Talents Only A en B #3: Koplopers pakken belangrijke punten

Talents Only A en B #3: Koplopers pakken belangrijke punten

Hoofdklasse B-jeugd

In Hoofdklasse A nam Heerenveen B1 na een sterke wedstrijd de koppositie over. In Hoofdklasse B moest er, net zoals eerder in Hoofdklasse A, een wedstrijd noodgedwongen gestaakt worden. Bovendien wonnen KZ/Thermo4U B1 en Fortuna/Delta Logistiek B1 de belangrijke wedstrijden tegen directe concurrenten.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

De Meeuwen B1 – Dindoa B1
Beide ploegen hadden nog geen punten behaald dit zaalseizoen en waren dus erg gebrand om deze wedstrijd te winnen. De Meeuwen schoot het best uit de startblokken en nam gauw een 3-1 voorsprong. Vervolgens wilden bij beide ploegen de doelpunten niet vallen, wat resulteerde in een magere 6-3 ruststand. In de tweede helft werden er niet heel veel meer doelpunten gemaakt doordat zowel de Meeuwen als Dindoa beter ging verdedigen. Toch lukte het de uitploeg om weer op gelijke hoogte te komen en met nog tien minuten te spelen stond er een stand van 10-10 op het scorebord. In de spannende slotfase scoorde Esmée Hartenberg van Dindoa uiteindelijk het winnende doelpunt en zo sleepte de ploeg uit Ermelo haar eerste punten binnen. “Een kwalitatief slechte wedstrijd van onze kant waarbij de twee punten het belangrijkst zijn”, aldus Kasper Velgersdijk (coach Dindoa). “Voor nu blij met de twee punten, maar het niveau moet constanter worden.” (Uitslag: 10-11)

DOS Kampen/Veltman B1 – AVO B1
Door meerdere afwezigen mocht bij DOS Sara van Zuthem uit de B2 in de basis startten. AVO startte erg sterk aan de wedstrijd: dankzij onder andere vier doelpunten van Manon Damhuis liep de uitploeg snel uit naar een 3-7 voorsprong. Na een time-out herstelde DOS zich en zo lukte het de thuisploeg om nog voor de rust het gat te verkleinen naar 5-7. Ook in de tweede helft speelde DOS goed, terwijl het bij AVO juist wat stroever liep. Zo nam de thuisploeg een voorsprong van 12-11, maar wist die niet heel lang te behouden. In het laatste kwartier was het namelijk stuivertje wisselen en dat resulteerde in een voor het publiek erg vermakelijke slotfase. Uiteindelijk wist Robin de Moock van AVO de wedstrijd in het voordeel van de uitploeg te beslissen. Matthijs Bastiaan (coach DOS) baalde van de start van de wedstrijd: “We zijn slecht gestart, hadden weinig concentratie en gaven AVO te veel ruimte.”  De coach van AVO, Christian Hofstee, was vooral te spreken over de vechtlust van zijn ploeg: “Complimenten voor het team dat ze bij de achterstand niet hun hoofd hebben laten hangen, maar nog het geloof hadden in een overwinning.” (Uitslag: 14-15)

Heerenveen B1 – DOS’46 B1
Heerenveen nam vanaf minuut een de leiding en dit spelbeeld is de rest van de wedstrijd hetzelfde gebleven. DOS'46 gaf in de eerste helft goede druk op de buitenkant, maar het lukte hen niet om net zo goed voor te verdedigen en daar maakte de thuisploeg gretig gebruik van. Zelf was DOS'46 juist erg slordig in de afronding en scoorde zo maar twee keer voor rust, terwijl Heerenveen er veertien maakte. In de tweede helft ging het beter lopen bij DOS'46: er werden betere kansen genomen en ook het voorverdedigen lukte beter. Echter, het verschil was al zo groot geworden in de eerste helft dat de uitploeg Heerenveen geen pijn meer kon doen. Bovendien bleef Heerenveen over alle schijven scoren: maar liefst zeven spelers hadden allemaal minstens drie keer gescoord. Kelvin Borrink (coach DOS’46): “Eén van onze slechtste wedstrijden op het verkeerde moment. De wedstrijd was al snel gespeeld en dan kan je je beter focussen op andere punten in de wedstrijd. De uitslag doet er dan niet toe; die punten nemen we mee naar de volgende wedstrijd.” Jogchum Jan Klaren was erg tevreden over het resultaat: “De wedstrijd tegen DOS’46 was voor ons een wedstrijd om te kijken of we bovenin mee kunnen doen. Al met al was het een zeer geslaagde test, maar volgende week wacht ons met LDODK opnieuw een zware test.” Het KNKV heeft besloten om Heerenveen twee punten toe te kennen voor de gestaakte wedstrijd tussen Heerenveen en de Meeuwen. Zo neemt Heerenveen, ook dankzij het hoge doelsaldo (maar liefst 41 doelpunten in de plus) de koppositie over. (Uitslag: 30-10)

LDODK/Rinsma Modeplein B1 – Unitas/Perspectief B1
Hoewel LDODK het Unitas erg lastig maakte door erg scherp te verdedigen, lukte het de thuisploeg niet om echt los te komen in de eerste helft. LDODK had wel het overwicht, maar vergat om zichzelf te belonen en zo gingen de ploegen rusten met een 11-6 voorsprong voor de thuisploeg. Vervolgens begon LDODK erg rommelig aan de tweede helft, waardoor Unitas zich terug kon knokken naar een verschil van drie doelpunten: 12-9. Echter, de uitploeg kon dit niet doorzetten omdat LDODK de leiding weer over nam. In het laatste gedeelte van de tweede helft scoorde de thuisploeg nog elf keer, terwijl het Unitas van scoren afhield. Zo boeken de Friezen uiteindelijk een ruime overwinning. Jesse Aartsen (coach Unitas): “LDODK gaf veel druk en daar hadden wij veel moeite mee. Uiteindelijk liep de score hoog op door twee doelpuntloze fases aan onze kant en veel goals aan de kant van LDODK.” (Uitslag: 23-9)

Stand in de Hoofdklasse A:

 

W

P

Heerenveen B1

3

6

LDODK B1

3

4

AVO B1

3

4

DOS’46 B1

3

4

DOS Kampen B1

3

2

Dindoa B1

3

2

Unitas B1

3

2

De Meeuwen B1

3

-2*

* De Meeuwen B1 heeft 2 punten in mindering

Programma:
Heerenveen B1 – LDODK B1
Dindoa B1 – Unitas B1
DOS’46 B1 – AVO B1
De Meeuwen B1 – DOS Kampen B1

Hoofdklasse B

Die Haghe B1 – Fortuna/Delta Logistiek B1
Beide ploegen willen dit seizoen bovenin meedraaien en het was dan ook voor allebei erg belangrijk om deze wedstrijd te winnen. Vooral aan het begin was het goed te zien dat er veel spanning op de wedstrijd stond: beide ploegen maakten veel plaatsfouten en kwamen maar moeilijk tot scoren. Vlak voor rust stond Die Haghe met 7-5 voor, maar Fortuna kwam nog snel op gelijke hoogte: 7-7 ruststand. Deze twee doelpunten gaven de uitploeg veel vertrouwen voor de tweede helft. Fortuna nam snel een voorsprong van drie doelpunten, maar dit wist Die Haghe nog te herstellen. Tot tien minuten voor tijd bleven de ploegen op gelijke hoogte, maar in de slotfase kwam Fortuna opnieuw drie doelpunten voor. Die voorsprong gaf de uitploeg niet meer weg en zo sleepte de Delftse ploeg de punten binnen. “Qua korfbal was het een van onze mindere wedstrijden, maar de strijd, inzet en uiteraard de overwinning vergoedden een hoop”, oordeelde Tom van der Kooij, coach van Fortuna. Jolanda Snaphaan (coach Die Haghe): “Ik vond dat Fortuna het als ploeg net iets beter deed. Wij probeerden bij de 15-15 te forceren, terwijl zij toch wat rustiger bleven korfballen en de kansen benutten. Het is even slikken, maar nu snel op naar de volgende wedstrijd tegen KZ.” (Uitslag: 16-18)

Tempo B1 – TOP/SolarCompleet B1
In deze wedstrijd kwam TOP het beste uit de startblokken en liep zo vrij snel weg naar een voorsprong van maar liefst acht doelpunten. Tegen het einde van de eerste helft werd de uitploeg een stuk slordiger. Tempo kwam juist een stuk beter in de wedstrijd en verkleinde het gat naar vier doelpunten. De ploegen gingen rusten met een stand van 10-14 en in de tweede helft lukte het Tempo om nog dichterbij te komen, tot op twee doelpunten. Echter, door de belangrijke vrije ballen van Fleur Boeren lukte het TOP om de wedstrijd toch op slot te gooien de punten mee te nemen naar Sassenheim. TOP-coach Thimo Winter was erg blij met de goede start van zijn ploeg: “Verdedigend hadden we het goed voor elkaar en we wonnen veel duels.” Jaco Kuiper (coach Tempo) baalde van het resultaat: “We waren in de tweede helft de bovenliggende partij, maar het lukte ons toch niet om het gat volledig te dichten.” (Uitslag: 21-23)

Haarlem B1 – Avanti/Post Makelaardij B1
Zowel Haarlem als Avanti stond nog op nul punten bij aanvang van deze wedstrijd. Er stond dus veel op het spel, aangezien de ploegen elkaars directe concurrenten zijn in de onderste regionen van de ranglijst. Het was de eerste thuiswedstrijd van Haarlem in de zaal Hoofdklasse, dus de wedstrijd werd feestelijk geopend door het publiek dat in grote getale aanwezig was. In de eerste twintig minuten gingen de ploegen gelijk op en leek het zo een leuke spannende wedstrijd te worden. Niets bleek minder waar: bij een stand van 9-8 ging het ernstig mis. Een speler van Avanti kwam na een actie naar binnen verkeerd terecht, met een dubbele armbreuk als gevolg. Omdat veel spelers erg aangedaan waren door dit ongeval, hebben de coaches en scheidsrechter samen besloten om de wedstrijd te staken. De beslissing van deze wedstrijd laat dus nog even op zich wachten.

KZ/Thermo4U B1 – GG/IJskoud de Beste B1
Voor deze wedstrijden hadden beide ploegen nog geen punten laten liggen. De winnaar van deze wedstrijd zou dus de koppositie over kunnen nemen. In de veldeditie van deze streekderby ging KZ er met de punten vandoor en gebaseerd op de start van de wedstrijd leek het dat KZ ook deze editie zou gaan winnen. De thuisploeg nam snel een 4-0 voorsprong, maar door een slimme wissel aan de kant van Groen-Geel kwam de uitploeg weer terug in de wedstrijd. Hierna kwam KZ niet echt meer los van Groen-Geel en dat resulteerde in een 12-10 ruststand. Ook in de tweede helft kon KZ lang niet loskomen, maar de thuisploeg kon wel voorkomen dat Groen-Geel op gelijke hoogte kwam. Vijf minuten voor tijd lukte het KZ toch om weer op een voorsprong van vier doelpunten te komen en toen was de wedstrijd gespeeld. Hierbij speelden vooral de dames uit Koog Zaandijk een belangrijke rol. Han van der Bunt (KZ): “Helaas was er bij ons te weinig focus op het eigen spel. We lieten ons te veel afleiden door allerlei randzaken. We zijn nog niet helemaal tevreden, maar we kijken ernaar uit om ons met topploegen, zoals Die Haghe volgende week, te meten.” (Uitslag: 23-19)

Stand in de Hoofdklasse B

 

W

P

KZ B1

3

6

Fortuna B1

3

6

Die Haghe B1

3

4

Groen-Geel B1

3

4

TOP B1

3

2

Tempo B1

3

0

Avanti B1

2

0

Haarlem B1

2

0

 

Programma:
Groen-Geel B1 – TOP B1
KZ B1 – Die Haghe B1
Avanti B1 – Fortuna B1
Haarlem B1 – Tempo B1

 

Datum: 3 december 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl