk meten met Jong Oranje, maar hadden nu last van wat afwezigen.”

Volgens Struyf zeggen de oefenwedstrijden tegen Jong Oranje dus niet veel over het verloop van de komende World Games. “We hadden een drukke trainingsweek achter de rug en we zagen de ontmoetingen met Jong Oranje vooral als oefening op de World Games. Daarnaast hebben we qua samenstellingen veel uitgeprobeerd en wisselden we dus constant van samenstelling. We hadden verder last van wat blessures en pijntjes. Ik heb zelf sowieso wat last van het lange seizoen wat ik achter de rug heb. Aan mijn achillespees had ik wat last en in de eerste oefenwedstrijd van vrijdag kreeg ik een ijsbeentje. Zondag heb ik dus niet gespeeld en misten we nog wat andere spelers. Zoveel zeggen me die uitslagen dus niet. Het is voor ons zaak dat we allemaal fit naar de World Games gaan en dan heb ik er veel vertrouwen in.”

Directe benadering

Voor Struyf is het altijd even omschakelen om weer aan te sluiten bij de nationale ploeg. “Ik vind het altijd heel leuk om ze weer te zien. Ik speel natuurlijk in Nederland en zie ze daardoor niet veel. Ik mis ze dan altijd en het is dan fijn om weer samen te zijn. Het is echter wel altijd omschakelen voor mij. De directe benadering bij DVO is wel even wat anders dan bij België. De selectie schrikt altijd wel een beetje van me omdat ik ze aan het begin meer benader zoals bij DVO. Maar ik wen altijd snel en ze kennen me natuurlijk goed. Ik ben een emotionele speler en ik vind een directe benadering daarom fijn. Binnen het veld houd ik meer van de Nederlandse benadering, buiten het veld ben ik écht een Belg; wat voorzichter en minder direct.”

De nieuwe bondscoach Steven Mijnsbergen is door de Belgische ploeg goed ontvangen. “De ploeg was heel nieuwsgierig naar zijn kwaliteiten omdat hij natuurlijk een Nederlandse coach is en bij PKC/SWKGroep heeft gewerkt. Hij past goed bij de groep omdat hij qua benadering eerder een Belg is dan een Nederlander. Natuurlijk is het aan het begin wennen aan elkaar, maar de groep heeft vanaf het begin een leergierige houding gehad. Natuurlijk worden er wel eens grappen gemaakt over elkaar. Dan zegt of doet hij wat en zeggen wij als selectie: ‘Dat is echt typisch een Hollander’. Maar daar wordt gewoon over gelachen en is alleen maar leuk.”

Eerste World Games

Als team is België volgens Struyf verder dan op het EK. “Als team zijn we echt gegroeid. Ons spel is beter en ik denk dat we op dit toernooi een betere finale kunnen neerzetten dan de teleurstellende finale op het EK. Onze doelstelling is dan ook dat we een goede finale willen spelen en dan kunnen we tevreden zijn. Als topsporter wringt dat wel omdat je het hoogste wilt halen, maar we moeten realistisch blijven. Jong Oranje traint al veel meer dan onze ploeg, laat staan het Nederlands team zelf.

We zijn met de ploeg midden mei gestart met de voorbereiding. We trainen dan twee keer in de week een uur op kracht en anderhalf uur korfbal gerelateerd. Het fysieke aspect is erbij gekomen ten opzichte van het EK; daar was toen geen tijd voor. Nu hebben we iets meer tijd en een uitgebreider trainingsschema en dat is wel fijn.”

Struyf kijkt uit naar zijn eerste World Games.”Wat ik van oud-ploeggenoten heb gehoord is heel positief. Het is echt het hoogtepunt voor korfbalinternationals. De hallen zitten vol en er is ook veel andere topsport aanwezig. Daarnaast is het mooi dat het in Polen is omdat ik daar nog nooit geweest ben. Ik denk dat ik wel wat cultuur ga snuiven en bij andere sporten ga kijken. Van kinds af aan heb ik handboogschieten altijd leuk gevonden en daar wil ik wel even een kijkje gaan nemen.

Vanavond trainen we met de ploeg en hebben we een fotoshoot voor de World Games. Donderdag gaan we met heel de groep voor de teambuilding wat eten in Antwerpen. Zaterdag trainen we nog licht en dan is het wachten op woensdag, wanneer we vertrekken. De spanning begint bij mij dan meestal zo’n twee dagen van te voren. Maar ik heb er nu al heel veel zin in”, sluit Struyf af.

Datum: 11 juli 2017 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.