Talenten Challenge U17 - Dag één

Talenten Challenge U17 - Dag één

Korfbal Challenge

De buitenlandse ploegen konden niet op tegen de drie sterke Nederlandse RTC’s. In poule A waren Zuid, West en Oost duidelijk de sterkste drie ploegen, Noord, Noord-West en Zuid-West wonnen vandaag allemaal drie keer in poule B.

Poule A

Zuid U17
Zuid begon het toernooi met een spannende wedstrijd tegen West. Bij rust keek de ploeg tegen een kleine achterstand aan, maar na rust werd Zuid sterker. Dion Mollet maakte een sterke invalbeurt en maakte twee belangrijke doelpunten (waaronder één heel mooie). Hierdoor werd de eerste wedstrijd met 13-9 gewonnen. De tweede wedstrijd tegen Engeland was wat slordig. Desondanks konden ze de winst wel binnenhalen: 5-12. Daarna volgde de wedstrijd tegen Combi. Sep Zoontjes maakte een knappe one-hander en zette zijn ploeg met twee doelpunten op rij op voorsprong. Combi wist tot 10-9 terug te komen, maar Zuid was op tijd bij de les waardoor het naar een 16-10 overwinning uit kon lopen. De wedstrijd tegen Oost was ook erg spannend. Zuid keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan, maar stond bij rust met 6-7 voor. Met nog vijf minuten te spelen stond er een gelijke stand op het bord en begon een spannende eindfase. Het was Oost dat wist te scoren, terwijl dat Zuid niet meer lukte. Hierdoor verloor het de wedstrijd met 17-14. Zuid sloot de dag af met drie overwinningen en één verliespartij.

West U17
West kende een moeilijke eerste wedstrijd. Waar het nog met een 3-4 voorsprong de rust in ging, kon West deze voorsprong niet te behouden. Men had moeite om lange aanvallen te draaien, waardoor de eerste wedstrijd tegen Zuid met 13-9 verloren ging. Ook de tweede wedstrijd tegen Combi was niet makkelijk. In de eerste helft keek West telkens tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft wist het deze om te buigen in een voorsprong. Pas in de laatste minuten van de wedstrijd sloeg West het definitieve gat: 13-10. Hierbij was Noek de Vos erg belangrijk met een aantal rake treffers. Daarna troffen het Engeland. Dit werd een makkelijke overwinning. Bij rust stond het al 3-12 en daarna viel de scherpte wat weg. Desondanks werden er in de tweede helft nog evenveel doelpunten gemaakt (eindstand 6-24). West eindigde de dag met een wedstrijd tegen RTC Oost. De ploeg startte sterk en liep meteen uit naar een 6-1 voorsprong. Merijn Mensink speelde erg sterk en maakte veel doelpunten. Hierdoor gingen West met een comfortabele 11-4 rusten. Na rust verliep het wat moeizamer, maar kwam de voorsprong niet in gevaar. De wedstrijd eindigde in 14-7. Hierdoor sloot West de dag met drie overwinningen af.

Oost U17
Krijn van het Kaar en Casper Zoontjes begonnen de dag goed met meteen twee doelpunten. Het werd een mooie wedstrijd waarin het publiek werd getrakteerd op mooie trucs. Er werd een ruime overwinning van 10-21 op Combi geboekt. Daarna volgde een eenvoudige overwinning tegen Engeland. Oost kon vaak herhalen en dat leverde leuke combinaties op. Ook werd er over verschillende schijven gescoord. Uiteindelijk werd er met 28-8 gewonnen. De derde wedstrijd tegen Zuid was een stuk spannender. Oost vloog uit de startblokken en stond al snel op een 3-0 voorsprong. Echter, deze kon de ploeg niet vasthouden en bij rust keek het zelfs tegen een kleine achterstand aan (6-7). Het werd een heerlijke eindfase waarin beide ploegen hard werkte voor de punten. In de laatste minuut brachten Lisanne Fleer en Luuk Montagne (met een heerlijke actie) de beslissing. Oost wonnen met 17-14 van Noord-West. De laatste wedstrijd werd het opgenomen tegen team West. Oost creëerde veel kansen, maar was niet scherp in de afronding. Hierdoor liepen ze achter de feiten aan en stond er bij rust al een 11-4 achterstand op het bord. De doelpunten die Oost maakte, kwamen vooral uit stippen en vrije ballen. Dit was niet voldoende voor de winst (14-7).

Combi U17
De ploeg die later toegevoegd werd aan het toernooi startte met een wedstrijd tegen Oost. Echter, Combi kende geen goede start en stonden ze al snel 0-4 achter. Het werd een moeilijke wedstrijd die met 10-21 verloren ging. De wedstrijd daarna, tegen West, werd wel spannend. Combi stond de hele eerste helft aan de goede kant van de score, maar kon dit in de tweede helft niet volhouden. Net voor het einde sloeg West het definitieve gat, waardoor de wedstrijd verloren ging. Ook tegen Zuid was het in de beginfase spannend. Tot 10-9 wist Combi aan te haken, maar het was niet voldoende voor de winst. De wedstrijd ging met 16-10 verloren. De laatste wedstrijd werd tegen Engeland gespeeld. Combi kwam wat moeizaam op gang, maar in de laatste fase van de eerste helft vielen de doelpunten makkelijk. Hierdoor werd er met een 15-7 stand de rust in gegaan. Na rust werden er minder doelpunten gemaakt, maar werd er ook sterker verdedigd. Hierdoor sloot Combi de dag met een overwinning af: 20-9.

Engeland U19
De Engelsen speelden een moeizame eerste wedstrijd tegen Oost. Vooral in de eerste helft hadden ze moeite om de korf te vinden wat resulteerde in een 12-1 ruststand. In de tweede helft herpakte Engeland zich en wist het, ondanks de nederlaag, zelf wel vaker mee te scoren. Hierdoor eindigde de wedstrijd in 28-8. Tegen Zuid wisten de Engelsen het aantal tegendoelpunten beduidend lager te houden. Echter, ze scoorden zelf te weinig om het spannend te maken (5-12). Vervolgens traden ze aan tegen team West. Dawson Wooldrigde speelde erg sterk bij de Engelsen. Helaas konden ze ook nu niet voldoende weerstand bieden, waardoor er met 6-24 verloren werd. In de wedstrijd tegen team Combi duurde het even voordat Engeland op gang was. Maar in de eindfase van de eerste helft wist de ploeg flink wat doelpunten te maken, waardoor er bij rust al zeven keer gescoord was. Helaas konden de Engelsen dit niet meer doorzetten in de tweede helft waardoor de wedstrijd bij 20-9 eindigde.

Poule B

Duitsland U19
Een wat tegenvallend toernooi had Duitsland. De ploeg startte tegen district Noord-West en keek al snel tegen een achterstand aan. Aan de hand van Madeline Gust kwam de ploeg weer op gelijke hoogte. Uiteindelijk schreef Gust meerdere doelpunten op haar naam en ook Hannah Heilmann speelde aanvallend een sterke wedstrijd. Hoewel dit de beste wedstrijd was van Duitsland, kon de ploeg niet ontkomen aan het verlies (12-13). Na deze speelronde kwam de ploeg aanvallend niet meer zo goed uit de verf. Het rendement was te laag en daar profiteerden de tegenstanders van. Opponenten als Noord en Zuid-West waren sterker in de afronding en hierdoor verloor Duitsland met 22-5 en 16-6. België zou als laatste in actie komen tegen de Duitsers en had daarvoor nog geen duel gewonnen, de wedstrijd kon nog alle kanten op. Ondanks dat de Duitsers met een 2-0 voorsprong begonnen, kwam België terug en kwam de overwinning niet meer in gevaar. Op deze eerste Challenge-dag zat winst er dus nog niet in voor onze oosterburen.

België U17
België begon zijn eerste dag van de Challenge met verlies tegen district Noord. De ploeg kon profiteren van een meegekregen strafworp en verzilverde het eerste doelpunt. België begon beter te spelen in de tweede helft en kon foutjes van de tegenstander doorzien, alleen maakte de ploeg er geen gebruik van. Wannes Struyf stond in dit eerste duel zijn mannetje onder de korf, en door zijn rebound kon er veel herhaald worden. Met name door onzorgvuldige passing verloor de ploeg zijn eerste wedstrijd met 9-17. Beter deed de ploeg het tegen Zuid-West. België ging hier gelijk op met Zuid-West en kwam om en om op voorsprong. Het verschil werd in de eerste helft nooit groter dan één doelpunt. In de laatste minuten was het echter Zuid-West dat aan het langste eind trok, waardoor België met 17-15 kon afwachten op de resterende wedstrijden. Later in het toernooi bleek dat België ook zonder Wannes Struyf uit de voeten kon. Struyf speelde de wedstrijd tegen Noord-West niet, maar ook met een andere opstelling wist de ploeg niet te winnen (16-6). De laatste wedstrijd tegen Duitsland won België wel. De dames Van Maldeghem waren erg belangrijk dit duel met in totaal zeven doelpunten (15-9).

Noord U17
District Noord is een van de ploegen die drie van de vier wedstrijden wist te winnen. Beginnend met een gemakkelijke overwinning tegen België. Jorne van der Zee stond tegen de lange Wannes Struyf van België, maar kon goed omgaan met het lengteverschil en hij wist een paar doelpunten op zijn naam te schrijven. Ook Fleur Pruim speelde goed in de eerste wedstrijd voor Noord. De wedstrijd werd met een ruim verschil gewonnen. Ook tegen Duitsland kon de ploeg zijn kwaliteiten laten zien. Met de verdedigende druk kon Duitsland moeilijk omgaan, waardoor Noord veel aanvallen kon draaien. Wietse van Jaarsveld werd tijdens deze wedstrijden topscorer, met vijf treffers (22-5). Tegen Noord-West was het wat spannender. De twee ploegen gingen gedurende het duel gelijk op en pas in de laatste seconden werd de beslissing gemaakt. Sam Meijer ging vol voor de doorbraak en kreeg een strafworp mee, waarna Lennard Klaren deze koelbloedig afmaakte (16-15). Met drie keer winst op rij, was het dan ook erg jammer dat de ploeg de laatste wedstrijd niet met winst kon afsluiten. Na een 2-2 gelijke stand, liep Zuid-West uit en was er voor het RTC Noord geen houden meer aan.

Noord-West U17
District Noord-West had een goede eerste dag van de Talenten Challenge. Bijna alle wedstrijden wist het team te winnen. De ploeg maakte het keer op keer spannend, zoals de 15-14 winst op Zuid-West. In het begin viel er niks te vrezen voor de ploeg, want al snel stond Noord-West met zes punten verschil voor. Het team kreeg het lastiger met het warmgedraaide Zuid-West, maar wist aan de goede kant van de score te blijven. Dit was ook het geval in hun tweede duel tegen Duitsland. Maggie Schleeper opende de score voor Noord-West met twee doelpunten, maar het Duitse team bleef bij en liep zelfs uit naar een verschil van vier. Noord-West ging hierna met meer energie spelen en mede door Stef Schaap kwam de ploeg weer op gelijke hoogte. Darren Krook werd nog aanvallend ingebracht en scoorde meteen een doelpunt en Jet van der Bunt speelde verdedigend sterk. Dit resulteerde in weer de winst, met één doelpunt verschil voor Noord-West (12-13). Wat makkelijker speelde Noord-West tegen België, waarbij de ploeg de Belgen weinig goede kansen lieten nemen. De derde wedstrijd was dan ook een ruime overwinning van 16-6. In de laatste speelronde greep Noord-West naast de winst. De ongeslagen reeks werd doorbroken door het team van district Noord.

Zuid-West U17
De beste vandaag op onderling resultaat en doelsaldo was Zuid-West. Alleen de eerste wedstrijd tegen Noord-West werd nipt verloren (15-14). De rest van de wedstrijden werd overtuigender gewonnen. Na de erg spannende eerste wedstrijd, leek het erop dat Zuid-West het tegen België ook zo spannend ging maken. Na een gelijk opgaand duel waren het Floris Maljers en Justin den Hollander die de beslissing voor Zuid-West brachten (17-15). Tegen Duitsland en Noord was het dan ook de taak om wat fanatieker voor de dag te komen, en dit gebeurde. Met overtuigende cijfers won Zuid-West beide wedstrijden. Sander den Ouden maakte de laatste wedstrijd, het eerste doelpunt in de openingsminuut. Hoewel Zuid-West tegen Noord op papier een moeilijke wedstrijd leek, kon de ploeg rustig van 2-2 uitlopen naar een ruststand van 9-2 en een eindstand van 13-7. Mede door goed reboundend werk van Lennard Klaren en de afstandschoten van Mees Oppe.

Morgen gaat de Talenten Challenge U17 verder. Voor het programma van de finaledag klik je hier

Datum: 29 december 2019 - 22:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl