Talents Only A en B #6: Een erg belangrijke speelronde

Talents Only A en B #6: Een erg belangrijke speelronde

Hoofdklasse B-jeugd

In de eerste competitieronde van 2020 stond er voor bijna alle ploegen veel op het spel. In Hoofdklasse A moest DOS’46 B1 winnen om in het spoor van Heerenveen B1 te blijven terwijl Dindoa B1 en DOS Kampen/Veltman B1 in een spannende wedstrijd afstand probeerden te nemen van de degradatiezone. In Hoofdklasse B knokten Tempo B1 en Avanti/Post Makelaardij B1 voor hun eerste punten en streden Fortuna/Delta Logistiek B1 en KZ/Thermo4U B1 voor de felbegeerde koppositie.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

DOS’46 B1 – LDODK/Rinsma Modeplein B1
In deze wedstrijd in Nijeveen stond er veel op het spel: de winnaar van deze wedstrijd zou de tweede plaats overnemen en daarmee op een kansrijke positie staan voor de kwartfinales. Hierdoor stond er aardig wat druk op de spelers en dat was goed te zien. Beide ploegen waren erg slordig in de afronding waardoor doelpunten schaars waren in de eerste helft. LDODK bleef de hele eerste helft aan de goede kant van de score en dat resulteerde in een 5-6 ruststand. DOS'46 begon vervolgens een stuk beter aan de tweede helft. Verdedigend hadden de Nijeveners de zaken op orde en aanvallend was het nog niet goed, maar wel een stuk beter. Zo nam de thuisploeg een 9-6 voorsprong. Echter, LDODK gaf zich niet zomaar gewonnen en na een paar tactische wissels knokte de uitploeg zich terug tot 11-10. Het leek een spannende slotfase te worden, maar DOS'46 scoorde nog drie keer en trok zo aan het langste eind. Kelvin Borrink (coach DOS’46) is blij met de overwinning maar weet dat zijn ploeg de wedstrijd eerder had kunnen beslissen: “Over de gehele wedstrijd gezien waren wij het betere team, alleen konden wij dit niet laten zien op het scorebord.” (Uitslag: 14-10)

De Meeuwen B1 – AVO B1
Voor de Meeuwen was het na de moeizame start aan de zaalcompetitie zaak om zo snel mogelijk punten te pakken. Echter, tijdens de eerste helft werd duidelijk dat dit deze wedstrijd nog niet zou gaan lukken. AVO nam, ondanks wat slordigheden in de aanval, het initiatief en zo kwam De Meeuwen al snel op een ruime achterstand. De Assenaren kwamen de eerste helft nog niet in hun aanvallende spel en daardoor waren zij ondanks de 2-10 ruststand nog niet geheel tevreden. Na de rust schoot de uitploeg beter uit de startblokken en De Meeuwen kon daar weinig tegenin brengen. Zo bouwde AVO zijn voorsprong gestaag uit naar een 7-22 overwinning. “Na rust gingen de aanvallen beter. Het tempo lag hoger en er werd meer energie in de wedstrijd gestoken. De eindstand viel misschien nog wat tegen, maar ik ben uiteraard tevreden met de twee punten”, aldus Chris Hofstee (coach AVO). (Uitslag: 7-22)

Dindoa B1 – DOS Kampen/Veltman B1
Een belangrijke wedstrijd in Ermelo: de winnaar van deze wedstrijd zou afstand nemen van de degradatiezone. Beide ploegen waren dus erg gebrand om te winnen en gaven elkaar dan ook weinig ruimte. Dindoa nam het initiatief door steeds een voorsprong van twee doelpunten te nemen, maar DOS bleef mee scoren waardoor het gat een lange tijd niet groter werd. Pas vlak voor de rust nam de thuisploeg iets meer afstand door de 11-8 te scoren. Vervolgens startte DOS beter aan de tweede helft en knokte zich zo terug naar een 11-10 stand, maar het lukte de uitploeg niet om door te drukken. In een doelpuntloze fase van de uitploeg kon Dindoa door middel van een strafworp, die benut werd door Jimmy van den Brink, de wedstrijd naar zich toe trekken. Die Van den Brink was sowieso erg belangrijk voor zijn ploeg: met hulp van de sterk reboundende Marc Dekker scoorde hij maar liefst zes keer. Aan de kant van DOS schoot Estelle Hooisma met scherp en maakte zo vier doelpunten, maar verder was de afronding niet goed genoeg bij DOS. “Ons spel was met vlagen goed, alleen resulteerde dit niet in goals. Vijftien goals is te weinig om een wedstrijd te winnen”, oordeelt DOS-coach Matthijs Bastiaan. (Uitslag: 18-15)

Heerenveen B1 – Unitas/Perspectief B1
Jogchum Jan Klaren (coach Heerenveen) beschreef deze wedstrijd met twee woorden: “Oliebollenwedstrijd” en “Dameswedstrijd”. De omschrijving “oliebollenwedstrijd” gaf aan dat het geen wedstrijd van hoog niveau was. Het begin van de wedstrijd was erg moeizaam, met aan beide kanten weinig doelpunten. In het tweede gedeelte van de eerste helft richtte Heerenveen zich op en zo maakte de thuisploeg voor rust toch nog het verschil door een 15-4 ruststand op het scorebord te zetten. In de tweede helft waren de ploegen wat meer aan elkaar gewaagd. Unitas scoorde met name over de dames mee en kon zo voorkomen dat het verschil nog veel groter werd. Ook aan de kant van Heerenveen maakten de dames de meeste doelpunten en daarom kon deze wedstrijd ook een “dameswedstrijd” genoemd worden. Tussen de maar liefst elf verschillende doelpuntenmakers bij Heerenveen viel vooral Danique Klaren op: zij was met zeven doelpunten topscorer. (Uitslag: 27-13)

Stand in de Hoofdklasse A:

 
1. Heerenveen B1 6 12
2. DOS'46 B1 6 10
3. AVO B1 6 8
4. LDODK B1 6 6
5. Dindoa B1 6 6
6. DOS Kampen B1 6 4
7. Unitas B1 6 2
8. De Meeuwen B1 6 -2*

* De Meeuwen B1 heeft 2 punten in mindering

Programma:
LDODK B1 – DOS Kampen B1
Dindoa B1 – DOS’46 B1
Unitas B1 – AVO B1
De Meeuwen B1 – Heerenveen B1

 

 

Hoofdklasse B

Haarlem B1 – Avanti B1
Eerder deze competitie werd de wedstrijd tussen Haarlem B1 en Avanti B1 uit Hoofdklasse B gestaakt wegens een ongeval. Deze wedstrijd, die erg beslissend was voor de ranglijst, werd op vrijdagavond 20 december ingehaald.
Beide ploegen waren erg gebrand om deze wedstrijd te winnen, maar de thuisploeg schoot het beste uit de startblokken. Binnen een korte tijd namen de Haarlemmers een 4-1 voorsprong. Het scoren ging bij Avanti erg moeizaam. De coaches probeerden dit op te lossen met twee wissels, maar Haarlem behield het initiatief en liep uit naar een 8-4 stand. Echter, tien minuten voor tijd werd Haarlem slordiger en Avanti profiteerde daarvan. De ploeg uit Pijnacker kwam steeds dichterbij en na een mooie buzzerbeater gingen de ploegen rusten met een 8-7 stand op het scorebord. Ook de tweede helft was spannend. De strijdlust uitte zich in fysiek spel, waardoor de scheidsrechter meerdere keren spelers moest toespreken om te voorkomen dat de wedstrijd uit de hand liep. Het lukte Haarlem niet om zijn slordigheden uit het spel te halen, terwijl Avanti verder ging waar hij gebleven was. Zo kwam de uitploeg op een 8-10 voorsprong, maar het lukte de Pijnackers niet om door te drukken. In de laatste fase werd Avanti ook slordiger en daardoor kreeg Haarlem het vertrouwen terug. De thuisploeg veranderde de achterstand snel weer in een voorsprong, maar de echte beslissing bleef uit tot de laatste minuut van de wedstrijd. In die minuut maakte Suus van de Werf de beslissende 15-13 voor Haarlem. Na een spannende wedstrijd pakte Haarlem de felbegeerde punten. “We sluiten het jaar nu af op een gedeelte vijfde plaats met vier punten. Het was een moeizame wedstrijd, maar ik wil mijn spelers een groot compliment geven voor dat ze bleven doorzetten en het vertrouwen erin bleven houden dat ze de wedstrijd konden winnen, wat uiteindelijk ook gelukt is”, aldus een tevreden Guido Duijs (coach Haarlem). (Uitslag: 15-13)

Haarlem B1 – TOP/SolarCompleet B1
Beide ploegen begonnen moeizaam aan hun eerste wedstrijd na de kerstvakantie. Het was Haarlem dat net iets scherper aan de wedstrijd begon en zo een 3-0 voorsprong kon nemen. TOP greep toen snel in met een time-out en een wissel bij de heren. Hierdoor kreeg de uitploeg een betere grip op de wedstrijd, mede doordat Haarlem ook fouten ging maken. Toch lukte het Haarlem om de voorsprong te behouden tot de rust, waardoor de ploegen de kleedkamers in gingen met een 10-9 stand. Beide ploegen beginnen slordig aan de tweede helft en gaan daardoor lange tijd gelijk op. Na een aantal tactische wissels lukt het TOP om Haarlem verdedigend meer onder druk te zetten en daardoor maakte de thuisploeg uiteindelijk meer fouten dan de gasten. Ook aanvallend was TOP creatiever en gevaarlijk over meer schijven en zo trok de uitploeg uiteindelijk de overwinning naar zich toe.

TOP-coach Daniël Harmzen was tevreden met het resultaat: “Een echte teamprestatie met mentale weerbaarheid en vechtlust.” Guido Duijs (coach Haarlem) vindt, gezien het feit dat zijn ploeg 45 minuten voor heeft gestaan, de uitslag niet geheel terecht en had graag gezien dat zijn ploeg minstens een punt had gepakt. Toch blijft hij positief: “Ondanks dat de verliespartij een teleurstelling voor ons is, wil ik het team wederom een compliment geven. Wij als team hebben alweer laten zien dat we tegen een goed team en een grote vereniging als TOP gewoon met het niveau meekunnen en ze ook gewoon weerstand kunnen bieden.” (Uitslag: 16-18)

Avanti/Post Makelaardij B1 – Tempo B1
Een belangrijke kraker aan de onderkant van het klassement. Beide ploegen hadden nog geen punten gepakt in het eerste deel van het zaalseizoen en dit was de uitgelezen kans om van de hatelijke ‘nul’ af te komen. In de eerste helft gingen de ploegen gelijk op en werd het gat niet groter dan twee doelpunten. Vlak voor rust kwam Avanti heel even op een voorsprong van drie doelpunten, maar hierna knokte Tempo zich al snel weer terug tot een 9-8 ruststand. Avanti schoot na rust het best uit de startblokken en breidde zijn voorsprong weer uit naar drie doelpunten. Om te voorkomen dat Avanti de wedstrijd al vroeg naar zich toe kon trekken bracht de coach van Tempo met twee wissels wat meer lengte in de ploeg. Hierdoor kantelde de wedstrijd en was het ditmaal de uitploeg die een voorsprong van drie doelpunten nam. Door veel slordigheden van Tempo werd de wedstrijd pas laat beslist en kon de thuisploeg twee keer weer op gelijke hoogte komen. Een minuut voor tijd kwam Tempo toch weer op voorsprong, maar door opnieuw een onhandigheid kreeg Avanti acht seconden voor tijd nog een vrije bal mee die maar net misging. Tempo wint dus maar nipt en pakt twee hele belangrijke punten. “Ik ben erg blij met de eerste twee punten. Vooral het inbrengen van Stijn Koersma en Fleur Kuiper zorgde ervoor dat we meer controle kregen”, aldus Jaco Kuiper (coach Tempo). Toch was Kuiper niet helemaal tevreden over de wedstrijd: “Jammer dat we de wedstrijd niet gecontroleerd uit konden spelen door individuele fouten en slordigheden en jammer dat we het daardoor onnodig heel spannend maakten.” (Uitslag: 20-21)

GG/IJskoud de Beste B1 – Die Haghe B1
Ook in deze wedstrijd in Wormer stond er veel op het spel. De winnaar van deze wedstrijd zou op acht punten komen en zou daarmee kans blijven maken op de kwartfinales. Om die reden gaven deze ploegen elkaar ook weinig ruimte en was het dus een gelijkwaardige eerste helft. Groen-Geel nam twee keer een voorsprong van twee doelpunten, maar die trok Die Haghe voor de rust weer gelijk, wat resulteerde in een 10-10 ruststand. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde tot de 15-13, toen Groen-Geel drie keer op rij scoorde. Zo trok Groen-Geel de wedstrijd uiteindelijk naar zich toe en hierbij speelden Anna de Ridder en Fedde Weenink een erg belangrijke rol. Duur puntverlies voor Die Haghe, dat nu blijft steken op de vierde plaats. Die Haghe coach Jolanda Snaphaan baalt dan ook van het resultaat: “In de tweede helft was mijn ploeg te onrustig en wat slordig in de afronding. Het zat ook niet mee, maar zeventien goals is te weinig.” (Uitslag: 21-17)

KZ/Thermo4U B1 – Fortuna/Delta Logistiek B1
De meest interessante wedstrijd in Hoofdklasse B vond plaats in Koog Zaandijk. Daar mochten de twee koplopers gaan uitvechten wie de koppositie mocht behouden. In de eerste helft was het lastig te zien wie als winnaar uit deze wedstrijd zou gaan komen. De ploegen scoorden beiden minder dan normaal en kwamen moeizaam in hun aanvallende spel. Dit resulteerde in een 8-8 ruststand. Beide ploegen hadden tot dan toe hun niveau niet behaald en dit lukte KZ in de tweede helft ook niet. Fortuna ging daarentegen een wel een stuk beter spelen: de Delftse ploeg verdedigde erg goed voor en ook in de één-tegen-één situatie was de verdedigende druk erg hoog. Zo kon Fortuna al snel een gat van vier doelpunten slaan en hierbij speelden vooral de dames zowel aanvallend als verdedigend een grote rol. Door de hoge verdedigende druk van de uitploeg lukte het KZ niet om goed aan te vallen: het schotpercentage was te laag en er werd veel balverlies geleden. De voorsprong van Fortuna kwam daardoor niet meer in gevaar en zo trok de uitploeg de wedstrijd zonder verdere problemen naar zich toe. Fortuna behoudt dus de koppositie, maar Han van der Bunt van KZ maakt zich nog niet zo’n zorgen: “Ondanks dat we vandaag duidelijk de mindere waren hebben we niet het gevoel dat we de mindere ploeg zijn. De competitie is nog lang. Het is nu de zaak om goed te analyseren wat fout is gegaan en daarmee weer op naar de volgende wedstrijd.” (Uitslag: 15-21)

Stand in de Hoofdklasse B:

 
1. Fortuna B1 6 12
2. KZ B1 6 10
3. Groen-Geel B1 6 8
4. Die Haghe B1 6 6
5. TOP B1 6 6
6. Haarlem B1 6 4
7. Tempo B1 6 2
8. Avanti B1 6 0

 

​Programma:
Fortuna B1 – TOP B1
Die Haghe B1 – Tempo B1
Haarlem B1 – KZ B1
Avanti B1 – Groen-Geel B1

 

 

Datum: 14 januari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl