Talents Only A en B #7: Veel ruime uitslagen

Talents Only A en B #7: Veel ruime uitslagen

Hoofdklasse B-jeugd

Afgezien van een paar spannende wedstrijden waren de verschillen duidelijk in deze speelronde. In Hoofdklasse A had koploper Heerenveen B1 geen problemen met hekkensluiter De Meeuwen B1 terwijl in Hoofdklasse B Die Haghe B1 zich na het teleurstellende resultaat van vorige week zich goed herpakte met een ruime overwinning op Tempo B1.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

De Meeuwen B1 – Heerenveen B1
In Putten kwam de koploper van Hoofdklasse A op bezoek bij de hekkensluiter. Heerenveen wilde graag zonder problemen de punten binnenhalen, maar begon toch moeizaam aan de wedstrijd. “We moesten in het begin nog even warm worden en het tempo was wat te laag. Toen we dat eenmaal wat hadden opgeschroefd was de wedstrijd gauw gespeeld”, zegt Jogchum Jan Klaren (coach Heerenveen) over deze fase van de wedstrijd. Toen de Friezen eenmaal goed in hun spel waren gekomen, had de Meeuwen daar nog maar weinig tegenin te brengen. De ploegen gingen rusten met een 3-15 stand en daarna bouwde Heerenveen zijn voorsprong alleen maar verder uit. De Meeuwen kwam er de gehele wedstrijd niet aan te pas en scoorde zelfs bijna de gehele tweede helft niet. Pas vijf minuten voor tijd vond de thuisploeg de korf weer en scoorde nog drie keer, maar dat maakte voor de eindstand weinig uit. Met veel herendoelpunten – Boris Geertsema scoorde maar liefst acht keer en Daniel Feenstra schoot zes keer raak – pakte Heerenveen een ruime overwinning en verstevigt zo zijn koppositie. (Uitslag: 6-34)

Unitas/Perspectief B1 – AVO B1
Aan het begin van de wedstrijd waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd en na vijf minuten spelen stond er een 2-2 stand op het scorebord. Hierna kreeg AVO door middel van goede aanvallen een betere grip op de wedstrijd. Het lukte Unitas niet om ook goed aan te vallen: vooral de afronding was een probleem bij de thuisploeg. Hierdoor kon de ploeg uit Assen zijn voorsprong al een stuk verder uitbreiden in de eerste helft en dat resulteerde in een 4-14 ruststand. Mede door deze ruime voorsprong bij rust speelde AVO een stuk slordiger in de tweede helft. Zowel aanvallend als verdedigend ging het mis: in de aanval werden de verkeerde momenten gekozen om te schieten terwijl verdedigend de concentratie op was bij de uitploeg. Unitas speelde een stuk beter in de tweede helft, maar kon nog te weinig terugdoen om de overwinning van de Assenaren in gevaar te brengen. “We hebben het verloren op de eerste helft. Wij schoten niet goed en zij waren erg scherp. De tweede helft was stukken beter en die hebben we ook gewonnen”, aldus een balende Jesse Aartsen (coach Unitas). Chris Hofstee, de coach van AVO, is juist ontevreden over de tweede helft van zijn ploeg: “Ondanks de 14-23 overwinning, die nooit in gevaar is geweest, ben ik toch niet helemaal tevreden over het vertoonde spel in de tweede helft.” (Uitslag: 14-23)

Dindoa B1 – DOS’46 B1
In de eerste helft van deze wedstrijd gingen de ploegen gelijk op en leek het een spannende wedstrijd te worden. Beide ploegen begonnen verdedigend erg sterk aan de wedstrijd en gaven elkaar weinig ruimte. “Verdedigend hadden we het onder controle door hen ver naar de buitenkant te drukken, alleen gaven we af en toe teveel ruimte bij de diepe ballen. Hierdoor konden ze tot schot komen en door een hoog percentage bleef Dindoa goed bij”, oordeelt Kelvin Borrink (coach DOS’46) over deze fase. Dit hoge percentage hield de thuisploeg niet de hele wedstrijd vol en zeven minuten voor rust nam DOS'46 het initiatief over. De uitploeg hield verdedigend de zaken op orde en aanvallend werden de kansen beter afgerond. Dit resulteerde in een 11-17 ruststand. Na rust ging DOS'46 door waar het gebleven was en daar had Dindoa in de tweede helft weinig tegenin te brengen. De thuisploeg was in de tweede helft simpelweg beter en breidde zijn voorsprong verder uit. Jesse Wieman (DOS’46) speelde een erg goede wedstrijd: hij maakte negen doelpunten, waaronder twee mooie onehanders. (Uitslag: 16-30)

LDODK/Rinsma Modeplein B1 – DOS Kampen/Veltman B1
De vorige ontmoeting tussen deze ploegen resulteerde in een verrassende, maar moeizame overwinning voor DOS, dat toen erg sterk speelde. In de eerste helft van deze wedstrijd maakten de twee ploegen het elkaar opnieuw lastig. DOS verdedigde sterk waardoor LDODK maar lastig los kon komen en zodoende ging het tot 7-7 gelijk op. Voor rust wisten de Friezen nog een paar keer scoren en zo lukte het hen om toch nog een gaatje te slaan. Dit resulteerde in een 11-8 ruststand. Ook in de tweede helft stond het verdedigend goed bij DOS, maar de uitploeg scoorde zelf te weinig. Hierdoor kon LDODK de voorsprong gestaag uitbouwen naar een 20-13 overwinning. Matthijs Bastiaan (coach DOS) was blij met de weerstand die zijn ploeg geboden heeft, maar weet dat er misschien wel meer ingezeten had: “We waren niet goed genoeg en hebben te veel kansen in de korte zone gemist. Verdedigend stond het goed en we maakten het hen zo erg lastig. Echter, wanneer je zelf niet scoort knakt het op een gegeven moment en wij hadden te veel fases waarin we niet scoorden.” LDODK houdt met deze overwinning de aansluiting met de top drie. DOS pakt opnieuw geen punten en moet zich gaan opmaken voor een erg belangrijke wedstrijd tegen Unitas, die volgende week op het programma staat. (Uitslag: 20-13)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P
1. Heerenveen B1  7 14
2. DOS'46 B1  7 12 
3. AVO B1 7 10
4. LDODK B1 7 8
5. Dindoa B1 7 6
6. DOS Kampen B1 7 4
7. Unitas B1  7 2
8. De Meeuwen B1  7 -2*

* De Meeuwen heeft 2 punten in mindering

Programma:
AVO B1 – LDODK B1
DOS’46 B1 – De Meeuwen B1
DOS Kampen B1 – Unitas B1
​Heerenveen B1 – Dindoa B1

 

Hoofdklasse B

Avanti/Post Makelaardij B1 – GG/IJskoud de Beste B1
In de openingsfase van deze spannende wedstrijd nam Groen-Geel steeds een voorsprong, maar Avanti scoorde goed mee en daardoor lukte het de uitploeg lange tijd niet om een gat te slaan. Toen de concentratie bij de thuisploeg even verslapte kon Groen-Geel toch op een voorsprong van vier doelpunten komen. Echter, het lukte de ploeg uit Wormer niet om door te drukken. Zo kon Avanti nog voor rust de achterstand bijna volledig repareren, wat resulteerde in een 9-10 ruststand. Het was vervolgens de thuisploeg die het best uit de startblokken schoot in de tweede helft en zo een 13-11 voorsprong nam. Groen-Geel gaf zich niet zomaar gewonnen en zette weer even aan: na een 1-5 run stonden zij met 14-16 opeens weer in de winnende positie. Avanti wilde niet weer verliezen en drong in de slotfase van de wedstrijd nog even aan. Doordat de uitploeg de wedstrijd niet goed uitspeelde kreeg de ploeg uit Pijnacker zelfs nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar die ging er nét niet in. Groen-Geel kwam met de schrik vrij en daarbij speelde Björn Reussien een erg belangrijke rol: hij maakte negen van de zeventien doelpunten voor de uitploeg. Voor Avanti was het opnieuw een ongelukkige nederlaag waar ook Michel de Kok van Avanti van baalt: “Voor de derde wedstrijd op rij bleven we tot het eind uitzicht houden op punten, maar wederom staan we met lege handen.” (Uitslag: 16-17)

Haarlem B1 – KZ/Thermo4U B1
Haarlem schoot, tegen de verwachtingen in, het beste uit de startblokken en nam brutaal het initiatief in de eerste helft. Na vijf minuten spelen stond de thuisploeg al met 3-0 voor en lange tijd kwam KZ niet in zijn spel. De uitploeg speelde wel lange aanvallen, maar het schortte aan de afronding: er werd opvallend vaak geschoten zonder de korf te raken. Pas richting het einde van de eerste helft kwam KZ beter in zijn spel en daardoor kon de uitploeg toch met een minieme 7-8 voorsprong gaan rusten. In de tweede helft kwam Haarlem nog eenmaal terug tot 9-9, maar daarna was het op bij de thuisploeg. De Haarlemmers hadden in de eerste helft zoveel energie gegeven dat bij de meesten de tank al leeg was in de tweede helft. Hierdoor kon KZ uitlopen naar een ruime overwinning en daarbij de reserves wat speeltijd gunnen. Wesley Uitvlugt uit de B2 en Lindsey Pijnappels uit de C1 maakten optimaal gebruik van hun invalbeurt door meteen te scoren. Hoewel Guido Duijs (coach Haarlem) baalt van de nederlaag is hij wel blij om te zien dat zijn ploeg met sprongen vooruit gaat: “Helaas hebben we verloren op conditie en ervaring, maar vergeleken met de eerste wedstrijd tegen KZ zag je dat de ploeg al enorme stappen heeft gemaakt en het KZ veel lastiger kon maken dan de eerste wedstrijd. Als we deze stappen blijven maken, dan komen de punten vanzelf.” Han van der Bunt van KZ beaamt dit: “Haarlem is echt wel beter geworden sinds het begin van de competitie en het is een ploeg waar je niet zomaar makkelijk van wint. Met name hun fysieke spel en de lengte van Olav Plomp is iets om rekening mee te houden.” (Uitslag: 13-20)

Die Haghe B1 – Tempo B1
Na het verlies tegen Groen-Geel van afgelopen week maakte Die Haghe het deze week al snel duidelijk dat het hier niet zou gaan verliezen. Na zo’n tien minuten spelen stond er al een 8-0 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Tempo had weinig in te brengen tegen de thuisploeg, die op alle fronten beter was. Dit resulteerde in een 16-4 ruststand. In de tweede helft ging Die Haghe vrolijk door met scoren terwijl het verdedigend wat minder gefocust was. Hierdoor kon Tempo in de tweede helft wat meer mee scoren en zo kon de ploeg uit Alphen aan den Rijn de schade nog enigszins beperken. Bij Die Haghe speelden de heren een grote rol in de ruime overwinning: Boyd Abbenhuis scoorde maar liefst tien keer en Bram Korporaal wist zeven keer de korf te vinden. Jolanda Snaphaan, de coach van Die Haghe, was vooral te spreken over de eerste helft: “Dat was een goed geconcentreerde eerste helft met zowel aanvallend als verdedigend een ijzersterke rebound en enkele mooi uitgespeelde doelpunten in de aanval.” Die Haghe herpakt zich erg goed en houdt zo de aansluiting met de top drie. (Uitslag: 33-16)

Fortuna/Delta Logistiek B1 – TOP/SolarCompleet B1
Net als in de eerste wedstrijd tussen deze ploegen, ging het in de eerste helft erg gelijk op. TOP verdedigde erg sterk en daardoor lag het schotpercentage erg laag bij Fortuna. De uitploeg scoorde zelf ook goed mee en dat resulteerde in een 9-8 ruststand. TOP startte vervolgens een stuk minder scherp aan de tweede helft en daar maakte Fortuna goed gebruik van door een 12-9 voorsprong te nemen. De coaches van de ploeg uit Sassenheim vroegen toen een time-out aan en die pakte goed uit, want daarna gingen de ploegen weer gelijk op. Fortuna behield wel het initiatief, maar doordat de thuisploeg een aantal matige aanvallen had lukte het niet om verder uit te lopen. Echter, doordat de Delftse ploeg verdedigend wél goed stond, hadden de Delftenaren vlak voor tijd met een 15-13 stand toch de meeste kans op de winst. De aansluitingstreffer van TOP kwam 24 seconden voor tijd en daarmee net te laat. Fortuna speelde de wedstrijd rustig uit en kon zelfs nog de 16-14 binnenschieten. Thimo de Winter (coach TOP) is ondanks het verlies erg trots op zijn ploeg: “We speelden een van de beste wedstrijden van het seizoen en konden ons meten met Fortuna.” Tom van der Kooij, de coach van Fortuna, was een stuk minder tevreden: “We komen met de schrik vrij. Het moet beter, want hier wordt je niet echt vrolijk van.” (Uitslag: 16-14)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W   P
1. Fortuna B1  7 14 
2. KZ B1 7 12
3. Groen-Geel B1  7 10
4. Die Haghe B1 7 8
5. TOP B1 7 6
6. Haarlem B1 7 4
7. Tempo B1 7 2
8. Avanti B1 7 0

 

Programma:
Tempo B1 – Fortuna B1
Groen-Geel B1 – Haarlem B1
KZ B1 – Avanti B1
​TOP B1 – Die Haghe B1

 

Datum: 21 januari 2020 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl