Talentontwikkeling (2)

Column

Lees hier het vervolg op de column talentontwikkeling van Kees Rodenburg.

Het KNKV heeft drie keer onderzoek gedaan naar talentontwikkeling. Het grootste onderzoek betrof een zogenaamd longitudinaal onderzoek onder 384 korfballers onder de twaalf jaar. De deelnemers aan het NK onder de twaalf jaar werden tien jaar lang gevolgd. Dit is vier keer gedaan in de periode 1998-2012. Na tien jaar was de helft gestopt (47%) en bereikten zeventien spelers de Hoofdklasse of Korfbal league. Dat is slechts 4%! Het spelen in een topteam op D-niveau bleek dus een slechte voorspeller voor uiteindelijk doorbreken als senior. Het rapport had als aanbevelingen:

- Het spelniveau van de hoogste senioren verbeteren.

- De grootte van de club verder doen toenemen

- Het meer betrekken van ouders bij de club.

In 2013 en in 2017 heeft het KNKV ter aanvulling op dit onderzoek een zogenaamd retrospectief onderzoek gedaan onder de korfbal league verenigingen. In welke teams hadden de toppers van dat jaar allemaal gespeeld? De uitkomsten waren in lijn met het eerste onderzoek. Naast de meest succesvolle route via alle Hoofdklassen bleek de helft van de talenten een andere route gevolgd te hebben. Pas op de B-leeftijd lijkt het niveau bepalend te worden. Die ideale route (referentie zaalseizoen ‘16/’17) kun je volgen bij KL-clubs PKC, TOP, KZ, Dos ’46, DVO, Fortuna, HK-clubs Dalto, Deetos, KCC en Oranje Wit, Groen Geel en bij Achilles.

Jongens op weg naar de KL

Als jongen moet je in je tweede B-jaar minimaal eerste klasse spelen, of al in de junioren en dan ook eerste klasse of hoger. Er zijn op dit moment geen spelers in de KL die een jaar te lang in de B bleven! In de junioren geldt, de eerste twee jaar minimaal eerste klasse en het derde jaar overgangsklasse A-jeugd of vervroegd over naar de senioren. Ongeveer een op de drie topmannen ging een jaar vervroegd over. In de senioren kun je ook na minimaal drie jaar eerste klas te hebben gespeeld nog de KL halen.

Meisjes op weg naar de KL

De meisje verschillen significant. Ook voor hen geldt dat in de B de eerste klas spelen nog volop kansen bied. In de junioren geldt dit alleen voor het eerste jaar. Daarna meteen Hoofdklasse A-jeugd of senioren minimaal eerste klas. Voor de meiden loont vervroegd overgaan. 29% van onze toppers deed dat vanuit de C, 43% vanuit de B en maar liefst 64% ging vervroegd over naar de senioren! Vrouwen bereiken top al op hun 20e, mannen op hun 23e.

Deze uitkomsten ondersteunen het beleid van het KNKV om vier Hoofdklassen bij de B- en C-jeugd te houden, vier Overgangsklassen en twee Hoofdklassen bij de A-

jeugd. Zoals in mijn vorige bijdrage al vermeld, blijven routes naar de absolute top bij veel verenigingen mogelijk (80 tot 90). Bij de pupillen is het beleid deels gewijzigd. Gebleven zijn de zes Hoofdklassen. Deze zijn overigens bijna nooit volledig gevuld. Volop mogelijkheden voor elke ambitieuze vereniging met een goed programma! Daaronder is nog maar één klasse. De poules worden gevuld op basis van het puntenscore-systeem (resultaten speler gedurende zijn carrière) en reisafstand. Het KNKV heeft als doel dat alle leden goede training krijgen, met goede wedstrijdleiding in een uitdagend competitie. Dat gebeurt bij verenigingen. Sterke verenigingen zouden de minder sterke juist kunnen helpen bij de jeugdopleiding. Op seniorenniveau kunnen juist minder hoog spelende verenigingen meehelpen om te zorgen dat er regionaal niveau een topclub opereert. Samen zijn we sterker!

Volgende keer over de RTC’s en korfbalscholen!

Kees Rodenburg

Spelers, coaches en scheidsrechters, geef elkaar de hand tijdens de Week van de Scheidsrechter (7 – 15 oktober)! #scheidsbedankt

Datum: 12 oktober 2017 - 09:00 uur