Talenten Challenge U17 - Dag twee

Talenten Challenge U17 - Dag twee

Korfbal Challenge

De finaledag van de Talenten Challenge U17 had alles in zich. Spanning, sensatie, prachtige doelpunten, teleurstelling en blijdschap. Na de finale maakte bondscoach Barry Schep zijn nieuwe selectie voor Nederland U17 bekend. RTC Zuid-West werd uiteindelijk de winnaar van het toernooi.

Engeland U19
Engeland startte deze tweede dag van de Talenten Challenge tegen district Noord. Van tevoren wist de ploeg al dat dit een lastig duel zou worden, want Noord had zich bijna geplaatst voor de halve finales. De Engelse ploeg werd dan ook behoorlijk afgestraft. Hierna stond het langverwachte duel tegen Duitsland op het programma. Een zeer gelijk opgaande wedstrijd zorgde dan ook voor veel spanningen. Het heren duo Josh Dawes en Declan White lieten sterk samenspel zien en domineerde in hun vak. Het was een zenuwslopend einde van de wedstrijd. Engeland verloor het balbezit en kon zo niet nogmaals een aanval opzetten, wat resulteerde in een nipt verlies. De laatste wedstrijd van Engeland op deze Korfbal Challenge werd gespeeld tegen België. Na een langdurende doelpuntloze fase nam de ploeg een time-out en wist direct hierna tot scoren te komen. Vervolgens werd er weer een langere tijd niet gescoord en stond België met 2-1 voor. In de laatste seconden voor rust maakte Alf Timney de stand gelijk. Na rust was het België dat uit de startblokken schoot en de Engelsen van de winst hielden. Engeland sloot de Talenten Challenge U17 af op de tiende plaats.

Duitsland U19
De tweede dag startte Duitsland tegen Oost. Ondanks dat Jan Kremer acties kon herhalen, bleven de doelpunten uit. Oost wist een gat te slaan dat Duitsland niet meer kon dichten, en de Duitsers konden zich opmaken voor het duel tegen Engeland. Ondanks dat de wedstrijd tussen deze twee buitenlandse ploegen begon in het voordeel van Duitsland bleef het de hele wedstrijd spannend. Tot aan de laatste minuut vielen de doelpunten om en om, totdat Madeline Gust twee keer op rij een afstandsschot maakte. Zij bezorgde haar team de overwinning (8-6). De laatste wedstrijd van de dag speelde Duitsland tegen Combi met een andere opstelling. De ploeg had het zwaar en kwam niet toe aan scoren in de eerste helft. In de eerste fase van de wedstrijd was de winnaar al duidelijk, maar Duitsland speelde knap de wedstrijd uit. Zodoende eindigde Duitsland als negende.

Combi U17
Op de tweede dag mocht Combi starten tegen België. In de eerste fase was het nog even aftasten. Pas na vijf minuten werd de openingsgoal gescoord door Stefan van Buren, waarna de tweede snel volgde. Ook bij de Belgen gingen de ballen vallen, wat resulteerde in een gelijke ruststand. Dankzij Joy van Oversteeg kwam Combi op voorsprong, maar het bleef stuivertje wisselen tussen de twee teams. Roos Koomen wist een minuut voor tijd het beslissende doelpunt te scoren (9-8). Later op de dag nam de ploeg het op tegen het sterke Noord, en kon de ploeg het niet zo spannend te maken als de wedstrijd ervoor. Na slechts één ronde rust kwam de ploeg weer in actie. Dit keer tegen Duitsland en al snel liet het team zien dat het de betere partij waren. Door de openingsdoelpunten van Roos Koomen en acties van Jens de Boer, sloot het team de eerste helft af met een voorsprong van 8-0. In de tweede helft kwam Combi niet meer tot zoveel goals, maar wist deze dag nog wel twee keer te winnen en legde beslag op de achtste plaats.

België U17
Na een moeizame eerste dag voor het Belgische team, begon de ploeg sterk aan zijn tweede dag. Als eerste wedstrijd stond Combi op het programma. Het team startte de wedstrijd met een voorsprong van twee doelpunten en wist na een gelijke stand weer aan het langste eind te trekken. Met nog vijf minuten op de klok stond het 7-8 in het voordeel van onze zuiderburen. Combi schoot nog twee keer raak en had in de laatste minuut het voordeel aan zijn zijde. Zo verloor België op het nippertje van Combi (9-8). Ook in de wedstrijd tegen Oost kon België goed bijblijven tot het einde van de eerste helft (4-4). Door hier en daar wat overtredingen liep zijn tegenstander uit. België kreeg nog aantal strafworpen mee, maar wist deze kansen niet te verzilveren. Met maar één speelronde rust, nam België het direct weer op tegen Engeland. Na een gelijk opgaande eerste helft, trok België aan het langste eind met aantal mooie acties van Joke Van Maldeghem. België sloot het toernooi af als zevende.

Noord U17
Na de drie keer winst tijdens de eerste Challenge dag en het zure verlies tegen Zuid-West, startte Noord de dag met een wedstrijd tegen Engeland. Maaike Slager opende de score en even later scoorde zij ook het tweede doelpunt voor haar ploeg. Vanaf toen wist Noord uit te lopen naar een 0-6 ruststand en een 1-11 eindstand, mede door het collectief goed verdedigende werk. Ook de tweede wedstrijd won Noord overtuigend. Van een 2-0 wist de ploeg uit te lopen naar een 8-3 ruststand. Sam Meijer wist nog in de laatste seconde van de schotklok een buzzerbeater te scoren. Verder konden veel acties herhaald worden door het reboundend werk van Friso Kienstra. De ploeg wist zo ook zijn tweede wedstrijd te winnen met 15-6. Als afsluiter van het toernooi mocht Noord het nog opnemen tegen RTC Oost. De ploeg keek in het begin tegen een achterstand aan, maar dankzij Jorne van der Zee, werd de stand bijna gelijk getrokken. Beide ploegen lieten het in de afronding liggen. Uiteindelijk was het Oost dat er met de winst vandoor ging en Noord eindigde als zesde op de Talenten Challenge U17.

Oost U17
De ochtend begon voor RTC Oost met een wedstrijd tegen Duitsland. Na het zure nieuws dat het team ondanks zijn driemaal winst van gister niet de halve finale mocht spelen, was de ploeg gebrand op de revanche. Dat Oost de bovenliggende partij was, bleek uit de tussenstand van 7-4. Na rust liep de ploeg nog uit naar een stand van 10-4 en werd er besloten om het hele verdedigingsvak te wisselen en de wedstrijd zo uit te spelen. Ook tegen België was Oost de sterkste. België wist weliswaar de voorsprong te bemachtigen, maar na rust kon de ploeg - mede onder leiding van Danique van der Garde - uitlopen naar de eindstand van 6-11. De ploeg kon lang uitrusten voordat het in de laatste wedstrijd in actie kwam tegen RTC Noord. Beide ploegen hadden op de laatste Challengedag alle wedstrijden tot dan toe weten te winnen. Tijdens hun laatste wedstrijd tegen Noord lieten Boaz Heijink en Luuk Montagne goed samenspel zien in de aanval en ook verdedigend lieten de jongens weinig tegen. Oost keerde met drie overwinningen en een vijfde plaats op zak huiswaarts.

Zuid U17
Ook Zuid plaatste zich door drie keer te winne in de finalepoule. Zuid speelde de halve finale tegen district Zuid-West. Al snel wist Zuid-West op voorsprong gekomen en liet deze niet meer uit handen glippen. Zuid was niet bij machte om er een spannende wedstrijd van te maken en hierdoor ging de ploeg het opnemen om plek nummer drie te bemachtigen. Ook bij deze wedstrijd bleek RTC Zuid wat af te zwakken. De ploeg kwam twee goals voor te staan door Nemo van der Elzen, maar hierna wist West dit recht te trekken. Tot de 4-4 ging het gelijk op, maar daarna schoot West weg en gingen de ploegen rusten met een stand van 7-4. Zuid scoorde het eerste doelpunt in de tweede helft, maar ondanks doelpunten van onder andere Coen van Veghel kon Zuid ook deze wedstrijd niet met winst afsluiten en eindigde RTC Zuid het toernooi als vierde.

