Skip to the main content

Talenten Challenge U19 – Dag 2

Korfbal Challenge

Op dag twee van de Talenten Challenge U19 stonden in de ochtend de halve finales op het programma. In twee bloedstollend spannende wedstrijden waren het Oost en West die uiteindelijk de felbegeerde finaletickets wisten te bemachtigen. In de finale werd Oost de winnaar van de Talenten Challenge U19. West moest het doen met een tweede plaats en het brons was voor België U21, dat in de troostfinale won van Zuid.

Finale

Oost en West speelden in een bomvolle Topsporthal een zinderende finale tegen elkaar. Oost schot uit de startblokken met in de eerste aanval direct de 1-0 van Rosalie Peet. In de periode die volgde kwamen beide ploegen een aantal keer dicht bij een goal, maar vallen wilden ze niet. Pas na acht minuten spelen was het opnieuw Peet die scoorde: 2-0 voor Oost. De eerste goal voor West volgde gauw genoeg daarna: Roos Hom was zuiver op de vrije worp. Maar in deze fase van de wedstrijd begon Oost langzaam los te komen. Zowel aanvallend als verdedigend had de ploeg het steeds beter voor elkaar en zo liep Oost uit naar 5-1. Voor de coaches van West was dit het moment om de ploeg met een time-out op scherp te zetten. Het was echter Oost dat daarna alleen maar beter ging spelen en achtereenvolgens de 6-1 en de 7-1 scoorde. West had nog altijd veel moeite met de druk van Oost en kon zich hier maar mondjesmaat onderuit spelen. Robin Bakker wist de 7-2 te maken, maar Oost had het antwoord direct weer klaar. Met nog een kleine vijf minuten op de klok stond het 9-4 en daarmee werd het voor West een uiterst lastige opgave. De ploeg bleef wel vechten, maar was niet opgewassen tegen het sterk spelende Oost. De wedstrijd eindigde uiteindelijk bij een stand van 11-5 en daarmee was RTC Oost de winnaar van de Talenten Challenge U19 van 2024.

Troostfinale

Belgium U21 en Zuid U19 verloren hun halve finales en namen het dus tegen elkaar op in de troostfinale om de 3e en 4e plaats. In een rommelige beginfase moesten de ploegen duidelijk nog even op gang komen. Aan beide kanten ging er veel mis. Foute passes, miscommunicaties slordige afronding vormden het spelbeeld. Tekenend waren twee gemiste strafworpen van België. Langzaam maar zeker kwamen beide teams beter in de wedstrijd en daarmee vielen ook de goals. Auke Links scoorde uit een mooi uitgespeelde doorbraakactie en aan de andere kant maakte Xander de Beer een prachtige onehander. Na zo’n tien minuten spelen stond het 3-3, maar het was Zuid dat vijf minuten later via twee keer Tico van den Bos op een 3-5 voorsprong stond. Die voorsprong kon Zuid lang bijhouden, maar vijf minuten voor tijd bracht Janne Loos haar ploeg met twee goals weer op gelijke hoogte: 7-7. Een spannende slotfase volgde, waarin bij België Nel Seys in de ploeg werd gebracht. Zij bleek goud waard door zowel de 8-7 als de 9-7 voor haar rekening te nemen. In de slotseconde besliste Janne Loos de eindstand op 10-7 en daarmee was het België dat het brons pakte op de Talenten Challenge U19 2023.

Halve finales

Halve finale 1: België U21 – Oost U19

De eerste halve finale, tussen België en Oost, kende een wat nerveus begin. Het was Rosalie Peet die na enkele minuten de openingstreffer scoorde, maar via Joke van Maldeghem kwamen de Belgen direct in de volgende aanval alweer gelijk. Oost kreeg vervolgens genoeg kansen om weer op voorsprong te komen, maar verzaakte in de afronding. De Belgen creëerden minder, maar waren effectiever en konden een 3-1 voorsprong nemen. Het was wederom Rosalie Peet die zorgde voor de aansluitingstreffer, maar de Belgen groeiden in de wedstrijd en scoorden vervolgens in korte tijd drie keer, wat de stand op 6-2 bracht. Oost moest dus in de achtervolging en in de slotfase van de wedstrijd het lukte de ploeg om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Via Dennis Noordermeer werd het gat verkleind tot twee doelpunten verschil, 6-4, en even later vond Oost opnieuw de aansluiting: 7-6. De Belgen maakten de 8-6, maar Gideon Gort was met twee rake schoten van afstand belangrijk voor zijn ploeg. Met nog één minuut op de klok stond het 8-8. Beide ploegen kwamen nog met een slotoffensief, maar dat liep op niets uit, wat betekende dat de wedstrijd beslist moest worden met een verlenging met golden goal. Het was Rosalie Peet die direct in de eerste aanval van de verlenging de winnende binnen wist te gooien en daarmee haar ploeg een finaleticket bezorgde voor de Talenten Challenge U19.

Halve finale 2: Zuid U19 – West U19

Zuid nam het als toch wel verrassende halvefinalist op tegen West in de tweede halve finale. Ook in deze wedstrijd waren er in de beginfase aan beide kanten zichtbaar wat zenuwen. Marleen Verweij wist met een mooie doorbraak de 1-0 te scoren, maar West had via Tom van der Willik snel een antwoord. In de eerste tien minuten namen de teams om en om een voorsprong. Voor het publiek was het een zeer vermakelijke wedstrijd om te zien, met aan beide kanten enorm veel strijd en beleving. Na een klein kwartier spelen kon was het Zuid dat via Noah Grumnagel en Marit Terpstra een gat van twee goals wist te slaan: 7-5. Tom van der Willik maakte, met alweer zijn derde van de ochtend, de aansluitingstreffer weer en daarna stokte het scoren aan beide kanten even. Demi Brand wist de ban vanaf de strafworpstip te breken door de 7-7 te scoren en daarna was het opnieuw stuivertje wisselen. In de slotfase zakte het aanvallend in aan de kant van Zuid. Veel foute passes zorgden ervoor dat de ploeg niet meer tot kansen kwam. Dat bracht West in de gelegenheid om een 8-9 en daarna ook een 8-10 voorsprong te nemen. Die klap kwam Zuid niet meer te boven in de korte die nog restte en het was West dat er met de winst en dus een finaleplek vandoor ging.

Andere teams

Belgium U19
De Belgen hadden een goede dag op dag 2 van de Talenten Challenge. Tegen België werd overtuigend gewonnen met 8-16. Daarna volgde een wedstrijd die een stuk spannender was, maar het viel uiteindelijk de goede kant op voor België. Noord-West werd met 5-6 verslagen. België sloot de dag goed af met een 12-8 zege op Noord en dat betekende dat de Belgen ongeslagen bleven op dag 2 en daarmee een keurige 5e plaats pakten op de Talenten Challenge U19.

Noord U19

Noord startte de tweede dag van het toernooi goed met een 6-10 overwinning op China. Deze winning mood werd meegenomen naar de wedstrijd tegen Zuid-West en ook deze tegenstander werd verslagen, al was het wel spannend. Het werd uiteindelijk 9-11. In de laatste wedstrijd waren de Belgen een maatje te groot. Deze slotwedstrijd ging met 12-8 verloren en daarmee eindigt Noord als 6e in de poule.

Zuid-West U19

Zuid-West speelde gisteren een teleurstellend toernooi, maar liet vandaag bij momenten zien wat het kon. In de eerste wedstrijd werd goed gespeeld en met 13-5 van Noord-West gewonnen. Noord was later op de dag met 9-11 net te sterk, maar tegen Duitsland kon de ploeg positief afsluiten. Bij een eindstand van 5-20 was het niveauverschil duidelijk. Zuid-West eindigt als 7e op de ranglijst van deze Talenten Challenge.

China U19

China had het zwaar gisteren en slaagde er niet in om punten te pakken. Ook vandaag werd de dag gestart met een 6-10 verlies tegen Noord, maar daarna konden de Chinezen tegen Duitsland de eerste overwinning vieren. Er werd een overtuigende zege van 17-9 gepakt. De slotwedstrijd was een stuk spannender, maar ook deze werd uiteindelijk winnend afgesloten. Tegen Noord-West wonnen de Chinezen met 12-11. Daarmee eindigt China als 8e op op deze Talenten Challenge U19.

Noord-West U19

Noord-West startte de dag met een ruim verlies tegen Zuid-West (13-5). Tegen België was het spannend, maar uiteindelijk moest Noord-West ook hier zijn meerdere erkennen. Het werd 5-6. De dag werd afgesloten met opnieuw een ontzettend spannend duel tegen China, maar ook hier trok Noord-West aan het korte eind. De Chinezen pakten bij een eindstand van 12-11 namelijk de overwinning. Dat betekent een 9e plaats voor het team van Noord-West.

Germany U21

Duitsland had gisteren al moeite met hun tegenstanders en ook vandaag beleefden ze weer een lastige dag. Tegen België gingen ze met 8-16 onderuit en later waren ook China (17-9) en Zuid-West (5-20) met ruime cijfers te sterk voor de Duitsers. Ze eindigen deze Talenten Challenge U19 dan ook als 10e, maar zullen ongetwijfeld terugkijken op een leerzaam toernooi.