Suriname moet ‘leuk gezicht’ worden op Open EK Beachkorfbal

Suriname moet ‘leuk gezicht’ worden op Open EK Beachkorfbal

EK Beachkorfbal

Het hoge woord is er net uit en nog geen maand later staat het eerste toernooi al voor de deur. Het ‘nieuwe’ Suriname van initiatiefnemer Gerald van Dijk gaat voor niets minder dan de hoofdprijs naar het Open EK Beachkorfbal op 19 en 20 augustus. “Gezellig wordt het wel, maar ik wil ook winnen”, zegt een strijdvaardige Wayne Stienstra.

Wayne Stienstra, op het oog een doodgewone Hollander. Maar wat doet hij dan bij Suriname? “Nou, allebei mijn ouders en mijn zus zijn er geboren. Verder woont bijna mijn hele familie daar. Ik ben juist de enige die daar niet is geboren. Ik ben zelfs in Canada geboren, haha”, lacht Stienstra. Hoewel hij zich ook die doodgewone Hollander voelt, heeft hij toch een aardige band met Suriname. “Ik ga er wel eens naar toe. Op vakantie of naar familie.”

Het was voor de Fortunees dan ook een eer om gevraagd te worden om voor het land uit te komen. “Een behoorlijke tijd geleden kreeg ik een appje dat het idee om van Suriname een korfballand te maken. Dat vond ik mooi idee, maar ik ben er niet nauw betrokken bij geweest. Achter mij om is het balletje een beetje gaan rollen. En tijdens de kruisfinales op het veld hoorde ik het bericht dat ze er echt voor wilde gaan. Ik vond het geweldig - maar ook wel verrassend - dat mij gevraagd werd om voor Suriname te spelen. Het was een beetje apart, maar wel super gaaf.”

Wat we mogen verwachten van het team met Stienstra is nog maar de vraag. Een compleet team staat er namelijk ook nog niet. Maar op het Open EK Beachkorfbal wil de ploeg zich voor het eerst echt gaan presenteren. “Het moet een leuk, fris gezicht worden. Wij, als Suriname, op het Open EK. Natuurlijk gaat het op zo’n toernooi ook om de gezelligheid, maar als ik ergens aan meedoe, dan wil ik ook winnen. We focussen ons dus echt wel op het toernooi. We gaan een mooie start maken.”

“Ik heb er heel veel zin in”, vertelt de negentienjarige korfballer enthousiast. In de junioren bij Fortuna/Delta Logistiek maakte hij vooral furore met zijn enorme springveren, en die gaan hem niet in de steek laten op het zand. “Die springveren doen het altijd. In de zaal, op het veld of op het zand. Ik probeer voor spektakel te zorgen.”

En wat de toekomst verder betreft, is het nog een beetje aftasten voor Suriname. Het begin is er in ieder geval wel. “Ik hoop dat we het ver gaan schoppen met zijn allen. Het zou zonde zijn als het na het Open EK direct klaar zou zijn. Gerald (van Dijk, red.) heeft als doel gesteld om een medaille op een WK te halen, en ik denk dat dat realistisch is. Maar daar moet wel hard voor gewerkt worden. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten. Het is in ieder geval een heel mooi initiatief.”

Wil jij niks missen rondom het NK Beachkorfbal op 12 augustus en het Open EK Beachkorfbal op 19 en 20 augustus? Klik hier. Of wil je zelf meedoen? Dan vind je hier meer informatie.

Datum: 7 augustus 2017 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl