Talents Only: Hoofdklasse C en D, speelronde 12

Talents Only: Hoofdklasse C en D, speelronde 12

Hoofdklasse B-jeugd

Verrassingen genoeg in de B-Hoofdklasse. In Hoofdklasse C verliest koploper ZKV punten en daarmee ligt de strijd voor de kwartfinales met nog twee speelronden wagenwijd open met vier kandindaten. In Hoofdklasse D zijn de eerste twee al bekend, maar verliest PKC punten in de strijd om plek 1.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse C

Groen Geel B1 – ZKV B1
In Wormer kwam koploper ZKV op bezoek bij Groen Geel. De thuisploeg was nog vol in strijd voor de kwartfinales en kon met een overwinning zelfs nog een eerste plek binnen bereik houden. Van ZKV was over het algemeen moeilijk te winnen, maar Groen Geel wist in Zaandam ook al punten van de koploper te ontfutselen. Groen Geel zag al snel dat er twee belangrijke spelers misten bij de bezoekers, waardoor een overwinning weer goed mogelijk leek. Dat bleek ook tijdens de wedstrijd. De thuisploeg speelde duidelijk een betere wedstrijd dan ZKV, dat fouten maakte en door de schotklok geduwd werd. Ondertussen viel Groen Geel dynamisch aan, waarbij het een behoorlijk aantal doelpunten maakte tegen het normaal sterk verdedigende ZKV. Door het puntverlies blijft ZKV nog niet safe voor de kwartfinales, al staat de ploeg nu al sinds het begin van het seizoen op de eerste plek. Ook voor Groen Geel blijven zowel de kwartfinales als de eerste plek in beeld. (Uitslag: 25-13)

TOP/SolarCompleet B1 – HKV/Ons Eibernest B1
In Sassenheim was de uitslag iets voorspelbaarder. TOP/SolarCompleet, nog in strijd om de eerste twee plekken, ontving het al gedegradeerde HKV/Ons Eibernest. Nadat de bezoekers uit Den Haag het eerste doelpunt maakten nam de Sassemse ploeg de leiding, waarna een voorsprong werd opgebouwd. Na een ruststand van 13-6 bleef TOP de betere ploeg. De Hagenezen wisten het verschil nog even op 5 te houden, maar ook dat verzet werd in de laatste 10 minuten gebroken. Voor TOP/SolarCompleet verplichte punten, zeker op weg naar de mogelijke kwartfinales, terwijl HKV/Ons Eibernest puntloos blijft. De ploeg mag nog proberen punten te halen tegen KZ/Hiltex en Groen Geel, maar de kans dat dat lukt is niet enorm. (Uitslag: 26-15)

De Meervogels B1 – BEP B1
Dan het duel in Zoetermeer. In deze degradatie kraker konden De Meervogels zichzelf veilig stellen terwijl het BEP tot degradatie verdoemt, maar bij een overwinning voor BEP zouden de ploegen gelijk in punten komen en zou alles nog kunnen gebeuren. Al met al begon de wedstrijd met een spanning passend bij de situatie op de ranglijst. De ploegen gingen gelijk op naar de rust, tot vlak voor rust de gemoederen in de zaal opliepen en De Meervogels een gaatje sloegen: 10-7 bij rust. Na de pauze kwam BEP weer terug, maar kon niet op gelijke hoogte komen met de thuisploeg. Toen het tij weer keerde blonk Sanne van Lomwel uit aan Zoetermeerse kant en werd het verschil naar 6 gebracht. Bij de bezoekers werd veel geschoten maar weinig gescoord, wat frustratie opleverde. De gemoederen bereikten een hoogtepunt toen BEP-heer Luke van Noorden geel ontving voor het lomp doorgaan op Sarah van der Voort, na een aantal eerdere incidenten. Het heeft BEP uiteindelijk echter geen overwinning gebracht. De Meervogels winnen de wedstrijd en daarmee ook handhaving, terwijl BEP zich tevreden zal moeten stellen met een zevende plaats. (Uitslag 22-18)

KZ/Hiltex B1 – Achilles B1
In de Koog ontving KZ/Hiltex runner-up Achilles. KZ had de mogelijkheid om het gehele speelveld in de race om de tweede plek gelijk te trekken door van Achilles te winnen, maar dat is niet een ploeg die snel verslagen is. Zeker niet nu de Haagse ploeg bij een overwinning KZ kon elimineren uit de strijd voor de kwartfinales. Het was echter wel de thuisploeg die het best begon. De Koogers liepen stapje voor stapje uit in de eerste helft en kwamen met rust op een voorsprong van 12-8. Het zag er goed uit voor KZ, zeker toen die voorsprong even nog groter leek te worden. Toen de ploeg iets verzwakte greep Achilles haar kans. De ploeg uit Den Haag nam controle over de wedstrijd en kwam steeds dichter bij KZ, om er in de eindfase van de wedstrijd overheen te gaan. Met de uiteindelijke Haagse overwinning maakt Achilles nog steeds veel kans op de kwartfinales, terwijl de kansen van KZ op zijn. De ploeg, die gedurende het seizoen veel gegroeid is, mag nu de laatste twee wedstrijden proberen goed te spelen en onrust te stoken in de strijd om de eerste twee plekken. (Uitslag: 20-22)

Stand Hoofdklasse C

  W P
1. ZKV 12 20
2. Achilles 12 18
3. Groen Geel 12 16
4. TOP/SolarCompleet 12 16
5. KZ/Hiltex 12 14
6. De Meervogels 12 8
7. BEP 12 4
8. HKV/Ons Eibernest 12 0

