Talenten Challenge U19 - Dag 2

Talenten Challenge U19 - Dag 2

Korfbal Challenge

Dag 4 van de Korfbal Challenge in Rotterdam is bij de Talenten Challenge onder 19 tevens de finaledag. Welk team gaat er met de titel vandoor? Je leest het in de round-up!

Plek 10: Duitsland U21
De Duitse U21-ploeg had tot dusver nog geen punt weten te bemachtigen, maar dat leek de pret niet te drukken. Vol goede moed begonnen onze oosterburen op zondagochtend aan de dag met een wedstrijd tegen RTC Noord. De Duitse formatie liet bij vlagen leuke acties zijn, maar kwam zichtbaar tekort gezien de 3-22 eindstand. Luisa Abrahams, David Mezel en Julian Zill wisten de korf te vinden. De tweede wedstrijd van de dag was tegen Tsjechië, en daar kwam Duitsland erg dichtbij - al was het, helaas voor de Duitsers, Tsjechië dat aan het langste eind trok. In de laatste wedstrijd was Engeland de tegenstander en dat leverde een spannende wedstrijd op. Duitsland liet zien in het toernooi gegroeid te zijn, maar het was Engeland dat met de punten aan de haal ging. Daardoor keert het team zonder punten, maar mét een berg ervaring, weer huiswaarts.

Plek 9: Tsjechië U21
Tsjechië kwam vandaag eerst in actie tegen District Zuid. De Tsjechen hadden wat moeite met het aanvalsspel, maar het verdedigingsplan stak goed in elkaar. Zo wist Jakub Novotný de aanval van Zuid een aantal keer goed af te breken door een interceptie, en viel Petr Šnajdr op door een hard blok. Ook in de wedstrijd tegen Duitsland werd er goed verdedigd, en werd er bovendien een aantal mooie doelpunten gemaakt. Zo opende Daniel Štefák de score met een knappe fade-away, en liet ook Sára Sahatciu zien over een goede actie te beschikken. Een 2-4 voorsprong bij rust van het gevolg. De tweede helft verdedigden de Tsjechen hun voorsprong met verve, met een 6-7 overwinning als resultaat. De laatste wedstrijd van de dag werd gespeeld tegen België. En hoewel de Tsjechen er nog volle bak voor gingen, was het spel een stukje slordiger. De overwinning ging naar de Belgen, maar Tsjechië kan terugkijken op een prima toernooi.

Plek 8: Engeland U21
Het Engelse team onder de 21 jaar werd gisteren vierde in poule B. Vandaag waren er dus nog drie wedstrijden te spelen: tegen België, RTC Zuid en Engeland. De eerste wedstrijd van het team van coach Corinne Buckland ging met 13-8 verloren tegen België, maar tegen Zuid liet Engeland zien goed te kunnen korfballen. Spectaculaire acties, bijvoorbeeld van Zach Catterall, leverden echter niet het gewenste rendement op. En rendement halen, dat bleef gedurende dag twee van de Talenten Challenge <19 een beetje het probleem van de Engelsen. Want hoewel het spel er leuk uitzag, was ook in de tweede wedstrijd het aantal doelpunten op één hand te tellen. De laatste wedstrijd van het toernooi wisten de Engelsen het gat van de korf beter te vinden. Dat resulteerde in een 14-11 winstpartij tegen Duitsland, waardoor de Engelsen met een lach op het gezicht de boot op zullen stappen.

Plek 7: België U19
België begon de dag met een onderonsje tegen Engeland, en dat leverde direct een overwinning op: 13-8 (na een 7-3 ruststand). Het spel van de Belgen oogde verzorgd, en ook in de tweede wedstrijd, die tegen Noord <19, probeerden de Belgen die lijn door te trekken. Dat lukte in de beginfase, met aanvoerder Siebe de Ley als blikvanger. Toch konden de Belgen niet opboksen tegen het geweld van Noord, waardoor de scheidsrechter de wedstrijd beëindigde bij een 8-15 eindstand afblies. Diezelfde stand stond ook na de wedstrijd tegen Tsjechië op het bord, maar dan in het voordeel van de jonge Diamonds. Zo eindigen de Belgen het toernooi met een overwinning, en nemen ze - niet onbelangrijk - een goed gevoel mee naar huis.

Plek 6: Zuid U19
RTC Zuid, dat aantrad met een selectie die voornamelijk uit DSC’ers bestond, nam het in de eerste wedstrijd op tegen de Tsjechen. Dat bleek een lekkere opening van de dag, getuige de 15-8 eindstand. Rond lunchtijd was Engeland de tegenstander. Beide ploegen waren elkaar eerder in het toernooi nog niet tegengekomen, en dus das de match-up op voorhand interessant te noemen. De wedstrijd was echter wat minder spannend: RTC Zuid was een klasse beter en trok een 11-6 overwinning over de eindstreep. En wat voor Zuid gold in de wedstrijd tegen Engeland, gold ook voor RTC Noord in het duel met Zuid. De fut leek eruit, en dat vertaalde zich in een 2-10 achterstand bij rust. Na de rust brachten de coaches van Zuid nieuwe mensen - en dus nieuwe energie. Dat hielp Zuid dichterbij, maar nooit dichtbij genoeg. Zuid eindigt de Korfbal Challenge met een 8-14 verlies. Atalante Koolen liet op dag twee van de Talenten Challenge <19 van zichzelf horen: zij maakte een aantal mooie doelpunten.

