Talenten Challenge U19 - Dag twee

Talenten Challenge U19 - Dag twee

Korfbal Challenge

Dag twee van de Korfbal Challenge in Rotterdam was bij de Talenten Challenge onder 19 tevens de finaledag. Welk team ging er met de titel vandoor?

Tsjechië
De ploeg die gisteren in poule A geen wedstrijden wist te winnen, deed het op dag twee niet onverdienstelijk. In de eerste wedstrijd namen de Tsjechen het op tegen Zuid-West. Ze konden goed bij blijven, maar wisten de winst niet binnen te slepen: 9-14. Anna Literová speelde een goede wedstrijd en Vojtech Ostadal leverde veel energie wat regelmatig een doelpunt opleverde. De tweede wedstrijd traden ze aan tegen Duitsland. Ook Duitsland had op dag één geen punten weten te behalen dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Tsjechië stond de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score en met nog twee minuten te gaan, stond het 12-12 (mede door een prachtig doelpunt van Jan Toufar). Uiteindelijk was het Duitsland dat aan het langste eind trok, waardoor de goede wedstrijd Tsjechië helaas geen punten opleverde. In de laatste wedstrijd leek Tsjechië niet meer de energie te kunnen leveren die de andere wedstrijden zo typeerde, waardoor de Tsjechen met 4-14 verloren. Hierdoor sloot Tsjechië het toernooi op de laatste plaats af.

Duitsland
Duitsland begon de dag goed door meteen op een 1-4 voorsprong te komen tegen Zuid. Helaas konden de Duitsers deze niet vasthouden, waardoor de wedstrijd met 13-10 verloren ging. Hierbij waren Johannes Hauffen en Niko Heisterkamp beiden goed voor drie doelpunten. Deze uitslag bood perspectief voor de volgende wedstrijden. Tegen Tsjechië volgde een spannende wedstrijd. Duitsland liep de hele wedstrijd achter de feiten aan, maar wist in de eindfase toch op voorsprong te komen. Luisa Abrahams werd de matchwinnaar voor Duitsland, door in de laatste minuut met twee rake schoten de winst binnen te halen. In de laatste wedstrijd leek het klaar te zijn voor Duitsland. De Duitsers creëerden wel kansen, maar waren niet meer scherp in de afronding. De wedstrijd kende geen spanning meer en Duitsland leek er wel vrede mee te hebben. Hierdoor eindigde de laatste wedstrijd in 16-7. Door de overwinning op Tsjechië is Duitsland op de negende plaats geëindigd.

Engeland
Engeland wist gisteren alleen de wedstrijd tegen Tsjechië te winnen. Vandaag was het gebrand om daar nog een wedstrijd aan toe te voegen. De eerste kans daartoe was tegen België. Bijna de gehele wedstrijd liepen de Engelsen achter de feiten aan, maar ze konden wel telkens bij blijven. Ze werden niet weggespeeld en maakten er een mooie wedstrijd van die met 9-13 verloren ging. Daarna namen ze het op tegen Zuid-West. Engeland stond dankzij de uitblinkende Shane Buckland de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score. Pas in de eindfase ging Zuid-West eroverheen en werd er nipt met 11-10 verloren. In de laatste wedstrijd wist Engeland wel de winst binnen te slepen. Bij rust stond er al een ruime 10-4 voorsprong op de teller en na rust kwam deze voorsprong niet meer in gevaar. De dag werd afgesloten met een mooie overwinning waarbij Jacob Dawes goed was voor vijf doelpunten (16-7). Hierdoor eindigde Engeland op een achtste plaats.

België
Het werd een mooie dag voor België vandaag. In de eerste wedstrijd tegen Engeland ging het niet makkelijk, maar wisten de Belgen wel telkens aan de goede kant van de score te staan. De wedstrijd werd winnend afgesloten: 9-13. Daarna volgde de spannende wedstrijd tegen Zuid. België kende een goede start en wist de voorsprong tot aan de rust te houden. Raf de Ryck was goed op schot en was met zijn doelpunten erg belangrijk voor België. Zuid wist pas op het einde van de wedstrijd écht dichterbij te komen, maar kon er geen gelijkspel meer uitslepen. Een verdiende overwinning voor de Belgen (10-9). Ook de laatste wedstrijd wist België winnend af te sluiten. Ze waren de betere ploeg in de wedstrijd tegen Tsjechië en wisten de winst overtuigend binnen te halen: 4-14. Door de winstpartijen van vandaag wist België beslag te leggen op de zevende plaats.

Zuid
Ondanks dat Zuid gisteren drie overwinningen wist te boeken, eindigde het toch op een derde plaats in poule A. Daardoor trof het vandaag in de eerste wedstrijd Duitsland. Na een moeizame start ging het beter draaien en ging Zuid met een 7-4 voorsprong rusten. Uiteindelijk was het Justin Straatman die met een prachtige one-hander de 13-10 eindstand op het scorebord zette. Daarna was België de tegenstander. Het werd een spannende wedstrijd die gelijk op ging, maar waar Zuid eigenlijk de gehele wedstrijd de onderliggende partij was. Coen Spoor wist in de eindfase nog de aansluitingstreffer te maken, maar het was niet genoeg om er nog een gelijkspel uit te slepen. Hierdoor ging de wedstrijd verloren met 10-9. Zuid wilde de dag goed afsluiten en wist dat op overtuigende wijze te doen. Er werd over verschillende schijven gescoord en Zuid-West werd met 11-4 verslagen. Zuid eindigde dit toernooi op een zesde plaats.

Zuid-West
Zuid-West kende gisteren een lastige dag. Alleen van de buitenlandse ploegen werd er gewonnen, maar er werden geen punten gehaald tegen de andere RTC’s. Vandaag startte ze tegen Tsjechië. In de eerste helft wisten ze nog niet echt los te komen, maar in de tweede helft wist Zuid-West toch een beslissend gaatje te slaan en won het de wedstrijd met 9-14. Hierin waren Jari Sonneveld en Britte van der Touw beiden goed voor respectievelijk vier en drie doelpunten. Een spannende wedstrijd tegen Engeland volgde. Engeland was in de eerste helft de betere ploeg en liep uit naar een 5-9 voorsprong. Echter, Zuid-West kwam door drie schoten van afstand van de dames terug in de wedstrijd. Vier minuten voor tijd wist Femke Visser de gelijkmaker te scoren en maakte Dennis de Does de winnende goal: 11-10. In de laatste wedstrijd trad Zuid-West aan tegen Zuid. In deze wedstrijd hadden de spelers het vizier niet meer op scherp en wisten ze nog maar vier keer te scoren. Hierdoor werd er met 11-4 verloren. Ondanks de laatste verliespartij, nam Zuid-West beslag op de vijfde plaats.

Noord
Nadat Noord gisteren goede resultaten had neergezet, was het vandaag tijd voor de echte wedstrijden. Dit begon met een treffen tegen West. Amber van Doorn zorgde met een knappe goal voor de 0-1 voorsprong, maar daarna liep Noord telkens achter de feiten aan. Het werd een felle wedstrijd waarin beide teams vol voor de winst gingen. Dit leverde een leuke wedstrijd met veel duels op. Na rust kwam Noord terug tot 9-7, maar dichterbij kon het niet komen. Er werd met 15-12 verloren waardoor het de volgende wedstrijd tegen Noord-West mocht aantreden. In deze wedstrijd liep Noord in de eerste helft telkens achter de feiten aan en leek het met een achterstand te gaan rusten. Echter, Noord wist toch voor een 7-7 ruststand te zorgen. Na rust zette Hessel Broekhuizen Noord met een heerlijke actie voor het eerst op voorsprong. Echter, Noord kon deze voorsprong niet vasthouden en de wedstrijd ging verloren met 13-9. Hierdoor werd Noord de nummer vier van het toernooi. 

Noord-West
Na de goede resultaten van gisteren speelde het team vandaag de eerste wedstrijd tegen Oost om een plaats in de finale. Echter, Noord-West kon het team van Oost niet bijbenen waardoor het met vier doelpunten achterstand de rust in ging. Na rust werd dit gat vergroot naar zes doelpunten en leek de wedstrijd gespeeld. Echter, Noord-West kwam aan de hand van de goed spelende Onno Bakker (goed voor vijf doelpunten) toch terug in de wedstrijd. Door middel van een prachtige one-hander van diezelfde Bakker werd de stand op 16-18 gebracht. De eindsprint kwam te laat, waardoor Noord-West geen finaleplaats kon veiligstellen. Hierdoor volgde de wedstrijd om de derde en vierde plaats tegen team Noord. Het werd een spannende wedstrijd waarin Noord-West de bovenliggende partij was, maar Noord toch de stand net voor rust gelijk kon trekken. In de tweede helft waren het Kiko Weenink en Koen Ruwaard die de beslissing brachten voor Noord-West. Met respectievelijk vijf en vier doelpunten (waaronder één prachtig doelpunt van Weenink) zorgden zij voor de genadeslag en pakte Noord-West met een 15-12 overwinning de derde plaats.

Oost
Oost speelde vandaag de eerste wedstrijd tegen Noord-West om een plaats in de finale. Eline van Veldhuizen speelde een sterke eerste helft en was goed voor vier van de negen doelpunten. Er werd met 5-9 gerust. Na rust ging Oost verder en liet het goed korfbal zien, waardoor het uit kon lopen naar 8-14. Noord-West wist nog dichterbij te komen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Hierdoor mochten Oost het in de finale opnemen tegen West. In de eerste helft keek Oost vaak tegen een achterstand aan, maar wist het wel bij te blijven. Linda van der Wal bracht de spanning terug door zowel de 7-8 als de 8-8 te scoren, waardoor het weer alle kanten in kon. West kwam weer een aantal keer op voorsprong, maar bij 11-11 wist Oost de voorsprong te pakken. Er stonden nog vijf minuten op de klok, maar Oost wist de voorsprong niet te behouden. Met nog minder dan twee minuten te spelen, kwam Oost nog eens op achterstand, maar wisten ze er toch een verlenging uit te slepen doordat Danieke van de Hoef met haar derde doelpunt weer voor een gelijke stand zorgde. In deze verlenging trok Oost aan het kortste eind, waardoor ze eindigden op een knappe tweede plaats.   

West
De eerste wedstrijd speelde West tegen Noord. Het kwam gelijk op achterstand, maar gedurende de eerste helft wist het het initiatief over te nemen. Met veel vechtlust en goede coaching vanaf de kant werd er met 9-6 gerust. Ook na rust was West de betere ploeg en gaf het de voorsprong niet meer uit handen. Wouter Wildschut was de echte uitblinker aan de kant van West met drie prachtige doelpunten. Er werd een 15-12 overwinning geboekt waardoor West een finaleplaats wist te bemachtigen. In deze finale namen ze het op tegen Oost. Het werd een spannende partij waarbij West vaak de voorsprong pakte. Echter, West kon het definitieve gat niet slaan en het werd een mooie strijd tussen twee hardwerkende ploegen. Het leek erop dat Wildschut de matchwinner werd door een prachtig doelpunt tegen het einde van de schotklok te scoren, maar Oost reageerde daar meteen op door ook te scoren. Hierdoor werd er verlengd en maakte Milou Schuiling de golden goal voor West. Hierdoor mag West zich de winnaar van de Korfbal Challenge onder 19 noemen!

De selectie van Nederland U19 werd na afloop van het toernooi bekend gemaakt door bondscoach Leon Simons. De namen van de speelsters en spelers vind je hier.

Datum: 28 december 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl