Talenten Challenge U17 - dag 2

Talenten Challenge U17 - dag 2

Korfbal Challenge

Verdeeld over twee dagen gingen de Talenten uit de categorie U17 de strijd met elkaar aan om te laten zien wat zij in huis hebben. Niet alleen staat de titel op het spel, ook uitverkiezing voor Nederland U17 behoort tot de mogelijkheden. De Round-Up van dag twee!

Engeland U19
Na op dag 1 alle wedstrijden te hebben verloren, bracht dag 2 geen verlichting voor de Engelsen. De ploeg maakte weinig kans tegen Belgie in de eerste ronde. Het duel tegen China was een stuk interessanter, maar na de 7-7 van Declan White konden de Chinezen uitlopen naar een vrij ruime winst. De slotpartij tegen district Zuid-West werd al voor rust beslist. Toch waren er nog lichtpuntjes bij de Britten. Net als op dag 1 lieten Alf Timney en Joshua Dawes zich gelden, en ook Sophie Parker maakte verscheidene noemenswaardige acties. Het gebrek aan punten bracht Engeland U19 echter toch op een tiende plek.

Duitsland U19
Duitsland zal gehoopt hebben na de verrassing tegen poulewinnaar Noord-West ook in de tweede fase van het toernooi te kunnen verrassen. Dit leek in de beginfase van de eerste wedstrijd tegen Zuid-West behoorlijk te lukken. Het herenkoppel David Kutchera en Theo Nowak was meteen effectief, en de ploeg liep uit naar 1-4. Daarna was het echter snel gedaan met de Duitsers. Nowak wist in de eerste helft nog een keer de korf te vinden, maar in de tweede helft bleven onze oosterburen droog staan. Ook het duel tegen België bracht geen verlichting. Het toernooi werd gelukkig voor de Duitsers toch positief afgesloten, met een overwinning op China en een glansrol voor Hannah Heilmann. De ploeg had misschien stiekem op iets meer gehoopt, maar moet het doen met een negende plek.

China U19
China mag trots terugkijken op de Talenten Challenge. Na de winst op België op dag 1 zette de ploeg tegen het einde van het toernooi een aantal zeer sterke wedstrijden neer. Met uitblinkers Litian Cao en aanvoerster ‘Joy’ wist de atletische, balvaardige ploeg een gat te slaan dat te groot was voor Zuid om nog te dichten. Het duel tegen Engeland was nog spannender, maar ook die uitslag viel de goede kant op. Het toernooi werd helaas met verlies afgesloten. Duitsland hield de voorsprong tot het eindsignaal vast, wat betekende dat China op de zevende plek terecht kwam.

België U17
De Belgen eindigden als zesde, en waren daarmee de best presterende buitenlandse ploeg. Dat was in het veld ook beslist terug te zien. Onze zuiderburen begonnen het eerste duel van dag twee zonder enkele speerpunten zoals Kian Amorgaste en Joppe Bellemans, maar in hun absentie straalden andere spelers. Ernst Davids viel op door zijn felheid, en Robbe Catthoor vulde de scorende rol vlekkeloos in. Ook Duitsland werd vrijwel probleemloos aan de kant gezet, waarna alleen Zuid nog wachtte. Na een wedstrijd met prachtige acties maar te weinig doelpunten kwam België als verliezer uit de bus, en als zevende uit de Talenten Challenge.

Zuid U17
Hoewel dag twee voor team Zuid misschien niet vlekkeloos verliep, beleefde de ploeg in ieder geval een stijgende lijn. Na het pijnlijke verlies tegen China herstelde Zuid zich met een gelijkspel tegen Zuid-West, gevolgd door een overwinning op België. Kimberley Gerstel blonk weer uit, en ook Mitch Bogers speelde een goede laatste dag. Daarnaast kwam Coen Spoor natuurlijk nog in Oranje U17 terecht. RTC Zuid eindigt op plek zes.

Zuid-West U17
RTC Zuid-West begon dag 2 met een ietwat matige eerste helft tegen Duitsland, maar kwam al snel op gang. In de tweede helft deelde de ploeg de lakens uit. Het tweede duel werd een spannende wedstrijd tegen Zuid waarbij de 9-8 van Remo Tilleman net niet genoeg was voor de overwinning, maar nog wel voor een gelijkspel. De Zuid-Westelingen sloten af met een duel tegen Engeland, wat eigenlijk nooit een wedstrijd geweest is. Onder andere dankzij drie scores van Floor Dorsman stond er nog voor rust een stand van 10-0 op het bord. De tweede helft kwam de overwinning noch de vijfde plek in gevaar. Daarmee is Zuid-West de best of the rest, achter de kruisfinalisten.

West U17
Die kruisfinales vergingen RTC West het minst goed. In de eerste helft van de halve finale leidden de westerlingen, maar vlak na rust glipte de finale uit hun handen De ploeg moest in de achtervolging, maar de 14-16 van Kay van Vliet kwam pas vlak voor het eindsignaal. Dat betekende dat de troostfinale op de planning stond, de strijd om de bronzen medaille. Daar trof het Noord-West. Weer beleefde de ploeg een sterke beginfase, maar nu kwam het verval nog voor rust. Het verschil werd op momenten zelfs vijf, maar West had nu meer tijd om terug te komen. Een fenomenaal spelende Noa Brusse nam zijn ploeg op sleeptouw, maar de ploeg kwam niet meer op gelijke hoogte. West eindigt de Korfbal Challenge op plek vier.

Noord-West U17
De kampioen van poule B trof RTC Oost in de halve finale. De ploeg begon pas laat met scoren, maar wist wel meteen een achterstand van 0-3 om te keren, met hoofdrollen voor Sanne Maaike Nieuwenhuizen en Stef Schaap. Bij rust keek de ploeg echter toch weer tegen een achterstand van 6-7 aan. Vervolgens liep Oost in de eerste instantie verder weg, waardoor Noord-West in de achtervolging moest. Dat deed het met Nikki Boerhout en Kiko Weenink. Een gemiste doorloopbal enkele seconden voor het eindsignaal besliste echter het lot van Noord-West: de strijd om plek drie. In de troostfinale vertoonden allerlei speerpunten van Noord-West hun krachten. Zoë Engel en Nikki Boerhout waren cruciaal, maar het was uiteindelijk Koen Ruwaard die de doorslag gaf. Zijn 13-15 kwamen de Westerlingen niet meer te boven. Noord-West maakte geen kans op de eerste plek, maar mag met een podiumplaats naar huis.

Oost U17
Team Oost begon de halve finale met controle, maar verloor dat toen Noord-West eenmaal op gang kwam. Dit bracht de coaches van Oost ertoe de eerder licht geblesseerd uitgevallen Jeroen de Haas in te brengen op de plek van Kjell Jacobi. Dit bleek een meesterzet, want de Haas en Kris Boere brachten de score voor rust nog op 6-7. De tweede helft bleef spannend, maar Oost wist Noord-West voldoende af te houden. Oost mocht naar de finale. Daar stuitte het op een ijzersterk Noord U17, wat zorgde voor een enorm vermakelijke wedstrijd de ploeg maakte een 3-0 achterstand goed, en Jacobi bracht de stand zelfs op 5-7 in het voordeel van zijn ploeg. Uiteindelijk verloor Oost de finale echter na een sterke fase van Noord, ondanks de fenomenale inzet van spelers als Boere en Krijn van het Kaar. De zilveren plak mocht mee naar het oosten.

Noord U17
Tot slot is er dan nog RTC Noord. Noord kwam in de halve finale West tegen en keek daar na een sterke beginfase na erloop van tijd tegen een 8-5 achterstand aan. Met Rien van der Laan en Ran Faber als hoofdrolspelers knokte de ploeg zich voor rust nog net terug tot 9-8. Vervolgens knalde de ploeg de spreekwoordelijke kleedkamers uit. De ploeg sprong naar 9-13 en later zelfs 11-16. Dat bleek ook meteen de genadeklap voor RTC West. In de finale wachtte team Oost. Weer startte de ploeg sterk, deze keer door vroeg op 3-0 voorsprong te komen. Oost counterde echter, waardoor de ploegen bij een gelijke stand de rust in gingen. Na rust wist Noord via Faber uit te lopen tot 15-11. Robin van Meerveld deed iets terug voor Oost, maar in een time-out werden de Noordelingen geïnstrueerd de wedstrijd uit te spelen. Dat deed de hele ploeg erg goed, aangezien de schotklok keer op keer door de Rotterdamse zaal schalde. Een strafworp van Krijn van het Kaar bracht Oost nog een klein stukje dichterbij, maar het was niet meer genoeg. Noord won de finale professioneel, en pakte daarmee de eerste plek op de Talenten Challenge U17.

Na afloop van het toernooi maakte bondscoach Barry Schep de selectie voor Oranje U17 bekend. Welke spelers en speelsters daarvoor geselecteerd zijn lees je hier.

Datum: 29 december 2018 - 09:00 uur
Door: Redactie Korfbal.