Talenten Challenge U13

Talenten Challenge U13

Korfbal Challenge

Met de Korfbal Challenge van 2018 bijna achter de rug mochten de jongste RTC's op de dag voor oud en nieuw hun toernooien spelen. In deze categorie geen buitenlandse ploegen of plaatsen in TeamNL te winnen, maar wel 13 talententeams van spelers jonger dan 13. Hierbij de Round-Up van de Talenten Challenge U13!

Poule A

Groningen U13
Het regioteam uit de provincie Groningen beleefde een zware Talenten Challenge. De ploeg wist geen enkele wedstrijd te winnen en moest met een zesde en laatste plek terug naar de noordelijkste provincie. Verscheidene spelers lieten wel echter wel goede dingen zien, zoals het inzicht van Jun Batteram. Er waren enkele leuke combinaties te zien bij RTC Groningen, maar uiteindelijk sneeuwde de ploeg onder tussen het korfbaltalent uit de rest van het land.

Zuid U13
Voor Zuid verliep het toernooi een stuk beter. Met de drijvende kracht van Luna van der Putten wist de verdedigend ijzersterke ploeg twee overwinningen binnen te slepen. Ook Martijn van den Brand en Noah Grun wisten zich steeds weer belangrijk te maken. De zuiderlingen zullen echter niet tevreden zijn, zeker omdat er misschien wel meer in had gezeten. De ploeg verloor namelijk van zowel Midden Nederland U13 als van Drenthe U13 met slechts één doelpunt verschil, en ook tegen De Vallei U13 werd met maar twee verschil verloren. Zonder die punten moest de ploeg het doen met een vijfde plek.

Het Oosten U13
Voor Het Oosten leek de dag goed te beginnen. De ploeg stond tot zo’n minuut voor het einde van de wedstrijd voor, maar moest toch de punten delen met De Vallei. Vervolgens kwam het team met een aantal zeer goede spelers als Diede Kobes en Marvin Berendsen echter in een flow. Drenthe en Groningen werden met grote uitslagen opzij gezet, waarna Zuid wachtte. Daar ging het mis, en ook het laatste duel tegen Midden Nederland leverde geen punten op. Het Oosten eindigde bovenaan het linker rijtje van poule A, met een puntentotaal van 5.

Drenthe U13
Voor RTC Drenthe leverde de eerste wedstrijd wel twee punten op. Het team met uitblinker Laura Thijen maakte in wedstrijd 1 kort werk van Groningen, waarna Zuid op het nippertje werd verslagen. Het volgende slachtoffer van de Drentenaren was Het Oosten, dat met 8-4 werd weggespeeld. Vervolgens ging de ploeg de mist in bij Midden Nederland, maar na die wedstrijd werd dat team al snel fan van Drenthe. Luidkeels aangemoedigd door de spelers van Midden Nederland werd De Vallei verslagen, wat Midden Nederland op de eerste plek bracht, en Drenthe op de derde.

De Vallei U13
Bij het selectieteam van De Vallei werd al snel duidelijk dat de ploeg veel meer was dan een aantal goede spelers die samen in een team gezet waren. De ploeg combineerde erop los, en wist daarmee veel kansen te creëren voor spelers als Julian Ritman en Nathan Feenstra. Dat vertaalde zich al snel in punten. In de op één na laatste wedstrijd werd zelfs Midden Nederland verslagen, iets wat geen enkel ander RTC lukte. De eerste plek in poule A bleef echter uit, want in de laatste ronde trof De Vallei een ijzersterk Drenthe met de support van Midden Nederland. De Drentenaren scoorden 6 keer, terwijl de spelers van De Vallei slechts 1 keer de korf wist te vinden. De Vallei had minstens een gelijkspel nodig voor de eerste plek, maar eindigt als tweede in poule A

Midden Nederland U13
Tot slot was er dan nog Midden Nederland. De ploeg wist keer op keer een mooie pot korfbal neer te zetten, en keer op keer de punten te pakken. Alleen tegen het samenspel van De Vallei was de ploeg niet opgewassen, maar omdat Drenthe en Het Oosten dat wel waren werd de ploeg toch als beste gekroond in poule A. Die mooie potten korfbal waren vaak in grote dele te danken aan Larissa Rolvink. Zij wist met een hoog schotpercentage en vele verdedigende onderscheppingen op veel cruciale momenten het verschil te maken. Midden Nederland was het beste team in poule A, en neemt met recht het poulekampioenschap mee naar huis.

Poule B:

Rijnland 
Geen gemakkelijk toernooi voor RTC Rijnland. De ploeg won van RTC Den Haag, maar kon de rest van de wedstrijden geen punten halen. Toch waren de verschillen klein en is het zeker niet zo dat de ploeg weggespeeld werd. Er werd veel energie geleverd en prima gecombineerd, maar het ontbrak Rijnland gewoonweg aan geluk bij de afronding. Verdedigend deed de ploeg het niet slecht, het hield bijvoorbeeld runner-up Friesland op slechts drie goals. Het is dan ook zeker geen schande dat RTC Rijnland met de zevende plek terug naar huis gaat!

Randmeren
Eén puntje boven RTC Rijnland eindigde RTC Randmeren. De ploeg kreeg wel kansen, maar ook bij hen ontbrak het aan geluk en scherpte in de afronding. Randmeren speelde wel goed, en gaandeweg het toernooi vielen de goals ook makkelijker. Opvallend was hoe goed de ploeg elkaar wist te vinden en hoe vlot er rond gespeeld werd, met name Ivan de Kruijf stak er bovenuit met zijn slimme spel, onderscheppingen en mooie doelpunten. Ook verdedigend stond de ploeg prima, tegen (latere) runner-up Friesland werd gelijk gespeeld en van Rijnland werd gewonnen. Met drie punten en een zesde plek keerde RTC Randmeren huiswaarts. 

Noord-West
Lang deed Noord-West mee om de winst in het toernooi, maar de beslissing viel in het duel met (latere winnaar) Dordrecht. De teleurstelling droop van de gezichten, maar de jonge talentjes mogen absoluut tevreden zijn met wat zij hebben laten zien zondag. De eerste wedstrijd startte nog wat stroef, maar daarna kwam de ploeg lekker los. Fraaie acties en mooie doelpunten van onder anderen Jelle Emons en Mikai van het Kaar, maar ook de dames speelden goed mee door bijvoorbeeld op het juiste moment uit te stappen voor de aangeef en zelf ook het schot mee te pakken. Noord-West eindigt als vijfde maar hoeft zich niet te schamen voor het vertoonde spel!

Den Haag
Den Haag speelde een wisselvallig toernooi, maar was wel de enige ploeg die de latere winnaar Dordrecht wist te verslaan. Aanvallend werd er leuk gecombineerd en de juiste persoon gezocht voor de (schot)kans. Er werd goed overzicht bewaard en op het juiste moment gereageerd op de ander, waardoor er mooie doelpunten gescoord konden worden door bijvoorbeeld een doorloopbal vanuit de ruimte en een doorgepasste bal na een overnamesituatie. Ook verdedigend stond de ploeg heel aardig, In de laatste wedstrijd van de dag werd overtuigend gewonnen van concurrent RTC Randmeren, waarmee de ploeg de vierde plaats op deze Talenten Challenge veilig wist te stellen.

Rotterdam
Voor Rotterdam bleef het toernooi tot de laatste wedstrijd spannend. De thuisploeg kon bij winst de derde plaats pakken en dat was te merken aan het spel in dat laatste duel van de dag. Eerder op de dag speelde de ploeg ook al erg leuk, aanvallend werden de juiste mensen gezocht en vrij gespeeld en er volgenden dan ook mooie acties en knappe goals. Dames en heren waren bij Rotterdam redelijk gelijkwaardig aan elkaar en met regelmaat zetten de heren de steun neer om de dames het vertrouwen te geven. Uiteindelijk eindigt Rotterdam op een mooie derde plaats, een prestatie waar het trots op mag zijn.

Friesland
De Friezen moesten even inkomen, in de eerste wedstrijd werd een voorsprong slordig weggegeven en moest met het doen met een gelijkspel. Ook in het vervolg van het toernooi bleef het wisselvallig wat RTC Friesland liet zien, bij vlagen was er fantastisch samenspel met mooie acties, schitterende goals en knappe verdedigende druk, anderzijds werd er soms nonchalant gespeeld. Er een hoop potentie zit in de ploeg. Wilmer Hansma, Noud Faber en Tieme Eppinga blonken uit en ook Lyan Stelma verdiende een eervolle vermelding, met haar vele goals op het moment dat het er echt om ging. Friesland eindigt het toernooi als tweede en kan tevreden terugkijken.

Dordrecht
De Dordtenaren speelden een goed toernooi. De ploeg kwam wat lastig op gang, en verloor van Den Haag, maar verder werden alle wedstrijden gewonnen. De ontlading was groot na de nipte overwinning op concurrent Noord-West, die bij winst grote kans hadden om als eindwinnaar uit de bus te komen. Vooral verdedigend viel RTC Dordrecht op; zij wisten in al hun gewonnen duels de tegenstander op vijf goals of minder te houden. Jinthe Kraaijeveld en Amber de Haas waren in aanvallen opzicht belangrijk voor hun ploeg en ook Shayn Tims onderscheidde zich met veel onderscheppingen en goals. Dordrecht mag zich winnaar van poule B noemen!

Datum: 30 december 2018 - 23:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl