Talents Only A en B #8: Veel spanning en doelpunten in Wormer

Talents Only A en B #8: Veel spanning en doelpunten in Wormer

Hoofdklasse B-jeugd

We zijn over de helft van de competitie en dat betekent dat voor alle ploegen elke wedstrijd steeds belangrijker wordt. Zo pakte in Hoofdklasse A DOS Kampen B1 ondanks de matige afronding erg belangrijke punten tegen Unitas/Perspectief B1 en kwam in Hoofdklasse B GG/IJskoud de Beste B1 in een spannende, doelpuntrijke wedstrijd met de schrik vrij tegen Haarlem B1.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

Heerenveen B1 – Dindoa B1
Tot de 2-2 stand gingen de ploegen nog gelijk op, maar daarna lukte het Dindoa lange tijd om niet te scoren. Dat deed Heerenveen wel en daardoor kon de thuisploeg uitlopen naar een ruime 10-3 ruststand. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. De uitploeg kon niet in hun aanvallende spel komen doordat de ploeg uit Heerenveen veel verdedigende rebounds pakte. Bovendien was het afrondingspercentage van de gasten veel te laag om Heerenveen pijn te doen. Uiteindelijk eindigde de thuisploeg op 24 punten, maar coach Jogchum Jan Klaren weet dat dit nog hoger uit had kunnen vallen: “Het enige probleem van deze wedstrijd was de afwerking. Als we de strafworpen, doorloopballen en de kleine kansjes hadden gemaakt was de teller minimaal met vijftien doelpunten opgelopen.” Kasper Velgersdijk (coach Dindoa) baalt ook van de slechte afronding van zijn ploeg: “Zes goals is te weinig en mag niet gebeuren. Ondanks dat we moeite hadden om onze aanvallende rebounds te pakken moeten we wel een bepaald schotpercentage halen dat ons meer dan zes doelpunten oplevert.” (Uitslag: 24-6)

DOS Kampen/Veltman B1 – Unitas/Perspectief B1
Beide ploegen moesten deze week winnen om niet in degradatieproblemen te komen. Dit zorgde aan de kant van Unitas voor verdedigende fouten, terwijl DOS meer moeite had met de afronding. Doelpunten waren schaars aan beide kanten en daardoor gingen de ploegen met een gelijke stand rusten. In de tweede helft werd het pas een echte wedstrijd. Unitas sloeg het eerste gaatje van twee doelpunten, maar dat trok DOS al snel weer gelijk. Niet veel later kreeg de uitploeg met een strafworp opnieuw de kans om op een voorsprong van twee doelpunten te komen, maar deze werd niet verzilverd. Hierna nam DOS - onder leiding van Joanna Plantinga - het initiatief over en zo liep de thuisploeg uit naar een 13-9 voorsprong. Deze voorsprong gaf DOS niet meer weg en zo trok de ploeg uit Kampen de wedstrijd over de streep. Ondanks het dure puntverlies is Jesse Aartsen (coach Unitas) te spreken over de inzet van zijn ploeg: “We zijn niet gestopt met strijden.” (Uitslag: 15-13)

DOS’46 B1 – De Meeuwen B1
DOS’46, de nummer twee van de competitie, kwam moeizaam op gang in Putten. De thuisploeg maakte veel slordige fouten en daar maakte De Meeuwen goed gebruik van. Zo kwamen de gasten op een 0-2 voorsprong en zij behielden deze voorsprong tot de 3-5. Op dat moment knokte DOS'46 zich terug in de wedstrijd middels een 4-0 run, maar het echte verschil werd voor rust nog niet gemaakt. Het bleef stuivertje wisselen in de laatste minuten van de eerste helft en dat resulteerde in een 11-9 ruststand. In de tweede helft schroefde de thuisploeg het tempo op. De Meeuwen kon bijblijven tot de 15-13, maar daarna liep DOS'46 uit naar een 20-15 voorsprong. In het laatste deel van de wedstrijd scoorde DOS'46 nog acht keer terwijl het de Meeuwen niet meer lukte om te scoren. Daardoor stond er bij het eindsignaal toch een ruime overwinning voor de thuisploeg op het scorebord. DOS'46 was niet de hele wedstrijd scherp, maar een goede tweede helft bleek genoeg om de wedstrijd over de streep te kunnen trekken. “De eerste helft gaan we goed analyseren om te zien waar het beter kan, maar over de tweede helft zijn we zeer tevreden!”, aldus Kelvin Borrink (coach DOS'46). (Uitslag: 28-15)

AVO B1 – LDODK/Rinsma Modeplein B1
In Assen startte LDODK het beste aan de wedstrijd. De gasten namen snel een 0-2 voorsprong en daarom vroeg de thuisploeg al vroeg in de wedstrijd een time-out aan. Deze time-out pakte erg goed uit, want de ploeg uit Assen herpakte zich door de 0-2 achterstand om te zetten naar een 5-3 voorsprong. Het lukte AVO lange tijd niet om dit verschil nog groter te maken, maar in de vijf minuten voor rust wist de thuisploeg nog een paar keer te scoren en dat resulteerde in een 10-7 ruststand. In de tweede helft was AVO simpelweg sterker dan LDODK. De gasten hadden nog maar weinig in te brengen en zo bouwde de thuisploeg zijn voorsprong steeds verder uit. In het laatste gedeelte van de tweede helft scoorde LDODK nog goed mee, maar de overwinning van AVO kwam niet meer in gevaar. Een mooi resultaat  voor de Assenaren, vindt ook coach Chris Hofstee: “Een hele mooie overwinning voor ons. Vooral de vele doelpunten van de dames waren heel belangrijk vandaag.” (Uitslag: 26-19)

Stand in de Hoofdklasse A:

 

W

P

Heerenveen B1

8

16

DOS’46 B1

8

14

AVO B1

8

12

LDODK B1

8

8

Dindoa B1

8

6

DOS Kampen B1

8

6

Unitas B1

8

4

De Meeuwen B1

8

-2*

* De Meeuwen heeft 2 punten in mindering

Programma:
Heerenveen B1 – AVO B1
LDODK B1 – Dindoa B1
DOS Kampen B1 – DOS’46 B1
De Meeuwen B1 – Unitas B1

 

Hoofdklasse B

TOP/SolarCompleet B1 – Die Haghe B1
Beide ploegen speelden een moeizame wedstrijd in Sassenheim. TOP schoot het best uit de startblokken en nam een 0-2 voorsprong. Tot de 8-7 bleef de thuisploeg aan de goede kant van de score staan, maar toen nam Die Haghe het initiatief over door zes keer op rij te scoren. De ploeg uit Sassenheim kreeg voor rust nog een domper te verwerken: Fenna Janse kwam ongelukkig neer, wat resulteerde in een langdurige blessure. In de rust probeerden de coaches van TOP hun ploeg nog wat moed in te spreken, maar de thuisploeg bleef slordig in de tweede helft. Dankzij het goede verdedigende werk en het lage rendement van beide ploegen waren de doelpunten schaars in het tweede bedrijf. Die Haghe bleek net iets volwassener te zijn dan de thuisploeg en daardoor trokken de gasten uiteindelijk aan het langste eind. Een moeizame overwinning voor de Hagenezen, maar coach Jolanda Snaphaan is blij met de punten: “We begonnen verdedigend te slap maar herstelden dit goed. Onze dames kregen grip op de gemakkelijk schietende TOP-dames en onze heren waren weer belangrijk in de rebound. Al met al een lastige maar verdiende overwinning.” (Uitslag: 16-19)

KZ/Thermo4U B1 – Avanti B1
Tegen de verwachtingen in nam Avanti de eerste voorsprong in deze wedstrijd. Echter, KZ stelde al snel orde op zaken en liep via een 4-4 stand uit naar een 12-4 voorsprong. Avanti deed met twee doelpunten nog iets terug, wat resulteerde in een 12-6 ruststand. In de tweede helft ging het scoren een stuk moeizamer bij de uitploeg. Sterker nog, het lukte de gasten twintig minuten lang niet om een doelpunt te maken. De thuisploeg wist in deze fase wel regelmatig de korf te vinden en zo was de wedstrijd al snel gespeeld. Toen Avanti vijf minuten voor tijd zijn zevende doelpunt maakte, stond KZ al op 26 doelpunten. In de slotfase van de wedstrijd liep de ploeg uit Koog aan de Zaan nog verder uit naar een 31-8 eindstand. “De toeschouwers hebben een leuke wedstrijd gezien van KZ. We zijn de hele wedstrijd doorgegaan met het behalen van zoveel mogelijk doelpunten. Daar zaten mooie combinaties bij en ook iedereen wist deze wedstrijd te scoren”, aldus Han van der Bunt (KZ). De thuisploeg heeft dus volop genoten van de ruime overwinning: “Het plezier was zowel bij de spelers als bij de staf terug te zien”, oordeelt Van der Bunt. (Uitslag: 31-8)

GG/IJskoud de Beste B1 – Haarlem B1
Beide ploegen startten aanvallend erg goed aan de wedstrijd en daardoor vielen er al veel doelpunten in de eerste helft. Doordat beide ploegen veel scoorden werd het verschil in de eerste helft niet groter dan twee doelpunten. Het was uiteindelijk Haarlem dat bij rust aan de goede kant van de score stond (13-15). In de tweede helft was het spelbeeld nagenoeg hetzelfde. Aanvallend bleven beide ploegen erg sterk, dus verdedigend moest het verschil gemaakt worden. Echter, het lukte zowel Groen-Geel als Haarlem niet om verdedigend grip te krijgen op de wedstrijd en daardoor bleef het de hele wedstrijd spannend. Vier minuten voor tijd scoorde de thuisploeg de 26-24. Vlak daarna scoorden de gasten de 26-25, maar in de laatste drie minuten lukte het Haarlem niet om de gelijkmaker te scoren. “Verdedigend moeten wij naar onszelf kijken, want hier mogen we als top-drie ploeg het ons niet zo moeilijk laten maken, al is dit misschien ook de verdienste van Haarlem. Gelukkig beschikken wij uiteindelijk wel over genoeg kwaliteit om de wedstrijd binnen te halen”, aldus Terrenc Griemink (coach Groen-Geel). Guido Duijs, de coach van Haarlem, is opnieuw tevreden over wat zijn ploeg heeft laten zien: “Je zag bij Groen-Geel dat ze erg veel moeite hadden met hun spel en dat ze niet verwacht hadden dat ze zoveel moeite moesten doen om de twee punten te behouden. Ik ben ervan overtuigd dat als we dit niveau doorzetten, de punten vanzelf onze kant opkomen.” (Uitslag: 26-25)

Tempo B1 – Fortuna/Delta Logistiek B1
Gebaseerd op het klassement zou koploper Fortuna weinig moeite moeten hebben met Tempo, dat op de zevende plaats staat. Niets was minder waar. Het eerste gedeelte van de wedstrijd gingen de ploegen gelijk op en was het Tempo dat steeds aan de goede kant van de score stond. “Wij kwamen heel matig onze afspraken na. We gaven in fases te weinig pressie en verdedigden niet goed voor, waardoor Tempo op voorsprong kon komen”, oordeelt Tom van der Kooij (coach Fortuna) over deze fase. Pas in het tweede gedeelte van de eerste helft nam de uitploeg het initiatief over en liep zo uit naar een 7-14 ruststand. In de tweede helft gingen de ploegen wederom gelik op, maar omdat het verschil al gemaakt was kwam de overwinning van Fortuna niet meer in gevaar. Een moeizame overwinning voor Fortuna, dat vooral verdedigend slordig speelde: “We gaven in momenten teveel ruimte weg waar Tempo van kon profiteren en aanvallend brachten we te weinig gevaar om de score hoger op te laten lopen. 14-22 was een redelijke afspiegeling van de wedstrijd”, besluit Van der Kooij. Jaco Kuiper (coach Tempo) was erg positief over wat de thuisploeg heeft laten zien: “Ik vond het een van de betere wedstrijden van ons. Vooral verdedigend lukte het ons om Fortuna onder druk te houden, met uitzondering van het tweede deel van de eerste helft, waar Fortuna de winst naar zich toe wist te trekken.” (Uitslag: 14-22)

Stand in de Hoofdklasse B:

 

W

P

Fortuna B1

8

16

KZ B1

8

14

Groen-Geel B1

8

12

Die Haghe B1

8

10

TOP B1

8

6

Haarlem B1

8

4

Tempo B1

8

2

Avanti B1

8

0

 

Programma:
KZ B1 – TOP B1
Die Haghe B1 – Avanti B1
Haarlem B1 – Fortuna B1
Tempo B1 – Groen-Geel B1

 

Datum: 28 januari 2020 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl