Talents Only: Finale!

Talents Only: Finale!

Hoofdklasse B-jeugd

Vooraf waren ze de torenhoge favoriet, gedurende het seizoen maakten zij dat waar en ook in de finale stonden ze er. In Wormer kroonde Harkema/Frigro/Invicta zich tot landskampioen door af te rekenen met Dalto/Klaverblad Verzekeringen B1. De geel-zwarten konden lang mee met de Friezen, maar dolven uiteindelijk toch het onderspit; 23-18.

Na de bloedstollende halve finales van een week eerder, waarin Harkema/Frigro/Invicta heel diep moest gaan tegen DSC en Dalto na een golden goal won van DVO/Accountor, was een flink gevulde Groen Geel-hal getuige van de apotheose van de aspiranten. Typerend voor de status die de combinatieploeg uit Friesland heeft vergaard, was het spandoek wat er hing met betrekking op waar in de junioren deze ploeg moet starten. In Friesland hebben ze wel een idee wie er een wildcard verdient; op het spandoek prijkte de tekst ‘KNKV, doe het de 1e Klasse niet aan. Laat HAVIC naar de Overgangsklasse gaan!’

Desondanks was het Dalto wat brutaal een 0-1 voorsprong pakte middels captain Ruth Brouwer. Die goal was tekenend voor de ijzersterke beginfase van Dalto, dat vol vocht voor elk duel en fouten afdwong in het vak met de beweeglijke mannen Thomas Visser en Jelmer Holwerda. Ondertussen tekende Kris Boere aan de andere kant met een schitterende doorloopbal voor de 0-2. 

Een benutte strafworp van Rien van der Laan betekende 1-2 maar Dalto liet zich niet van de wijs brengen en stond na onder meer een prachtige assist van Boere op Anne van de Griendt binnen acht minuten met 1-5 voor. Vrijwel meteen volgde een time-out van de Friezen. 

Na die time-out werd het aan beide kanten rommelig, waarbij met name de afronding een probleem was bij beide teams. Uitzondering hierop was Boere die wederom van zich deed spreken met een doorloopbal, waarmee de stand op 3-6 werd gebracht. Harkema/Frigro/Invicta toonde zich kwetsbaar op de doorloopbal, waar veel Dalto goals uit vielen in de eerste helft, maar begon zelf toch langzaamaan dichterbij te kruipen. Zes minuten voor rust was het voor het eerst weer gelijk (7-7), en via 9-7 was het bij rust 11-8 in Fries voordeel dankzij de derde treffer van Amber van Doorn zeven seconden voor rust. 

Een bliksemstart van Dalto, dat vervolgens stil viel terwijl Harkema/Frigro/Invicta als een diesel op stoom kwam. Na rust gingen de Friezen gewoon door. Pieter Christiaan van der Woude en Thomas Visser met een fade away brachten het verschil op vijf, waardoor Dalto in de achtervolging moest. Dalto bleef steeds op drie à vier goals, en kon het gat maar niet dichten. De ploeg uit Driebergen zocht voornamelijk de heren, maar die hadden het minder makkelijk dan in de eerste helft. Daardoor bleef het wachten op het moment dat Dalto echt zou kunnen aanhaken. 

Doordat dat moment maar niet kwam en Danique van der Meulen 13 minuten voor tijd Harkema/Frigro/Invicta voor het eerst op zes verschil bracht (18-12), moesten Barbara Brouwer en Fred Staalman wel iets doen met nog 10 minuten op de klok. Zij plaatsten twee wissels, waarvan eentje, Janick Bloemendaal, met zijn eerste schot voor de 19-13 tekenen. Echter was Dalto geen schim meer van de ploeg van de eerste tien minuten, en leek het langzaam maar zeker de moed op te geven. Doelpunten van Boere en wederom Bloemendaal, dit keer met een geweldige doorloopbal, gaven echter hoop op een slot offensief; 20-15 met nog negen minuten. 

Ijdele hoop, zo bleek. Justin Straatman zag een strafworp voor 20-16 misgaan, waarna Bloemendaal even later de volgende kans op 20-16 miste. En vijf goals goedmaken in vijf minuten tegen de Friezen is een vrijwel onmogelijke opgave. Zij namen vier minuten voor tijd een time-out, bij nog steeds 20-15, waarna dan eindelijk de 20-16 viel. Nog steeds werd het gat echter nooit kleiner dan drie, waardoor 'HAVIC' voor de vijfde keer op rij kampioen wordt. Maar op basis van de openingsfase verdiende Dalto meer. De ploeg Uit Driebergen kan echter trots zijn op hoe zij zich hebben ontwikkeld, met bijvoorbeeld een dame met C-leeftijd binnen de gelederen. En de Friezen? Die zijn klaar om de junioren te bestormen, met als uiteindelijke doel de Ziggo Dome. 

Datum: 27 maart 2018 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.