West U17
West (poule A) wist zich op de eerste dag van de Talenten Challenge U17 te plaatsen voor de halve finale en mocht het opnemen tegen Noord-West (poule B). Al snel kwam de ploeg op voorsprong en nadat de stand weer was rechtgetrokken liep de ploeg toch weer uit naar een stand van 7-4. Aan de kant van zijn tegenstander waren er wat strafworpen gemist en zo bleef de ploeg aan de goede kant van de score en behielden ze een marge van 2 á 3 doelpunten. Tien minuten voor tijd werd het wedstrijdbeeld helemaal anders. Noord-West kon aansluiting vinden en kwam zelfs voor te staan. Met nog minder dan een minuut op de klok maakte Merijn Mensink de stand weer gelijk en kwam er een verlenging. Het werd verlengen, en ondanks de vele kansen lukte het geen van beide ploegen te scoren. De beslissing komen middels strafworpen. Uiteindelijk trok Noord-West aan het langste eind. West had een lange rust en maakte zich op om te strijden voor plek drie, tegen district Zuid. Het werd heet onder de voeten van West, toen Zuid met twee doelpunten uit de startblokken schoot. Echter, aan de hand van topscorer Mike Abbenhuis kwam de ploeg weer terug. Abbenhuis speelde aanvallend een heel goede wedstrijd voor West en wist vijf doelpunten achter zijn naam te zetten. Al snel was duidelijk dat West de bovenliggende partij was, met veel balbezit, initiatief en dominantie. Het brons ging dan ook terecht naar West.

Noord-West U17
Door de ruime overwinning van Zuid-West op district Noord, plaatste Noord-West zich en zou tegen West de halve finale spelen. De hele wedstrijd liep de ploeg eigenlijk achter de feiten aan. Nikki Boerhout kon er voor zorgen dat er doelpunten kwamen aan de kant van haar team. Pas in de laatste tien minuten werd de ploeg een gevaar voor district West. Jari Leemhuis maakte de aansluitingstreffer voor Noord-West en Noor van Duijvenbode schoot de ploeg naar een voorsprong, maar de tegenstander liet de ploeg hier niet mee weg komen. Bij het eindsignaal stond het gelijk en in de verlenging bleven de punten uit. Na een zenuwslopende strafworpen reeks behaalde de ploeg uiteindelijk de finale. De finalewedstrijd werd in het begin gedomineerd door strafworpen. In de beginfase gingen de twee ploegen nog gelijk op, maar na de 3-3 tussenstand liep Zuid-West uit tot aan rust. In de tweede helft kreeg Noord-West meer grip op de wedstrijd met een doelpunt van de net ingebrachte Maggie Schleeper. De ploeg kwam nog terug tot drie doelpunten verschil, maar het lukte niet om het Zuid-West lastig te maken. Daarmee pakte Noord-West het zilver.

Zuid-West U17
Als poulewinnaar plaatste Zuid-West zich voor de halve finales op de laatste Challenge dag. Laat in de ochtend streed de ploeg tegen RTC Zuid. Al snel opende Resy Weijts de score met twee doelpunten en langzamerhand kon Zuid-West zijn voorsprong verder uit te breiden. Veel doelpunten kwamen alleen nog maar uit vrije ballen en strafworpen, echter was de ruststand ruim in het voordeel (8-4). Het wedstrijdbeeld veranderde in de tweede helft niet, en Zuid-West bleef de bovenliggende partij en Menno Remans werd topscorer met vijf doelpunten. De ploeg kon een tijdje uitrusten voordat de finale tegen Noord-West plaatsvond. De finale begon gelijk opgaand, maar al snel kon Zuid-West uitlopen naar een ruststand van 3-9. Anouk de Visser en Roel Visser waren in deze eerste helft belangrijke puntenmakers. Na rust was het aan bij Zuid-West en kon de ploeg vijf keer ongestoord achter elkaar doelpunten maken. Dit was niet meer bij te houden door Noord-West en zo won Zuid-West de Talenten Challenge U17.

De selectie van Nederland U17 werd na afloop van het toernooi bekend gemaakt door bondscoach Barry Schep. De namen van de speelsters en spelers vind je hier.

Datum: 30 december 2019 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl