Talents Only #10: Koplopers laten punten liggen

Talents Only #10: Koplopers laten punten liggen

Hoofdklasse B-jeugd

In de tiende speelronde leden de koplopers van zowel Hoofdklasse A als B hun eerste puntverlies. Verder maakte DOS Kampen/Veltman B1 in Hoofdklasse A het play-off kandidaat AVO B1 erg lastig en spatte in Hoofdklasse B de play-off droom van Groen-Geel B1 uiteen na de verloren streekderby tegen KZ B1. 

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

Unitas/Perspectief B1 – LDODK/Rinsma Modeplein B1
Tot de 2-2 gingen de ploegen gelijk op in deze wedstrijd, daarna kreeg Unitas het erg lastig. De thuisploeg had veel moeite met de verdedigende druk van LDODK en kwam daardoor aanvallend niet lekker in de wedstrijd. De gasten hadden daarentegen geen moeite met scoren en konden daardoor simpel uitlopen naar een 2-12 voorsprong. Vlak voor rust werd de uitploeg wat slordiger en kon Unitas de schade nog wat beperken tot een 5-14 ruststand. Dit spelbeeld bleef hetzelfde in de tweede helft. LDODK was slordig, maar door de goede verdedigende druk kon de thuisploeg geen vuist meer maken. Zo kwam de overwinning van de uitploeg niet meer in gevaar en werd er afgefloten bij een 10-24 stand. “LDODK gaf veel druk op de pass en het voorverdedigen. Ze dwongen ons tot diepte passes, maar die konden wij niet verzorgen”, aldus Jesse Aartsen (coach Unitas). (Uitslag: 10-24)

DOS’46 B1 – Heerenveen B1
Na de grote nederlaag tijdens de vorige wedstrijd tegen Heerenveen, was DOS’46 deze wedstrijd goed voorbereid. De Nijeveners maakten het de uitploeg erg lastig door achter te verdedigen en daardoor werd het een tactische wedstrijd. De gasten kwamen moeilijk in hun aanvallende spel, maar de thuisploeg liet te veel kansen liggen en kon daardoor niet op gelijke hoogte komen. Dit resulteerde in een 7-9 ruststand. Ook in de tweede helft was het Heerenveen dat het initiatief nam en zo meerdere keren op twee doelpunten voorsprong kwam. Lennard Klaren speelde hierin een belangrijke rol: hij maakte uiteindelijk negen doelpunten. Echter, DOS'46 gaf zich niet zomaar gewonnen en trok de stand steeds weer gelijk. Vlak voor tijd kwamen de gasten op een 18-20 voorsprong en leek de wedstrijden gespeeld, maar 40 seconden voor tijd scoorde de thuisploeg de aansluitingstreffer. Vlak daarna kreeg DOS'46 nog een kans op de gelijkmaker en die werd benut via een strafworp. Een zwaarbevochten punt voor de thuisploeg, waar coach Kelvin Borrink erg blij mee is: “Dit was een mooie teamprestatie en daar ben ik supertrots op.” Jogchum Jan Klaren (coach  Heerenveen) is een stuk minder tevreden met het resultaat: “Ons ene vak had weinig moeite met het achterverdedigen met DOS'46 en scoorde redelijk makkelijk. Het andere vak had wat meer moeite en hielp de mooiste kansen om zeep. Hierdoor konden we nooit verder uitlopen dan twee voor.” (Uitslag: 20-20)

Dindoa B1 – De Meeuwen B1
In deze thuiswedstrijd stond er veel op het spel voor Dindoa: de thuisploeg moest winnen om definitief afstand te kunnen nemen van de degradatiezone. De ploeg uit Ermelo begon dan ook scherper aan de wedstrijd en nam een voorsprong die bijna de gehele eerste helft behouden werd. Echter, vlak voor rust gaf De Meeuwen nog even gas en na drie doelpunten op rij stond er met rust toch een voorsprong voor de uitploeg op het scorebord. Na rust schoot Dindoa opnieuw uit de startblokken en stelde zo weer orde op zaken. Het was de hele tweede helft spannend, maar de thuisploeg bleef aan de goede kant van de score en stelde de punten veilig. “Opvallend was dat bij ons de heren bijna alle goals gemaakt hebben”, aldus een tevreden Kasper Velgersdijk (coach Dindoa). “Hierbij moet wel een groot compliment gegeven worden aan de dames die perfect in functie voor de heren hebben gespeeld en op het juiste moment op de juiste plek stonden.” (Uitslag: 19-16)

AVO B1 – DOS Kampen/Veltman B1
In Assen begon AVO het scherpst aan de wedstrijd en kon zo een 4-1 voorsprong nemen. Echter, dit betekende niet dat het een gemakkelijke overwinning zou worden voor de thuisploeg: binnen korte tijd trok DOS de stand alweer gelijk. In het resterende deel van de eerste helft was het stuivertje wisselen. AVO viel af en toe slordig aan, terwijl de gasten juist verdedigend wat fouten maakten. De ploegen gingen rusten met een 10-11 voorsprong voor DOS, die de uitploeg na rust uitbreidde naar 10-13. Toen knokte de AVO zich terug in de wedstrijd en stond er weer een gelijke stand op het scorebord. Tot vijf minuten voor tijd werd bleven de ploegen elkaar in het spoor, maar in de slotfase trok de ploeg uit Assen de wedstrijd naar zich toe. Na doelpunten van onder andere Rutger Eusterbrock en Nathan Ganzevoort stond de thuisploeg met nog een minuut te spelen met 21-19 voor en daarmee was de wedstrijd beslist. DOS, bij wie Jonathan van Ham de uitblinker was, was erg dicht bij een overwinning, maar staat opnieuw met lege handen. “Helaas weer in de laatste fase verloren. Verdedigend teveel kleine foutjes, aanvallend positief dat we meer scoren”, aldus een balende Matthijs Bastiaan (coach DOS). Chris Hofstee, de coach van AVO, is erg blij met de punten: “Een zwaarbevochten overwinning. Voor de toeschouwers een hele leuke wedstrijd om te zien, met twee goed spelende teams.” (Uitslag: 22-19)

Stand in de Hoofdklasse A:

 

W

P

1. Heerenveen B1

10

19

2. DOS’46 B1

10

17

3. AVO B1

10

14

4. LDODK B1

10

12

5. Dindoa B1

10

8

6. DOS Kampen B1

10

6

7. Unitas B1

10

3

8. De Meeuwen B1

10

-1*

* De Meeuwen B1 heeft 2 punten in mindering

Programma:
LDODK B1 – Heerenveen B1 (14 februari)
AVO B1 – DOS’46 B1
DOS Kampen B1 – De Meeuwen B1
Unitas B1 – Dindoa B1

 

Hoofdklasse B

Fortuna/Delta Logistiek B1 – Tempo B1
In deze speelronde mochten Fortuna en Tempo niet een, maar twee keer aantreden, allereerst op donderdagavond. In deze doordeweekse wedstrijd nam Tempo brutaal de voorsprong tegen de koploper, maar daarna was het duidelijk dat Fortuna hier geen puntverlies zou lijden. Tempo had erg veel moeite met de hoge verdedigende druk van de thuisploeg en kwam daardoor moeilijk tot scoren. Toch konden de gasten nog redelijk bijblijven in de eerste helft, wat resulteerde in een 11-6 ruststand. De thuisploeg hield de verdedigende druk hoog in de tweede helft, waardoor de uitploeg nog maar drie keer tot scoren kwam. Fortuna vond wel makkelijk de korf en kon daardoor uitlopen naar een ruime overwinning. Fortuna-coach Tom van der Kooij weet dat verdedigend het verschil is gemaakt in deze wedstrijd: “Ondanks dat we niet groots speelden, zijn we eigenlijk geen moment in de problemen gekomen. Vooral verdedigend ging het vrij goed: we hadden goed de druk erop en de meeste momenten werd er goed voorverdedigd.” (Uitslag: 21-9)

TOP/SolarCompleet B1 – Tempo B1
Voor TOP was deze wedstrijd de ultieme kans om zich te verzekeren van handhaving in de Hoofdklasse. De thuisploeg schoot dan ook uit de startblokken en nam de eerste voorsprong. Echt groot werd deze voorsprong niet, want gedurende de eerste helft kreeg Tempo meer grip op de wedstrijd en bracht zo het verschil terug naar een doelpunt. Na de rust was het spelbeeld compleet anders. De thuisploeg was het helemaal kwijt, terwijl de gasten wel de grip op de wedstrijd wisten te behouden. Zo had de uitploeg met nog vijftien minuten te spelen een voorsprong van zes doelpunten. De wedstrijd leek toen gespeeld, maar TOP gaf zich niet zomaar gewonnen. Met veel vechtlust en een aantal slimme wissels trok de thuisploeg de stand weer gelijk en liep in de slotfase zelfs uit. Zo stelde de ploeg uit Sassenheim de punten en daarmee handhaving veilig. Tempo speelde een sterke wedstrijd, maar kwam opnieuw net te kort, iets waar coach Jaco Kuiper erg van baalt: “Dit verlies voelt voor ons heel erg frustrerend. Wij waren begin tweede helft veel beter dan TOP.” (Uitslag: 26-18)

Avanti/Post Makelaardij B1 – Haarlem B1
Een echte degradatiekraker in Pijnacker: Avanti had nog geen wedstrijd te weten winnen en had de punten dus hard nodig. Haarlem had al twee keer gewonnen, maar heeft twee punten in mindering gekregen en staat daardoor ook nog in de gevarenzone. Het was in de beginfase duidelijk dat het een wedstrijd was waar veel vanaf hing. De gasten hadden het overwicht in de beginfase, maar wisten dit niet om te zetten in doelpunten en daarom was het de thuisploeg dat na vijf minuten spelen een 1-0 voorsprong nam. De ploegen waren erg aan elkaar gewaagd in de eerste helft en dat resulteerde in een 8-7 ruststand. Meteen na rust kwam Haarlem op gelijke hoogte, maar daarna kwam Avanti opnieuw op voorsprong en die gaf de thuisploeg niet meer weg in de tweede helft. De spanning kwam nog eenmaal terug toen de gasten de 15-14 scoorden, maar mede dankzij de steun van het enthousiaste publiek kon Avanti in de uitlopen naar een 18-14 overwinning. Avanti-coach Mario van der Hout geniet erg van dit resultaat: “We deden het echt met zijn allen in deze kansrijke wedstrijd. Het geloof in de belangrijke eerste punten was er, maar ontwikkeling blijft voor ons coaches belangrijker.” Guido Duijs (coach Haarlem) weet daarentegen dat de instelling van zijn ploeg snel moet veranderen: “Doorslaggevend was dat Avanti vanaf het begin de juiste instelling had om de wedstrijd te winnen. Bij mijn ploeg ontbrak dat helaas gedurende de hele wedstrijd. Als dit niet snel verandert, wordt het lastig om wedstrijden te winnen in de Hoofdklasse.” (Uitslag: 18-14)

GG/IJskoud de Beste B1 – KZ/Thermo4U B1
In Wormer startten de ploegen aan de derde editie van deze streekderby, die altijd door beide ploegen als lastig ervaren wordt. De thuisploeg startte goed aan de wedstrijd en nam brutaal een voorsprong van drie doelpunten. KZ kwam nog op gelijke hoogte, maar door veel slordigheden in de aanval kon Groen-Geel opnieuw uitlopen naar een voorsprong van drie doelpunten. Vlak voor rust werd de thuisploeg ook slordiger in de afronding en daardoor konden de gasten het gat nog voor rust verkleinen, wat resulteerde in een 11-10 ruststand. In de openingsfase van de tweede helft had Groen-Geel nog steeds moeite met het vinden van de korf, terwijl KZ juist beter in zijn spel kwam. Via een 7-0 run nam de uitploeg afstand. Hoewel de de ploeg uit Wormer nog een keer op een verschil van drie doelpunten kwam, bleek dit gat te groot om te overbruggen. KZ pakt belangrijke punten, al ging het niet vanzelf. “Het mooie is dat we goede fases kunnen laten zien. Het moet alleen nog constanter richting de eindfase van de competitie”, aldus Han van der Bunt (KZ). Jasper de Leeuw en Terrenc Griemink, de coaches van Groen-Geel, zijn ondanks het verlies tevreden met hun ploeg: “We zijn trots op de ploeg en op hoe ze zich hebben gehouden aan de afspraken die we samen hebben gemaakt. Helaas is KZ een maatje te groot en eindigt het seizoen voor ons in de middenmoot." (Uitslag: 19-23)

Fortuna/Delta Logistiek B1 – Die Haghe B1
Om nog kans te maken op de play-offs moest Die Haghe winnen van koploper Fortuna en vanaf de eerste minuut maakte de Haagse ploeg het duidelijk dat dit ze zou lukken. Beide ploegen maakte het elkaar erg lastig, maar het was de thuisploeg die steeds in de achtervolging moest. Het lukte Fortuna niet om het gat te dichten, waardoor de ploegen gingen rusten met een 6-9 stand. In de tweede helft gingen de ploegen tot de 9-12 gelijk op, maar toen scoorde Die Haghe drie keer op rij en was het definitieve gat geslagen. “Vanaf het begin liepen we achter de feiten aan en scoorden we te moeizaam. We creëerden wel genoeg kansen, maar de ballen gingen er niet in. Die Haghe was zuiverder in de afronding en heeft terecht gewonnen”, aldus een balende Tom van der Kooij (coach Fortuna). Door de winst van Die Haghe is de spanning weer terug in de top drie en daarom is Jolanda Snaphaan (coach Die Haghe) erg blij met de punten: “Dit was echt een collectieve teamprestatie met een enorme inzet en vertrouwen in ons eigen kunnen. Van Fortuna winnen is echt niet eenvoudig, ik ben trots op mijn ploeg.” (Uitslag: 12-18)

Stand in de Hoofdklasse B:

 

W

P

1. Fortuna B1

11

20

2. KZ B1

10

18

3. Die Haghe B1

10

14

4. Groen-Geel B1

10

12

5. TOP B1

10

8

6. Tempo B1

10

4

7. Avanti B1

10

2

8. Haarlem B1

10

2*

* Haarlem B1 heeft 2 punten in mindering

Programma:
Tempo B1 – Haarlem B1
Fortuna B1 – Avanti B1
TOP B1 – Groen-Geel B1
Die Haghe B1 – KZ B1
Datum: 11 februari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl