Talenten Challenge U15

Talenten Challenge U15

Korfbal Challenge

Veertien ploegen verdeeld over 2 poules speelden hun toernooi in beide Breedtesporthallen van het Topsportcentrum in Rotterdam. Wedstrijden waarbij er soms een lengteverschil was waar je u tegen zegt, maar er ook heel veel mooie acties en goals waren ongeacht dat zelfde lengteverschil. Alles behalve saai en Friesland en Zeeland gingen er met de winst vandoor.

Poule A:

Randmeren
Randmeren kwam pas in de derde ronde voor het eerst aan de beurt om te spelen. Na wat kijken wilde ze nu graag zelf spelen. En voor het eerst dit toernooi was er een vrouwelijke scheidsrechter. Randmeren begon het toernooi goed, maar het kon beter. Telkens met maar twee doelpunten verschil verloren. Daar moest verandering in komen. Mede door de fel spelende Yvo de Vries die zowel verdedigend als aanvallend goed werk deed. Zo kon hij twee keer in de achtereenvolgende aanvallen met schijnbewegingen zijn mannetje uit spelen en wist twee doelpunten te maken. Jolien van Renselaar wist ook nog wat doelpunten te maken door de strafworpen af te ronden. Ook de vrije ballen werden afgerond door onder andere Sterre Foppen. Maar naast de aanval was ook verdedigend niks op aan te merken, Noah Koers wist zelfs te blokken net als Zilla Heijink.

Noord-West
Een team waar de rugnummers van de shirts opliepen tot nummer 72, waar Thomas Uitvlugt in speelde. Wat speelde hij een toernooi. Van uitwijkballen, naar schijnbewegingen naar balletjes de korf in draaien vanuit stand. Hij deed het. Ook toen hij na een wisselbeurt erin mocht, wist hij zijn plaats duidelijk te laten zien door in zijn eerste aanval te scoren. Het team wist de juiste personen kansen te geven en liet individuele kansen het voortouw nemen. Echter werd er in de vakken ook goed samenspel getoond tussen onder andere Jet van der Bunt en Danique Loeve. Noord-West wist twee keer te winnen en als ze hadden verloren was dit nooit met een groot verschil. De ploegen in poule A waren echt aan elkaar gewaagd en dat kon je in de wedstrijd van onder andere Noord-West goed zien.

Rijnland
Het team dat in de felle kleur blauw speelde, begon tegen een andere partij dat ook gekleed was in een opvallend tenue namelijk Randmeren (lichtgroen). Aanvallend wisten ze wat acties te verzilveren, kleine kansjes onder de korf en een aantal one-handers gingen erin. Rijnland was sterk in het terugkomen van een achterstand naar een minder groot verschil. Bas Lohuis was een van de spelers die door snelheid wat kansen kreeg. Wat lastiger was, was het goed staan bij de vrije bal. Door de tape onderaan de paal werd daar erg op gelet, maar desalniettemin wist Rijnland als ze een tegendoelpunt hadden hier vrijwel direct antwoord op te geven. Ze speelden goed verdedigend en reboundend. Als enige dit toernooi heeft dit team in de buzzer van de schotklok weten te scoren.

Dordrecht
Een leuke ploeg, die net niet het geluk aan hun kant had, zo zou je Dordrecht kunnen omschrijven. Beginnend bij de eerste wedstrijd waren de heren erg dominant en zuiver. Vooral talenten Jesper Vinken en Tycho de Koning speelden goed samen. Ondanks dat Dordrecht met hun opstelling de eerste wedstrijd wist te winnen, werd er vaak tijdens het toernooi begonnen met andere vakken, dan normaal. De zussen Lisa en Tessa Slotboom stonden wel bij elkaar in het vak, maar dan ineens met andere heren. Als er werd gewisseld werd er ook vaak meer spelers gewisseld dan één. Dordrecht liet ondanks deze wisselingen goede potten korfbal zien. Opvallend was dat tijdens het toernooi sommige spelers nog een shirt onder hun ploegenshirt droegen, omdat het gewoonweg te kort was. Zo ook De Koning. Leuk was om te zien dat Dordrecht veel toeschouwers had meegenomen. Dordrecht heeft over het algemeen prima gespeeld, en laten zien dat ze iedereen tegenstand kunnen bieden. Helaas hadden ze het geluk niet aan hun zijde.  

Rotterdam
De thuisploeg moest vandaag misschien wel het meeste geduld hebben van iedereen. Ze speelden namelijk de eerste wedstrijd, maar sloten ook het toernooi af. Wat meteen opviel was dat Kevin van de Bos een ander groenkleurig shirt aanhad, dan zijn teamgenoten. Hij was zo wel goed te onderscheiden, maar niet als hij tegen Randmeren, die in dezelfde groene kleur speelde zou moeten. Binnen het team werd er op verzoek goed uitverdedigd. Dit had het gewenste resultaat, toen ze meteen het balbezit hierdoor terug wonnen. Niels van de Vaart kreeg het publiek mee toen hij raak schoot van verre afstanden en ballen wist binnen te houden, terwijl je je afvroeg of dat wel zou kunnen. Soms was het lastig om de paal te ontwijken en kwam de bal niet precies waar deze zou moeten, maar als het kon herpakten ze zichzelf door paar doorloopballen met één hand af te maken. En dan niet te vergeten, de laatste wedstrijd. Op deze wedstrijd kan het team misschien wel het meest trots zijn. Geen enkel team wist tot de laatste wedstrijd te winnen van Friesland, maar Rotterdam wist ervoor te zorgen dat het team in het donkerblauw niet alle te behalen punten wist binnen te halen, door met een gelijkspel het toernooi af te sluiten.

Den Haag
Den Haag mocht het spits afbijten in de categorie talenten onder de vijftien. Zij speelden de eerste wedstrijd van de dag tegen de thuisspelers Rotterdam. Dat het vroeg was kon je merken. De spelers moesten namelijk nog even inkomen. Den Haag had deze eerste wedstrijd moeite met de schotklok, maar in de verdere wedstrijden was dit geen punt meer. Ook de strafworpen en vrije ballen gingen beter naar mate het toernooi vorderde. Er werd tactisch gespeeld en zo konden er wat schoten worden geblokt. Het spel van Den Haag trok niet alleen supporters van Nederlandse bodem, er kwamen namelijk ook spelers uit het China en het Surinaamse team kijken. De one-handers van onder andere Roos Hom waren erg knap. Haar medespeelster bij Fortuna/Delta Logistiek, Chelsea Mooi wist ook het publiek te vermaken, door plotselinge versnellingen aan te brengen in haar spel, waardoor ze haar tegenspeelsters voorbij wist te komen. Den Haag maakte ook goed gebruik van de vrije ballen die Kirsten van Koert meekreeg en de strafworpen door Tijn Hofland. Verder lieten de zwart-wit hemden een goed spel zien gedurende het toernooi. Zuiver in de aanval en velen onderscheppingen in de verdediging. Ze wisten vijf maal met winst de wedstrijd te eindigen.

Friesland
Last but not least Fryslân. Het team waar veel tegenspelers voor vreesden. En dit was meteen duidelijk na de eerste wedstrijd die ze hadden gespeeld. Felle onderscheppingen, goed opgezette aanvallen en een sterk staande verdediging was het recept om de winst mee te slepen. Daarnaast gingen ook de strafworpen bijna foutloos, wat aardig wat punten opleverde. Misschien werden de tegenstanders ook afgeleid door de dames Klaren die haast niet te onderscheiden waren als tegenspeler. Een domper voor het team was toen Anne-Nel Talsma uitviel met een blessure. Alle wedstrijden heeft Friesland goed gespeeld en laten zien dat ze de terechte winnaar in de poule zijn geworden. Met slechts één gelijkspel en de rest winst kunnen ze niet anders dan tevreden zijn. De laatste wedstrijd was voor de toeschouwers een goede afsluiter. Om het team aan te moedigen hadden de supporters de Friese vlag meegenomen en opgehangen. Wietse van Jaarsveld was degene die erg belangrijk was voor de ploeg en voor de laatste wedstrijd.

Poule B:

Het Oosten
RTC Het Oosten had een pittige dag in Rotterdam. De ploeg wilde wel, maar het kwam er niet allemaal even lekker uit. Met name het scoren bleek lastig voor de ploeg. Verdedigend zat het prima in elkaar en zo werd Midden Nederland bijvoorbeeld op een gelijkspel gehouden. Met talenten als Caz Tijhof en Sam Dekkers zit er echt wel potentie in Het Oosten!

Groningen
Bij Groningen zorgden blessures en ziekte ervoor dat men wat krap in de selectie zat. Desalniettemin stond er een leuke ploeg die af en toe wat moeite had met de verdedigende druk van de tegenstanders. Toch waren er kansen genoeg, bijvoorbeeld in het duel met Drenthe en De Vallei, maar pech in de afronding nekte de Groningers. Gewonnen werd er van Het Oosten, waardoor de ploeg uiteindelijk op de zesde plaats eindigt.

Midden Nederland
Midden Nederland mocht de dag aftrappen tegen Zuid, maar na de vlotte 1-0 van Annelie Grendel stokte het bij de dames en heren in het geel. De tweede wedstrijd ging het een stuk makkelijker en er werd lekker gespeeld. Met name Gideon Gordt blonk uit met veel goals en mooie acties, maar ook Dian Gerritsen en Evita van der Sande lieten veelvuldig van zich horen. Na de winst op Groningen werd Het Oosten op een gelijkspel gehouden en eindigde Midden Nederland als vijfde.

Drenthe
Veel lengte in de ploeg – zowel bij de dames als bij de heren - wat zorgde voor veel reboundoverwicht. Slimme passjes en mooie acties, maar de afronding zat niet altijd mee. Justin Spoelder leek daar overigens weinig last van te hebben, hij viel op met zijn goals en creatieve spel. Drenthe won overtuigend van Midden Nederland en Groningen, en ook van Het Oosten werd gewonnen. De ploeg vond zichzelf daarmee uiteindelijk terug op de vierde plaats.

De Vallei
RTC De Vallei moest even in komen, maar na het verlies van Zeeland werd Het Oosten overtuigend verslagen. Met veel DVO-ers in de geledingen combineerde de ploeg gemakkelijk en dat resulteerde in mooie acties. Aan de zijde van de dames viel Evie van Brenk op met haar knappe doelpunten, zij schoot erg zuiver. Met vier overwinningen eindigt De Vallei als derde, maar dat had ook zomaar de tweede plaats kunnen zijn na een nipt verlies tegen runner-up Zuid.

Zuid
Zoals gezegd mag Zuid zich runner-up noemen. Met veel spelers en speelsters van DSC stond er een erg leuke ploeg die leuk combineerde en elkaar goed kon vinden. Veel diagonale ballen werden gegooid en het spel werd makkelijk verlegd. Ook verdedigend zat Zuid er bovenop, waardoor het voor de tegenstanders vaak lastig was om een aanval op te zetten. Met een uitstekend spelende Evi Dekker en een uitblinkende Dion Mollet werd Zuid uiteindelijk op doelsaldo tweede.

Zeeland
De Zeeuwen startten direct scherp aan hun toernooi en bleven dit eigenlijk de gehele dag. Zeeland kon profiteren van veel lengte in de ploeg en met name de dames Kim Koppejan en Romy de Rijke waren verdedigend erg sterk. Aanvallend pakten alle spelers hun goals mee en werd er bij tijd en wijle heerlijk gecombineerd. Alleen tegen Drenthe kende Zeeland een lastigere wedstrijd en er werd gelijk gespeeld tegen Zuid, maar verder werden alle wedstrijden overtuigend gewonnen wat resulteerde in een eerste plaats in poule B op de Korfbal Challenge 2018!

Datum: 29 december 2018 - 07:00 uur
Door: Redactie Korfbal.