Plek 5: Noord U19
District Noord wist op de eerste dag van de Talenten Challenge <19 geen plek in de halve finale te bemachtigen. Daardoor trad de ploeg van Bart Jan Scheenstra en Alle Broersma al om 8.45 uur aan tegen Duitsland <21. Dat tijdstip bleek de talenten uit het noorden wel te liggen: de groenhemden wonnen de wedstrijd met 3-22, mede dankzij een excellerende Wendy Kampijon. Ook de tweede wedstrijd was een prooi voor de noordelingen: België werd met 8-15 aan de kant gezet. Ook de derde wedstrijd werd een prooi voor District Noord: bij rust was in de wedstrijd tegen RTC Zuid al 2-10, en die voorsprong werd professioneel geconsolideerd. Het hoogtepunt van de wedstrijd was een spectaculaire vliegende doorloopbal van LDODK-spelers Marvin Piepers, die sowieso een goede tweede dag speelde. Drie overwinningen voor Noord dus op dag twee, en daarmee worden zij deze editie ‘the best of the rest’.

Plek 4: Oost U19
Dan de eerste halve finalist, district Oost. Zij mochten met Noord-West strijden om een plaats in de grote finale. Dat de ploeg van John Jonker er zin in had was goed te zien: binnen een mum van tijd stond er een 0-3 tussenstand op het scorebord. Daarna werd het team van John Jonker slordiger, getuige het aantal aanvallen dat nog voor de eerste doelpoging strandde. Een 10-8 achterstand bij rust was het gevolg. Na rust hetzelfde spelbeeld, tot het moment dat invaller Micha Batenburg vijf minuten voor tijd zijn ploeg met een fraai jumpshot terug in de wedstrijd wist te helpen: 18-17. Het bleek echter niet genoeg voor een finaleplek, en dus restte alleen nog de strijd om plek drie. In die wedstrijden leek Eline van Veldhuisen goed op dreef te zijn: zij was in de eerste helft bij een hoop doelpunten betrokken, maar ze kon niet voorkomen dat Oost met een 7-8 achterstand ging rusten. In de tweede helft was er voor RTC Oost het beste wel vanaf. De ploeg wisselde nog wat, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Plek 3: Zuid-West U19
RTC Zuid-West had zich weten te plaatsen voor de halve finales, en daarin nam de ploeg het op tegen West. Zuid-West begon prima aan de wedstrijd: het zette West onder druk, en in scorend opzicht was het Sven Golz die een hoofdrol wist op te eisen. De speler van DeetosSnel zou uiteindelijk vijf keer de korf vinden. Toch wist de ploeg van Kees-Jan Oppe dat ritme niet vast te houden. RTC West had meer grip op de rebound en wist de wedstrijd binnen te slepen. Zuid-West mocht daardoor om het brons gaan strijden. In die wedstrijd was Oost de tegenstander, en dat leek een kraker te worden. Het werd echter meer een strijd van de langste adem, en die adem behoorde toe aan RTC Zuid-West.

Plek 2: Noord-West U19
Noord-West trad in de halve finale aan tegen District Oost. Voor Annelotte Rozenboom en Jacco Boonstra een bijzondere wedstrijd, aangezien zij in voorgaande jaren nog bij de tegenstander actief waren. In de beginfase leken zij en hun teamgenoten wat last te hebben van spanning, maar na een 0-3 achterstand was het achttal wakkergeschud. Bij rust was de achterstand zelfs omgebogen tot een 10-8 voorsprong. Ook de tweede helft ging Noord-West door met scoren, met de eerdergenoemde Jacco Boonstra en Romy Knuppe in de hoofdrol. En hoewel Oost goede kansen kreeg op de gelijkmaker, ging Noord-West er met de overwinning (21-19) en dus de finaleplek vandoor. In die finale kwam de ploeg lastig tot scoren, en gaf het verdedigend ook een aantal onnodige doorbraken weg. Dat zorgde ervoor dat de finale nooit echt spannend kon worden: Noord-West moet genoegen nemen met zilver, en kan terugkijken op een prima toernooi.

Plek 1: West U19
Tegen Zuid-West moest Victor Entken al in de eerste helft afhaken met een blessure. Een aderlating, maar zijn vervanger Blessdy Blom vertolkte in het verloop van de wedstrijd een belangrijke rol. Zijn eerste poging viel direct binnen, maar ook met zijn kracht in de rebound had tegenstander Zuid-West het lastig. Uiteindelijk was het ook de ploeg van Niels van der Steuijt, RTC West, die door een 21-12 overwinning de finale wist te bereiken. In die finale was RTC Noord-West de tegenstander, en bleek een taaie tegenstander. Noord-West koos er bij vlagen voor om achter de verdedigen, waardoor West soms voor een te directe oplossing koos. Toch had West het betere van het spel, met een makkelijk scorende Julia Schuiling in de hoofdrol. Zij was het dan ook, die met een mooie doorbraak de ruststand bepaalde op 5-10. Na rust werd dat verschil alleen maar groter, en dus kon het team in de witte shirts de champagne ontkurken. RTC West wint de Talenten Challenge <19 2018.

Na afloop van het toernooi maakte bondscoach Leon Simons de selectie van Oranje U19 bekend. Wie er verkozen zijn lees je hier.

Datum: 30 december 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.