 

Programma:    
ZKV - De Meervogels
Achilles - TOP/SolarCompleet
BEP - Groen Geel
HKV/Ons Eibernest - KZ/Hiltex

 

Hoofdklasse D

Avanti/Flexcom B1 – Die Haghe B1
Waar Die Haghe zich iets kan ontspannen en richten op de nacompetitie, geldt het tegengestelde voor Avanti/Flexcom. De ploeg uit Pijnacker bezet de laatste plaats en is volop in strijd om de onderste twee posities te ontsnappen. Dat verschil in noodzakelijkheid was misschien wel de voornaamste reden voor de eerste helft. Die Haghe begon zwak terwijl Avanti deed wat het moest doen: scoren. De bezoekers wisten in de buurt te blijven maar de terechte ruststand van 12-8 is niet iets waarmee de Hagenezen erg tevreden zullen zijn. In de tweede helft speelde Die Haghe veel beter. Het Avanti dat in de eerste helft heerste kreeg het moeilijk, waarbij de bezoekers in twee doelpuntensprints het verschil maakten. Van 14-9 kwam de ploeg op 14-14, kort gevolgd door een sprong van 16-16 naar 16-20. Avanti wist nog een laatste doelpunt te maken, maar Die Haghe had de punten al in de kofferbak. (Uitslag: 17-20)

Fortis B1 – ONDO (G) B1
In Oost-Souburg werd een soort degradatieduel gespeeld. ONDO liep op plek 7 groot gevaar om te degraderen, terwijl Fortis zich met deze overwinning veilig kon stellen. De eerste minuten verliepen in het voordeel van de bezoekers uit ’s-Gravenzande, maar toen Fortis eenmaal de smaak te pakken had was het niet meer te stoppen. De thuisploeg dubbelde ONDO bij 12-6, om vervolgens vlak voor rust nog te worden bijgehaald tot 14-10. In de tweede helft namen de bezoekers het initiatief over. Stapje voor stapje sloop ONDO dichterbij in een doelpuntarme tweede helft. Tot drie minuten voor tijd, toen bij 19-19 eindelijk de gelijkmaker viel. De laatste minuten waren bloedstollend spannend, maar het was ONDO dat in de laatste minuut in de fout ging. De resulterende strafworp werd koelbloedig afgemaakt door Finn van Lomwel. ONDO werkt zich hierdoor verder in de problemen, terwijl Fortis veilig is voor degradatie. (Uitslag: 20-19)

Fortuna/Delta Logistiek B1 – Sporting Delta B1
Ook het duel van de Delta’s had een spannende eindfase, al vertelde de eerste helft een ander verhaal. Sporting Delta verscheen niet helemaal fit in Delft, waar Fortuna/Delta Logistiek goed gebruik van kon maken. In de beginfase liep de thuisploeg uit tot een voorsprong van 5-0. Sporting Delta leek toen ineens een opleving te hebben, en de Dordtse ploeg zette de achterstand nog voor rust om in een voorsprong van 7-9. Er bleek echter weinig geleerd te zijn van de fouten in de eerste helft, want Fortuna herhaalde het kunstje van de eerste helft in de tweede helft, deze keer met 6 doelpunten. Sporting Delta kon echter weer goed meekomen, wat ervoor zorgde dat vanaf de 15-15 de ploegen om en om scoorden. De thuisploeg nam een voorsprongetje met nog een minuut op de klok, waardoor Sporting Delta moest proberen nog op 20 doelpunten te komen voor het einde van de wedstrijd. Dat lukte niet meer, wat betekende dat de punten in Delft bleven. (Uitslag: 20-19)

PKC/SWKGroep B1 – KCC/SO natural B1
In Papendrecht zag KCC/SO natural kansen. De ploeg uit Capelle aan den IJssel wist natuurlijk dat hen de koploper uit de competitie stond te wachten, maar in de wedstrijd in Capelle had PKC het niet bepaald makkelijk gehad. Punten komen KCC ook erg goed uit, gezien de lonkende degradatiezone. In de eerste helft wisselde het initiatief tussen de ploegen, met een vroege 1-3 voor KCC, die door de Papendrechters werd omgezet in een voorsprong van 9-6. Met rust was het verschil echter weer verdwenen, want met 10-10 gingen de ploegen de kleedkamers in. De tweede helft begon met een sterke fase van KCC, dat op 10-14 wist te komen. Die voorsprong kon even volgehouden worden voordat PKC begon met een langdurige comeback. Naarmate de eindfase naderde zette PKC zich weer naast de bezoekers uit Capelle met 18-18. Daarop bleven de ploegen op een punt van elkaar tot het eindsignaal, dat klonk zonder dat er een winnaar was. Een punt is zeer waardevol voor KCC/SO natural, terwijl PKC het zal zien als een verloren punt dat heel goed gebruikt had kunnen worden in de strijd om plek 1 met Die Haghe. (Uitslag: 22-22)

Stand Hoofdklasse D:

  W P
1. PKC/SWKGroep 12 22
2. Die Haghe 12 21
3. Fortuna/Delta Logistiek 12 14
4. Sporting Delta 12 11
5. Fortis 12 11
6. KCC/SO natural 12 7
7. ONDO (G) 12 6
8. Avanti/Flexcom 12 4
Programma:    
Die Haghe - PKC/SWKGroep
ONDO (G) - Fortuna/Delta Logistiek
Sporting Delta - Fortis
KCC/SO natural - Avanti/Flexcom

 

Datum: 13 februari 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl