Talents Only: Hoofdklasse C en D, speelronde 4

Talents Only: Hoofdklasse C en D, speelronde 4

Hoofdklasse B-jeugd

Het is bijzonder spannend in B-Hoofdklassen C en D. Waar in poule D de laatste plek door vier ploegen wordt gedeeld, zijn er in poule C vier ploegen die eerste staan. Dit is wat er gebeurde in B-Hoofdklassen C en D.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse C

BEP B1 – Achilles B1
Vol vertrouwen reisde Achilles B1 af naar Purmerend. De ploeg uit Den Haag wist dat het kwaliteit en ervaring over had ten opzichte van BEP, het was alleen nog een kwestie van uitvoeren. Het begin van Achilles was slordig, terwijl de thuisploeg sterk startte. De thuisclub had, zeker in de aanval, de overhand op de Haagse bezoekers en kwam daarmee op een terechte 8-6 voorsprong. De pret mocht echter niet lang duren, want na een time-out stonden de spelers van Achilles een stuk scherper in het veld. De bezoekers kwamen terug en met rust had Achilles een klein voorsprongetje van 9-12 opgebouwd. In de tweede helft wist datzelfde Achilles even niet van ophouden. Enkele minuten na de rust stond er 9-17 op het scorebord en was BEP gebroken. In de laatste 15 minuten werden de Hagenezen weer iets slordiger en kwam BEP weer iets dichterbij, maar het mocht niet meer baten voor de ploeg uit Purmerend. (Uitslag: 22-27)

Groen Geel B1 – TOP/SolarCompleet B1
Er was een duidelijke favoriet in Wormer in de vorm van gedeelde koploper TOP/SolarCompleet. De ploeg uit Sassenheim had nog geen punten misgelopen, terwijl thuisploeg Groen Geel de voorgaande week nog van het Haagse Achilles verloor. Het waren dan ook de bezoekers die het best aan de wedstrijd begonnen. De rood-witte selectie domineerde met veel diepte in de aanvallen en meerdere kansen per aanval. Dit bracht de bezoekers op voorsprong van 2-5 naar 6-10, maar Groen Geel qua veerkracht moet niet onderschat worden. De thuisploeg zette zich er weer naast en zodra het rust was stond er 11-11 op het scorebord. In de tweede helft was het dan ook Groen Geel die de touwtjes in handen had. De Wormerse ploeg speelde vol enthousiasme, of zoals coach Marcel de Leeuw het beschreef: Begeistert Spiel. De ploeg liep zelfs enkele doelpunten uit op haar tegenstander, maar TOP is niet zo één-twee-drie op de knieën te krijgen. De bezoekers knokten zich nog terug in de eindfase, maar het kwam net iets te laat voor de Sassemse selectie, die voor het eerst dit zaalseizoen verslagen werd. (Uitslag: 25-23)

KZ/Hiltex B1 – ZKV B1
Ondertussen moest die andere koploper, ZKV, aantreden tegen KZ/Hiltex in Koog aan de Zaan. De bezoekers waren dan ook de favorieten voor de Zaanse derby. Zodra de wedstrijd begon slaagde de thuisploeg er echter in de bezoekers uit hun spel te houden. Het achterverdedigen van KZ saboteerde het spel van ZKV succesvol. Na een kleine voorsprong voor de thuisploeg bleef KZ op 4 verschil hangen, met een kwalitatief beter ZKV, maar een tactisch beter voorbereid KZ. Dit bleef de gehele wedstrijd het wedstrijdbeeld, tot de Koogers tegen het einde van de wedstrijd stil leken te vallen qua score. De blauw-zwarte coaches reageerden echter vrijwel direct. De sterk verdedigende Darren Kroos werd gewisseld voor de aanvallendere Stan Dik, om na twee doelpunten er in de verdediging weer in te komen. Dit gaf de doorslag, waardoor in één ronde zowel TOP/SolarCompleet als ZKV op de knieën werden gekregen. Door de verliezen van deze koplopers en de winst van Groen Geel en Achilles, wordt de koppositie in BHKC nu gedeeld door 4(!) ploegen. (Uitslag: 16-13)

HKV/Ons Eiberbest B1 – De Meervogels B1
Terwijl in de bovenste regionen bijna iedereen weer op één lijn werd gezet, moest op de laatste positie juist een beslissing vallen. Er waren na drie rondes namelijk nog maar twee ploegen zonder punten: HKV/Ons Eibernest en De Meervogels. De hekkensluiters ontmoetten elkaar afgelopen zaterdag in Den Haag. Meteen pakten De Meervogels de leiding met een vroege 2-0. Hoewel de thuisploeg daarna ook begon te scoren, lukte het Zoetermeerse bezoekers om de voorsprong te behouden. Niet lang voor rust lukte het zelfs om de voorsprong uit te breiden naar 8-12, maar de Hagenezen knokten zich snel terug tot een 12-13 ruststand. Na de rust gingen de Eibers zelfs over hun tegenstanders heen, met 14-13. Na een spannende fase leken De Meervogels plotseling los te komen. Met behulp van een aantal uitblinkende spelers, zoals Sanne van Lomwel, Jamie de Waal en natuurlijk Julien Gfeller liepen de Meervogels over de moegestreden Eibers heen. De Meervogels mogen dan ook eindelijk van die nul af, terwijl de toekomst voor HKV/Ons Eibernest onzeker lijkt. (Uitslag: 18-24)

Stand Hoofdklasse C:

  W P
1. ZKV 4 6
2. TOP 4 6
3. Achilles 4 6
4. Groen Geel 4 6
5. KZ 4 4
6. De Meervogels 4 2
7. BEP 4 2
8. HKV/Ons Eibernest 4 0


Programma:
ZKV - Groen Geel
HKV/Ons Eibernest - TOP
BEP - De Meervogels
Achilles - KZ


Hoofdklasse D

Die Haghe B1 – Fortuna/Delta Logistiek B1
Die Haghe is een van de weinige vaste waarden in de Hoofdklasse D. Alleen PKC/SWKGroep is ook zonder puntverlies de eerste ronden doorgekomen. De Haagse ploeg zal dan ook vol vertrouwen Fortuna/Delta Logistiek in Sportcampus Zuiderpark hebben ontvangen. De koploper wist ook al snel een voorsprongetje te nemen, maar het lukte niet echt om uit te lopen op de bezoekers uit Delft. De eerste helft verliep vrij rommelig, met veel gemiste kansen en fouten van beide kanten. Dit resulteerde in een relatief lage ruststand van 10-8 in het voordeel van de thuisploeg. In de tweede helft kwam Die Haghe al een stuk meer los, maar Fortuna had zich vastgebeten in de Haagse ploeg en bleef rond de twee punten achterstand schommelen. De Delftenaren zagen echter geen kans om naast de thuisploeg te komen, wat Die Haghe de mogelijkheid gaf Fortuna van zich af te schudden. Het gat tussen de twee ploegen werd hierdoor nog een stukje groter dan het wedstrijdbeeld deed denken, maar de punten bleven terecht in Den Haag. (Uitslag: 26-19)

Sporting Delta B1 – KCC/SO natural B1
Het was een belangrijk duel voor beide ploegen in Dordrecht afgelopen zaterdag. Beiden stonden namelijk op 2 punten. KCC had de voorgaande week de eerste punten gepakt en wilde dus graag doorpakken. Sporting Delta had na een overwinning in de eerste ronde droog gestaan en was wel weer eens toe aan een punt of twee. Na een vroege 2-0 voor de thuisploeg gingen de teams gelijk op, met een lichte overhand voor de bezoekers uit Capelle aan den IJssel aan het einde van de eerste helft. In enkele minuten lukte het KCC nog vlak voor rust van 9-9 naar 9-13 te springen. Het eerste deel van de tweede helft was vooral rommelig. Er werden veel fouten gemaakt aan beide kanten, met verkeerde passes, misverstanden en onderscheppingen. Er ontstond tegen het einde van deze fase zelfs commotie bij de jurytafel, toen de jury het niet eens leek te zijn met de drie wissels van KCC. De drukste fase moest echter nog komen voor de jurytafel. Beide ploegen wisselden erop los in de tweede helft, waardoor ze uiteindelijk beide de volle acht mogelijke wissels gebruikten. Ondertussen was het Sporting Delta dat het best uit de rommelige fase kwam, maar de thuisploeg bleef steken op twee doelpunten achterstand op KCC. De verdedigende druk van de Dordrechtenaren werd echter net iets te veel voor de bezoekers. Sporting Delta passeerde KCC en met nog enkele minuten te spelen had de thuisploeg een voorsprong van 19-16 opgebouwd. De uitploeg was er echter nog niet geheel aan toe om op te geven en vocht zich terug tot op één punt verschil: 20-19. De spannende slotfase bleek echter net iets te veel voor KCC, want na de 21-19 lukte het niet om een kans van 2,5 meter te scoren. Dit bleek cruciaal, want na nog een doelpunt van Sporting Delta was het verschil te groot voor het ongelukkige KCC. (Uitslag: 22-20)

Fortis B1 – Avanti B1
Waar PKC en Die Haghe de leiding nemen, is de strijd onderaan Hoofdklasse D misschien wel veel interessanter. De wedstrijd in Oost-Souburg was hier afgelopen zaterdag maar weer eens toonbeeld van, want daar speelde het puntloze Fortis tegen Avanti, met slechts twee punten meer. Fortis was er als enige ploeg zonder punten natuurlijk zeer op gebrand punten te pakken tegen de directe concurrent uit Pijnacker. Die determinatie liet zich echter niet zien toen de wedstrijd begon. In de eerste minuten liepen de bezoekers simpel uit tot 0-4. Fortis werd pas wakker na een time-out, en al snel kwam de thuisploeg terug tot een 5-5 gelijke stand. Hierna leek de wedstrijd pas echt te beginnen. De ploegen gingen gelijk op tot vlak voor rust, toen de thuisploeg ineens van 9-9 naar een 12-9 ruststand sprong. Dit bleek het begin van het einde te zijn voor de bezoekers uit Pijnacker, want Fortis knalde de kleedkamer uit door onder leiding van aanvoerster Tess Voshart het gat uit te breiden tot 16-9. Plotseling leek de wedstrijd al gespeeld, maar Avanti was nog van plan terug te komen. Dit lukte tot op zekere hoogte, maar toen de ploeg uit Pijnacker te dichtbij kwam zorgde Fortis ervoor dat het weer afstand nam. Fortis mag blij zijn eindelijk van de gevreesde nul af te zijn. Avanti zal ietwat teleurgesteld zijn, al verloor het een stuk waardiger dan haar eerste seniorenteam. (Uitslag: 22-16)

PKC/SWKGroep B1 – ONDO (G) B1
Hoewel de ranglijst van BHKD anders doet denken, begonnen de ploegen uit Papendrecht en ’s-Gravenzande vrijwel even sterk. Nek-aan-nek stegen ze in score, maar het was PKC dat er in slaagde vlak voor rust een gaatje te slaan. Met een 12-9 ruststand hadden beide ploegen nog genoeg kans de overwinning binnen te slepen. ONDO kwam echter slapjes uit de kleedkamer, terwijl PKC doelpunten begon te maken. Dit zorgde voor een ruime Papendrechtse voorsprong van 19-12. Vervolgens leek de thuisploeg al overtuigd van haar overwinning, en zwakte daardoor iets af. Dit gaf de bezoekers de kans om in rap tempo terug te komen. De eindsprint kwam echter net iets te laat voor ONDO, dat een van de vier ploegen met twee punten blijft. PKC mag daarentegen vooralsnog genieten van een status als ongeslagen koploper. (Uitslag: 21-18)

Stand Hoofdklasse D:

  W P
1. Die Haghe 4 8
2. PKC 4 8
3. Sporting Delta 4 4
4. Fortuna 4 4
5. KCC 4 2
6. Avanti 4 2
7. Fortis 4 2
8. ONDO (G) 4 2


Programma:
Die Haghe - Avanti
KCC - PKC
Sporting Delta - Fortuna
ONDO (G) - Fortis

Datum: 5 december 2017 - 21:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl