Talenten Challenge U19 - Dag 1

Talenten Challenge U19 - Dag 1

Korfbal Challenge

Met dag 3 van de Korfbal Challenge begon ook dag 1 van de Talenten Challenge onder 19. Naast de Nederlandse RTC’s maken ook België, Duitsland U21, Engeland U21 en Tsjechië U21 deel uit van het toernooi. De round-up van de poulefase!

Poule A

Duitsland U21
Voor Duitsland U21 verliep de poulefase van de Talenten Challenge niet zo goed als gehoopt. De ploeg wist geen enkele wedstrijd te winnen, waardoor de laatste plek onvermijdelijk was. De ploeg speelde over het algemeen echter verre van slecht. Opvallend was dat de spelers die in de voorgaande dagen al belangrijk waren voor Duitsland U19 in de Talenten Challenge U17, er nu weer bovenuit staken. Hannah Heilmann, Lorena Sellinghoff en Theo Nowak lieten allemaal zien ook in hun eigen leeftijdscategorie mee te kunnen spelen. Verder wisten ook spelers als Florian Fischer en Lucas Witthaus wisten zichzelf van hun beste kant te laten zien. Deze lichtpuntjes slaagden er echter niet in het duister op te lichten, want na vier wedstrijden eindigt Duitsland U21 zonder punten op plek 5 van poule A.

België U19
De Belgen verliep het stukken beter. Na een de eerste wedstrijd verloren te hebben zetten de Belgen Duitsland met 18-8 aan de kant. Vervolgens kwam de ploeg goed terug naar 13-15 tegen Zuid, maar de wedstrijd was een paar minuten te kort om nog een verandering in de uitslag aan te brengen. In de laatste wedstrijd maakte de ploeg het enorm spannend met RTC West. Na een ruststand van 7-7 verloor België met 15-13, ondanks de waardevolle bijdragen van Arne van Damme en captain Siebe de Ley. Daarnaast speelden ook Lisa van Gorp en Cedric Schoumacker een aardig toernooi. België eindigde op de vierde plek, voor het verslagen Duitsland.

Zuid U19
Het team uit het zuiden trapte ’s ochtends vroeg het toernooi af met een spannende wedstrijd tegen RTC West. Het duel viel uiteindelijk de verkeerde kant op, maar de kwaliteiten die al te zien waren leverden in duel nummer twee wel een overwinning op. Die lijn kon Zuid niet doorzetten, want vervolgens liep de ploeg in duel drie stuk op Oost. Het laatste duel werd gewonnen van België. De zuiderburen van RTC Zuid kwamen nog dicht in de buurt in de slotfase, maar Auke Verwer en Nikki Tamminga maakten uiteindelijk het verschil. Ook Joy Visser en aanvoerder Daan van Monfort speelden een goed toernooi. De zuiderlingen eindigden op plek 3 van poule A, midden op de ranglijst.

Oost U19
Na een minuut stilte wegens het overlijden van vrijwilliger Adri van Dee, begon RTC Oost U19 met een spannend duel. België en Oost bleven lang in elkaars kielzog, maar in de slotfase wist de ploeg van 12-12 uit te lopen naar een 17-13 eindstand. Wedstrijd nummer twee leverde echter een minder positief resultaat op. De ploeg, geleid door en steunend op aanvoerder Mart Vrielink, werd in de tweede helft overrompeld door haar westelijke opponent. De ploeg herstelde zich echter gauw, en de laatste wedstrijden werden met duidelijk verschil gewonnen. Naast Vrielink blonken ook Bastiaan van Essen en Roos Scherrenburg uit. De ploeg eindigde op een welverdiende tweede plek, wat betekent dat de ploeg op 30 december voor de eerste plek mag strijden.

West U19
Tot slot was er dan nog RTC West. De ploeg onder leiding van captain Jimmy Swikker begon met een zware wedstrijd tegen Zuid. Na een spannend duel bleken onder andere de mooie acties van Blessdy Blom de doorslag te hebben gegeven, waarna de ploeg de positieve lijn vlekkeloos doorzette. Zowel Oost en Duitsland werden opzij gezet, waarna alleen de België nog wachtte. De Belgen bleken bijzonder taai, maar met een ijzersterke Annick Post en de doelpunten op de juiste momenten van Julia Schuiling wist de ploeg ook de laatste punten binnen te slepen. RTC West verloor geen enkele wedstrijd op de eerste dag van de Talenten Challenge U19, en werpt zich op tot favoriet voor de titel. In de kruisfinales zal de ploeg Zuid-West, de runner-up van poule B, treffen.

Poule B

Tsjechië U21
De Tsjechen hadden het lastig op het toernooi. De andere ploegen waren ook erg sterk, dus om daar tegenop te boksen moest er ook tactisch gespeeld worden. In de eerste wedstrijd wist Tsjechië dit zeer goed te doen om zo een statement te zetten. Vooral verdedigend stak de wedstrijd goed in elkaar, maar ook aanvallend werd er na een tegengoal weer snel herpakt en zelf gescoord. Kansen lagen er genoeg voor onder andere Anna Literová die zelfs in het rustsignaal wist te scoren. Door goed uit te verdedigen, te knokken om de bal binnen te houden en wat schoten te blokken, wat Petr Šnajdr deed, was het een van de spannendste wedstrijden om naar te kijken. Helaas lukte het de Tsjechen niet om een wedstrijd te winnen en eindigen ze dag één zonder punten op plaats vijf in de poule.

Engeland U21
Het volgende internationale land dat mee deed aan de Talenten Challenge was Engeland. Een ploeg die qua spel alle kanten op ging. Zij lieten vooral een erg dynamisch spel zien. Vaak werd de 3-1 opgezet waaruit er schoten kwamen. Sterke spelers die in alle wedstrijden - als ze speelden - een mooi spel lieten zien waren Shane Buckland en Jacob Dawes. Zij wisten over het hele toernooi het puntenaantal omhoog te krikken door de strafworpen en vrije ballen te raken. Maar Flynn Pecot wist ook nog een show weg te geven door knappe acties naar binnen te maken, echter werd de korf niet altijd gevonden. Engeland heeft laten zien dat ze redelijk mee kunnen komen met de onder de negentien teams van Nederland, maar wist niet alle wedstrijden met een gewenst resultaat te beëindigen. De Engelsen eindigen als vierde in poule B.

Noord U19
Aanvallend herhalen was wat Noord veel probeerde. Door onder andere rebounds van de heren werden konden de dames laten zien wat zij in hun mars hadden. Zij schoten erg zuiver, zowel van afstand als op de doorbraak, zelfs in combinatie met een one-hander. Door deze doelpunten wist Noord in sommige wedstrijden hun tussenstand kleiner te maken. Echter verliep dit niet zonder kleerscheuren en werd er door tijdelijke blessuregevallen gewisseld. Noord speelde voornamelijk een goede pot tegen de Engelsen, waar ze trots op kunnen terugkijken, er werd maar liefst eenentwintig keer gescoord. Wat een knap resultaat was, want er waren niet veel wedstrijden waar het puntenaantal boven de twintig eindigde. Noord houdt Tsjechië en Engeland onder zich en eindigt als derde in de poule.

Zuid-West U19
Een ploeg met veel talenten die van zich lieten zien. Het team heeft op de winnaar van de poule na van geen enkele andere ploeg verloren. De wedstrijden gingen echter wel vaak gelijk op. Zuid-West wist goed te anticiperen op het spel van hun tegenstanders. Zodra er na een ruime tijd van niet scoren opeens een doelpunt van de tegenstanders kwam, wist Zuid-West direct te counteren. Ook in dit team waren er duo’s misschien wel meer opvallender dan de individuen. Zo speelden de heren Owen Oosting en Quinten van Dieren goed samen. Individueel viel Sven Golz op die dit toernooi vaak doorloopballen scoorde op bijzondere wijze en zo het publiek op de banken kreeg. Samenvattend een prima eerste dag van RTC Zuid-West en runner-up in poule B.

Noord-West U19
Noord-West kan terugkijken op een goede eerste dag. Alle wedstrijden gewonnen en zelfs de zevenentwintig punten aangetikt. In alle wedstrijden was dit team goed. Zowel aanvallend als verdedigend stak het prima in elkaar. In de aanval lieten de heren Jacco Boonstra en Delano Braumuller spectaculaire combinaties zien. Andere heren zoals Scott de Decker en Robbert Molenaar speelden ook een goed toernooi en behaalde met het team een hoog scoringspercentage. De heren waren in de meeste gevallen aan de dominante hand. Het publiek werd wel getrakteerd op vele one-handers en kansen onder de korf, de ene nog mooier dan de ander. Een grappig moment voor de toeschouwers was toen Sven Teune op het moment van een strafworp werd gewisseld, en hij deze direct moest nemen. Na wat spanning wist hij deze strafworp toch af te ronden en zo met zijn eerste balcontact direct te scoren. Noord-West eindigt de eerste dag als winnaar van de poule en speelt zondag voor de finaleplaatsen. 

Datum: 29 december 2018 - 22:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl