Talenten Challenge U19 - Dag één

Talenten Challenge U19 - Dag één

Korfbal Challenge

Direct met de start van de Korfbal Challenge, ging ook het toernooi voor de Talenten U19 van start. Naast de Nederlandse RTC’s maken ook België U19, Duitsland U21, Engeland U21 en Tsjechië U21 deel uit van het toernooi.

Poule A:

Tsjechië U21
Tsjechië begon het toernooi tegen Zuid. Na een imponerende yell kon de wedstrijd beginnen. Echter, de Tsjechen konden niet met het niveau mee en rondden de kansen niet goed af. Hierdoor werd deze wedstrijd met 7-17 verloren. Daarna trad de ploeg aan tegen Noord-West, maar hier was eenzelfde spelbeeld te zien, waardoor Tsjechië met 21-7 onderuit ging. De derde wedstrijd werd tegen Noord gespeeld en hen konden de Tsjechen goed tegenstand bieden. Het stond 12-7 bij rust en leek alles nog mogelijk. Ze konden het niveau niet de hele wedstrijd volhouden, maar wisten wel de dubbele cijfers te halen (25-10). Jan Toufar was hierbij goed voor drie doelpunten aan Tsjechische kant. Uiteindelijk werd de laatste wedstrijd gespeeld tegen Engeland. Dit was de wedstrijd waar het erom ging. In een spannende wedstrijd wisten de Tsjechen veel doelpunten uit doorbraakacties te maken. Waar het initiatief de eerste helft bij de thuisploeg lag, nam Engeland het initiatief steeds meer over. Een spannende eindfase volgde, waarin Engeland aan het langste eind trok. Hierdoor eindigde Tsjechië op de laatste plaats in poule A.

Engeland U21
Engeland speelde pas de vierde ronde van het toernooi hun eerste wedstrijd tegen Noord. Hier was het kwaliteitsverschil te groot, waardoor de Engelsen verloren met 9-25. Tegen Zuid wisten ze evenveel doelpunten te maken, maar werd het ook geen spannende wedstrijd. Zuid wist de wedstrijd met 19-9 te winnen. Tegen Noord-West was eenzelfde beeld te zien (8-20). Pas in de laatste wedstrijd tegen Tsjechië werd het echt spannend. Engeland begon niet goed aan de wedstrijd en liep de gehele eerste helft achter de feiten aan. In de tweede helft werd er met meer energie gespeeld en wisten ze bij 8-8 het initiatief over te nemen door op twee doelpunten voorsprong te komen. Een spannende eindfase volgde. Uiteindelijk was het Jacob Dawes die de 12-14 van ver binnen schoot. Hierdoor kwam de overwinning niet meer in gevaar (13-14). Door deze overwinning sluit Engeland deze eerste dag op een vierde plaats af.

Zuid
Zuid begon de dag met een wedstrijd tegen Tsjechië. Deze wisten ze vrij eenvoudig met 7-17 te winnen. Daarna volgde nog een makkelijke overwinning tegen Engeland (19-9). Na de buitenlandse ploegen gehad te hebben, volgde de echte krachtmetingen. Als eerste stond Noord op het programma. Zuid begon goed aan de wedstrijd en wist op een 4-1 voorsprong te komen. Echter gaven ze deze uit handen waardoor het bij 6-6 weer gelijk stond. Zuid had toen voldoende kansen op de voorsprong, maar wist deze niet te benutten. Noord profiteerde hiervan en kon op vier doelpunten voorsprong komen. Uiteindelijk kwam Zuid deze achterstand niet meer te boven en verloren ze met 10-16. De laatste wedstrijd van de dag werd tegen Noord-West gespeeld. Dit werd een spannende partij waarin het lang gelijk op ging. Uiteindelijk waren het Renske van den Heuvel en Daan van Monfort die de zege voor Zuid binnen haalden. Hierdoor sloot Zuid de dag ook met drie overwinningen af, maar doordat de Noord en Noord-West een beter doelsaldo haalden, is Zuid op een derde plaats geëindigd.

Noord
Team Noord trof meteen een pittige tegenstander in Noord-West. De gehele wedstrijd liepen ze achter de feiten aan, maar bij 9-11 leken ze toch weer aan te kunnen haken. Echter, dichterbij konden ze niet komen en verloren ze de wedstrijd met 10-15. Daarna trof de ploeg Engeland. In deze wedstrijd waren ze heer en meester en werd er met duidelijke cijfers gewonnen: 9-25. Ook tegen Tsjechië waren ze duidelijk de betere ploeg (25-10). Marije Visser wist in beide wedstrijden zes keer te scoren. Tegen Zuid werd het een moeilijkere wedstrijd. Al snel keek Noord tegen een 4-1 achterstand aan. Maar bij 6-6 lag de hele wedstrijd weer open. De gehele eerste helft lagen beide ploegen dicht bij elkaar, maar het was Noord dat bij 8-12 voor het eerst echt een gat kon slaan. Deze voorsprong gaven ze niet meer uit handen, waardoor er met 10-16 afgefloten werd. Hierdoor sloot Noord de dag met drie overwinningen af. Op doelsaldo is Noord als tweede in de poule geëindigd.

Noord-West
Noord-West begon het toernooi goed door in de eerste wedstrijd Noord met 10-15 te verslaan. Noord-West stond vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong, maar kon nooit echt loskomen van Noord. Bij een stand van 9-11 wist Noord-West uit te lopen naar 9-14 waarmee de wedstrijd gespeeld was. In de tweede wedstrijd zette Noord-West de goede lijn door tegen Tsjechië. Bij rust stond het nog 'maar' 9-4, maar in de tweede helft werd deze voorsprong verder uitgebouwd. Uiteindelijk won het ook de tweede wedstrijd met 21-7. Ook de derde wedstrijd tegen Engeland werd ruim gewonnen (8-20). In de laatste wedstrijd tegen Zuid ging het lange tijd gelijk op. In de eindfase stond het 15-15, maar wist Zuid de winnende te maken, waardoor Noord-West de dag afsloot met een verliespartij. Ook voor Noord-West dus drie overwinningen op de gehele dag. Op doelsaldo sluit Noord-West de dag als nummer één van de poule af.

Poule B

Duitsland U21
Ondanks nul punten in de groepsfase mogen de Oosterburen terugkijken op een goede eerste dag bij de Talenten Challenge. Duitsland onder 19 begon hun toernooi met een ruime 3-19 nederlaag tegen West, maar de ploeg van Vincent van der Slot groeide in het toernooi. Daarna konden de Duitsers de reserves van Oost goed bijbenen. In die wedstrijd waren aan Duitse zijde Thomas Freund, Madeline Gust en Theo Nowak ijzersterk. In hun derde wedstrijd hielden de Duitsers Zuid-West op een keurige 6-11. De enige interland met België eindigde in een teleurstelling: 17-6. Het harde werken werd niet beloond, waardoor de teller op nul punten bleef steken. 

België U19
De overwinning op Duitsland was een welkome opsteker voor onze Zuiderburen. Onder toeziend oog van Detlef Elewaut (bondscoach Belgische nationale ploeg) was België onder 19 heer en meester in de interland. Verder kon België onder 19 enigszins partij bieden aan Zuid-West, terwijl het tegen Oost in de openingsronde tot 8-8 mee gooide. Na een 9-11 ruststand was de tank leeg bij het team van Yannick Wauters en keek het snel tegen een 9-17 achterstand aan. In de wedstrijd tegen Oost was Kian Amorgaste, net als tegen de Duitsers, goed voor vier Belgische treffers. Wauters zal morgen verder willen bouwen aan zijn team, dat in april bij het WK in Leeuwarden meer wil dan de zilveren plak van 2019.

Zuid-West 
Dan de top drie van poule B, waarin we RTC's terugvinden. Op de derde plaats Zuid-West. In een allesbeslissende laatste groepswedstrijd trok Zuid-West aan het kortste eind tegen Oost. De tien minuten na rust brak Zuid-West op. Na een gelijkopgaande eerste helft (8-8) werd het verschil vijf: 8-13. Met een inhaalrace kwam Zuid-West, zonder de geblesseerd uitgevallen Rachel Romijn maar wel met treffers van Dennis de Does (vijf) en Sydney Schol (twee), terug tot 15-16. Er waren kansen op meer, maar in de laatste aanval speelde Oost de tijd vakkundig uit. 

Oost
Oost kende sowieso spannende wedstrijden, want ook het duel met West eindigde met minimaal verschil. Die werd overigens verloren. Waar Oost in het ruim gewonnen duel met België kon terugvallen op de dames Jiske van Brenk, Danieke van de Hoef, Eline van Veldhuisen en Linda van der Wal (15 van de 27), waren het juist de heren die Oost langs Zuid-West schoten. Kris Boere (vijf) en Joost van Milligen (vier) hadden stalen zenuwen, waardoor we Oost zaterdag terugzien in de halve finales. Met 76 doelpunten was Oost de meest scorende ploeg van deze poule. Op zaterdag wacht de clash met Noord-West.

West
Maar het was West dat op de juiste momenten toesloeg. En de ploeg was zeer constant in de treffers. Een minimum van zeventien en een maximum van negentien. Bij de heren beschikt West over veel lengte, zoals Kay van Vliet en Wouter Wildschut. Reboundend zit het ook goed bij dit team. Tim van Dorp stond zeker zijn mannetje. Verder kan West nog beschikken over Milou Schuiling. Haar tweelingzus Julia is doorgeschoven naar Talent TeamNL Korfbal. De verschillen zijn minimaal in de top van de RTC’s. Zaterdag wordt duidelijk wat de groepswinst waard is als West het opneemt tegen Noord. 

Voor het programma van dag twee van de Talenten Challenge U19 klik hier.

Datum: 27 december 2019 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl