Swets gaat met PKC A1 voor eerherstel op het veld

Hoofdklasse A-jeugd

Ze hebben de tijd gehad om de degradatie in de zaal te verwerken, maar nu zal PKC/SWKGroep A1 er weer moeten staan op het veld. Ook daar staat de ploeg niet op de positie waar het wil – of misschien wel hoort – te staan. De Papendrechters willen zo snel mogelijk af van de zevende plek. Die mogelijkheid is er; dit weekend kunnen ze een tik uitdelen aan KCC/SO natural.

Maar zijn ze hun eigen klap al wel te boven gekomen? Volgens Martijn Swets in ieder geval wel. “Natuurlijk is het heel zuur als PKC A1 degradeert, zeker in het jaar na ons kampioenschap. Dat is nog nooit gebeurd. Op de club worden er ook wel grappen of opmerkingen over gemaakt. Ja, je baalt ervan. Het mag niet, maar het is zo”, aldus Swets.

Nadat de ploeg verloor van TOP/SolarCompleet, op dat moment ook nog degradatiekandidaat, was het stil in de kleedkamer. Het besef van degradatie kwam hard aan. “Iedereen zat er doorheen. ‘Hoe kan dit? Hoe kan je zo slecht presteren?’ vroegen we ons af. Ik denk dat we uiteindelijk niet goed genoeg waren, we hebben gefaald op bepaalde momenten. Deze laatste wedstrijd tegen TOP speelden we niet goed uit, we scoorden niet meer mee. Dan verlies je hem, maar het heeft niet alleen aan die pot gelegen.”

In de periode van de play-offs heeft PKC even de rust gepakt, maar ook met elkaar gepraat. “We moeten toch door”, zegt het negentienjarige talent nuchter. “De bespreking was heel fijn en er zijn een aantal dingen duidelijk geworden. Wat wil iedereen nou echt, bijvoorbeeld. Soms vielen er misschien wat harde woorden, maar het was een goed gesprek.” Er heerst, ondanks alle tegenslagen, dan ook een goed gevoel. “Het gaat prima, het plezier is er. We hebben veel lol op de training”, meent de captain.

Die ruimte voor ontspanning moet er zijn, maar PKC zal flink aan de bak moeten. In de eerste ronde na de zaal treft het de directe concurrent, KCC. Beide ploegen strijden met vier punten op zak tegen degradatie. “Het is veel te vroeg voor een beslissing, maar dit is zeker een belangrijke wedstrijd. Als je wint, sla je een gaatje. Maar, ze hebben een goed team met vier goede heren. Het gaat spannend worden, zeker met dat grote veld bij hen.” Toch kan PKC daar ook haar voordeel uit halen. “Het spel gaat wat trager, we hebben iets minder druk in de aanval. En dat is/was ons grootste probleem, we scoren te weinig. De druk van de schotklok is er nu niet.”

Het is een leerzaam jaar voor de groen-witten. Zeker ook voor Swets, die het hele seizoen het team bij de hand moet nemen in het veld. Hij staat nog steeds achter zijn keuze bij PKC te blijven en zich naar eigen zeggen goed kunnen ontwikkelen. “Ik heb nog nooit zo vaak verloren in een seizoen. Dan kan je weglopen, maar het is juist de kunst om het team bij elkaar te houden. Vorig jaar kon ik nog achter Mark (Klop, red.) of Arjen (van Houwelingen, red.) aanlopen, nu moet ik de verantwoordelijkheid nemen voor het team. Dat is even schakelen, maar alleen ga je het niet redden. We moeten het met zijn allen doen.”

Met de vechtlust zit het dan ook wel goed. “Als je niet veel scoort, moet je goed blijven verdedigen en blijven vechten. Elk punt is cruciaal, zeker op de plek waar je nu staat. We gaan er vol voor, het mag PKC niet overkomen om te degraderen. Laat staan twee keer in een jaar. Blijven we erin op het veld, dan sluit je het seizoen wel goed af. Maar je houdt altijd die nare nasmaak van de zaal”, sluit Swets af.

Datum: 14 april 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.