Talents Only A en B #2: Belangrijke rol voor de dames

Talents Only A en B #2: Belangrijke rol voor de dames

Hoofdklasse B-jeugd

In de tweede ronde van de B-Hoofdklasses A en B vielen er veel damesdoelpunten. Ook zijn er in Hoofdklasse B al duidelijke verschillen, terwijl in Hoofdklasse A de ploegen wat dichter bij elkaar blijven.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

Unitas/Perspectief B1 – De Meeuwen B1
Na een ongelukkig begin van de competitie, vooral voor De Meeuwen, waren beide ploegen gebrand om deze wedstrijd te winnen om zo met een wat beter gevoel de rest van de competitie in te kunnen gaan. Het was de thuisploeg die het initiatief nam en ook behield in de wedstrijd. Unitas was aanvallend erg sterk en De Meeuwen wist daar geen grip op te krijgen. Verdedigend liet Unitas hier en daar wel wat steekjes vallen en daar maakte de Meeuwen gebruik van. Desondanks lukte het de gasten niet om dichterbij te komen dan een achterstand van drie doelpunten. Unitas heeft heel de wedstrijd voorgestaan en sleept zo zonder grote problemen de punten binnen. Jesse Aartsen (coach Unitas) is blij met het resultaat: “We hebben als team een goede prestatie geleverd na moeilijke wedstrijden op het veld.” (Uitslag: 25-17)

DOS’46 B1 – DOS Kampen/Veltman B1
In Nijeveen begon DOS’46 erg slordig aan de wedstrijd: verdedigend werden de afspraken niet nagekomen waardoor DOS Kampen aanvallend haar gang kon gaan. Bovendien was DOS Kampen erg sterk in de rebound en zo raakte DOS’46 vaak na een schot de bal alweer kwijt. Door de goede verdedigende druk van de uitploeg was het schotpercentage van de ploeg uit Nijeveen erg laag. Yvo de Vries, normaal topscorer bij DOS’46, kreeg bijvoorbeeld erg goede druk van Niek Junte waardoor ook hij veel minder scoorde. In de tweede helft had DOS’46 voor elk vak een nieuw plan voor de aanval. Die plannen werden goed opgepakt en de thuisploeg ging ook gedisciplineerder verdedigen, waardoor het uiteindelijk op gelijke hoogte kwam. Daarna trok DOS’46 de wedstrijd naar zich toe: door belangrijke doelpunten van onder andere Anique Tissingh en Aniek Bouwknegt liepen de Nijeveners uit naar een 14-10 voorsprong. Toen dit cruciale gat geslagen was kon DOS’46 de wedstrijd rustig uitspelen. Matthijs Bastiaans (coach DOS Kampen) baalt erg van de tweede helft: “In de tweede helft scoorden we maar drie keer. DOS’46 kreeg toen meer grip en kwam in een flow. Wij werden onzeker en dat had niet gehoeven.” (Uitslag: 15-12)

Dindoa B1 – LDODK/Rinsma Modeplein B1
Opnieuw een spannende wedstrijd voor de LDODK. De ploeg uit Gorredijk was in de eerste helft de baas door de hoge verdedigende druk. Dindoa maakte door deze druk veel passfouten en kon zodoende niet goed in het aanvallende spel komen. De ploegen gingen rusten met een stand van 9-12 en LDODK bouwde dit in de tweede helft snel uit naar een voorsprong van vier doelpunten. Echter, LDODK maakte in de eindfase meer fouten en daar maakte Dindoa goed gebruik van. Het lukte de thuisploeg zelfs om terug te komen tot één verschil, maar in de spannende slotfase die volgde lukte het Dindoa niet om de punten in Ermelo te houden. Coach Lex Punter (LDODK) over het feit dat zijn ploeg bijna opnieuw de punten kwijtraakte: “In een rommelige fase verdedigden we niet scherp en maakten we veel verdedigende overtredingen, waardoor we Dindoa de kans gaven om terug te komen.” (Uitslag: 18-19)

AVO B1 – Heerenveen B1
De ontmoeting tussen deze twee ploegen uit het noorden leek een spannende te worden. AVO bleef de uitploeg goed bij en na tien minuten spelen stond het nog gelijk. Toen kreeg Heerenveen meer grip op de wedstrijd door beter te gaan aanvallen en door de verdedigende druk te verhogen. Beide vakken van AVO konden lastig onder deze druk uitkomen en zo gingen de ploegen rusten met een stand van 8-16. In de tweede helft bleef Heerenveen het initiatief houden en zo kon de uitploeg langzaam verder uitlopen. Vooral de dames uit Heerenveen speelden een belangrijke rol: Danique Klaren scoorde zeven keer en ook Femke van der Hoek wist maar liefst vijf keer de korf te vinden. Nathan van Ganzevoort probeerde met veel energie en zes doelpunten nog iets terug te doen namens de thuisploeg, maar hij en zijn team slaagden er niet in om de punten in Assen te houden. “Heerenveen had op meerdere vlakken de overhand”, aldus coach Christian Hofstee (AVO). “Helaas voor ons was het een meer dan terechte overwinning voor hen.” De Heerenveense coach Jogchum Jan Klaren was dan ook tevreden over zijn ploeg: “Al met al was het een zeer goede teamprestatie.” (Uitslag: 15-29)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P 
1. DOS'46 B1 2 4
2. Heerenveen B1  1 2
3. DOS Kampen B1 2 2
4. AVO B1 2 2
5. LDODK B1 2 2
6. Unitas B1 2 2
7. Dindoa B1 2 0
8. De Meeuwen B1 1 0Programma:
LDODK B1 – Unitas B1
Heerenveen B1 – DOS’46 B1
DOS Kampen B1 – AVO B1
De Meeuwen B1 – Dindoa B1


Hoofdklasse B

TOP/SolarCompleet B1 – KZ Thermo4U B1
TOP, waar meerdere spelers terugkeerden na blessureleed, begon sterk aan de wedstrijd. Vooral door het goede spel van de dames uit Sassenheim kon de thuisploeg een voorsprong van 6-4 nemen. Toch lukte het KZ om nog voor de rust het initiatief over te nemen: in een zeer sterke fase wist de uitploeg negen keer te scoren terwijl TOP nog maar twee keer scoorde. Zo stond er in de rust een 8-13 stand op het scorebord. TOP startte opnieuw goed aan de tweede helft en wist het verschil te verkleinen naar drie doelpunten. Echter, de thuisploeg slaagde er niet in om alsnog de punten binnen te slepen, omdat KZ ook regelmatig bleef scoren en zo kon uitlopen naar een 14-21 eindstand. Uiteindelijk maakten de dames van zowel TOP als KZ tien doelpunten, waardoor de wedstrijd beslist was op basis van het verschil tussen de heren: de heren van KZ maakten elf doelpunten, terwijl de heren van TOP maar vier keer de korf wisten te vinden. Ook de standaardsituaties speelden een grote rol in deze wedstrijd: maar liefst zestien van de totaal 35 doelpunten kwamen uit vrije ballen en stippen. Han van der Bunt van KZ ziet nog ruimte voor verbetering: “Ons schotpercentage was met 20% te laag. Dit was ook zichtbaar aan een flink aantal gemiste grote kansen. We zijn tevreden met de overwinning, maar we realiseren ons ook dat het beter kan.”  (Uitslag: 14-21)

Avanti/Post Makelaardij B1 – Die Haghe B1
Voor de coaches was dit een bijzondere wedstrijd: Tom Snaphaan, coach van Avanti, stond tegenover zijn moeder Jolanda Snaphaan, coach van Die Haghe. De ploeg van Tom Snaphaan kwam het beste uit de startblokken en nam een voorsprong van 2-0. Die Haghe liet het hier echter niet bij zitten en kwam al gauw langszij. Toen de Haagse ploeg het tempo opvoerde en gevarieerder ging aanvallen wist ze zeven keer op rij te scoren en zo uit te lopen naar een 3-11 voorsprong. Avanti leed onnodig veel balverlies en had te weinig rebound. De coaches van de thuisploeg probeerden dit te verbeteren door te wisselen, maar dit pakte niet goed uit, waardoor Die Haghe uitliep naar een 6-15 ruststand. In de tweede helft lukte het Avanti wel om mee te scoren, maar doordat het verschil bij rust al zo groot was kwam de overwinning van Die Haghe niet meer in gevaar. Jolanda Snaphaan was tevreden over haar ploeg: “Een mooie overwinning met veel goals. Alle spelers kunnen scoren en dat is lastig te verdedigen. Er wachten ons nu twee zware wedstrijden. Ik ben heel benieuwd.” (Uitslag: 18-29)

GG/IJskoud de Beste B1 – Tempo B1
Gebaseerd op de ontmoeting tussen deze ploegen op het veld, dat eindigde in gelijkspel, verwachtte men een spannende wedstrijd in Wormer. In de eerste helft waren de ploegen dan ook erg aan elkaar gewaagd. Door de hoge verdedigende druk van beide ploegen werden er in de eerste helft weinig doelpunten gemaakt. Het lukte de thuisploeg wel om steeds op een voorsprong te komen, al kon Tempo de stand steeds weer gelijk trekken. De ploegen gingen rusten met een 6-4 stand, maar ook na de rust wist de uitploeg weer op gelijke hoogte te komen. Dit ging door tot ongeveer tien minuten voor tijd, toen Groen-Geel eindelijk een gat van vier doelpunten wist te slaan en zo de punten kon binnenhalen. Een grote tegenvaller voor Groen-Geel was nog wel dat Fedde Weenink zijn pols in de eerste helft brak en zo de komende weken uitgeschakeld is. Coach Jochem van Dijk (Groen-Geel) weet hoe zijn ploeg, ondanks zo’n grote tegenvaller, uiteindelijk de punten in Wormer kon houden: “De reboundkracht van de mannen en het spel van Anna de Ridder maakten het verschil. Vooral De Ridder was niet te houden voor de dames van Tempo, ze eindigde op acht doelpunten”. Groen-Geel pakt de volle punten uit twee wedstrijden, Tempo blijft steken op nul punten. (Uitslag: 18-14)

Fortuna/Delta Logistiek B1 – Haarlem B1
Zowel Fortuna als Haarlem verdedigde erg sterk in de eerste helft, waardoor de doelpunten erg schaars waren. Fortuna miste de energie om onder de hoge verdedigende druk uit te komen en ook bij de uitploeg gingen er veel kansen mis. Fortuna veranderde wat in de opstelling en kon zo met een voorsprong van 5-4 gaan rusten. In de tweede helft kwamen beide ploegen aanvallend los, maar Fortuna schoot het beste en kon zo uit lopen naar een 14-9 voorsprong. Haarlem kon zich nog te herpakken, maar het lukte de uitploeg niet om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken. Toch is de Haarlemse coach Guido Duijs opnieuw tevreden: “Het team heeft een goede pot gespeeld. We hebben alweer een tegenstander laten zien dat we niet zomaar Hoofdklasse spelen en dat we een team zijn om rekening mee te houden.” Tom van der Kooij (coach Fortuna) is juist kritisch over zijn ploeg: “Het was een hele moeizame wedstrijd tegen een sterk verdedigend Haarlem. Het zal volgende week een stuk beter moeten tegen Die Haghe.” (Uitslag: 19-14)

Stand in de Hoofdklasse B:

  P 
1. Die Haghe B1  2 4
2. KZ B1 2 4
3. Fortuna B1 2 4
4. Groen-Geel B1 2 4
5. Tempo B1 2 0
6. TOP B1 2 0
7. Avanti B1 2 0
8. Haarlem B1 2 0Programma:
KZ B1 – Groen-Geel B1
Haarlem B1 – Avanti B1
Tempo B1 – TOP B1
Die Haghe B1 – Fortuna B1


Datum: 26 november 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl