Talents Only: Hoofdklasse A en B #3

Talents Only: Hoofdklasse A en B #3

Hoofdklasse B-jeugd

Drie speelronden zijn alweer voorbij. De ploegen hebben nu iets meer idee van elkaars spel - als ze dat nog niet hadden van de veldwedstrijden – en maken het in de competitie erg spannend.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A:

DOS Kampen/Veltman B1 - Unitas/Perspectief B1
Al vaker hadden de ploegen elkaar gezien, dus er waren wat voorbereidingen getroffen voordat de wedstrijd was begonnen. De wedstrijd begon erg gelijkwaardig. DOS was verdedigend sterk, maar rondde de kansen niet af. De ploeg uit Kampen wist wel Unitas bij te houden, door paar doelpunten van Joanne Plantinga. Met een voorsprong van één doelpunt voor Unitas, gingen de teams rusten (6-7). Unitas kwam beter uit de kleedkamer. Zij wisten met een tactische wissel van twee heren goed uit te pakken. Vanaf toen liep Unitas uit, totdat er een tactische zet vanuit de thuisploeg kwam om een time-out aan te vragen. Zo was het verschil van vier doelpunten, opeens nog maar twee. Maar Unitas liet dit niet toe en wist al snel weer de draad op te pakken. De afronding was goed, in tegenstelling tot die van de thuisploeg. En zo konden de punten meegenomen worden naar Harderwijk. (Uitslag 12-19)

AVO B1 - KV Wageningen B1
Een scherp begin aan de kant van de gasten zorgde al vroegtijdig voor een voorsprong. Heel even wist AVO dit bij te houden, maar door wat verdedigende fouten en goede aanvallen aan de kant van Wageningen werd de voorsprong steeds groter en liep uit tot vijf doelpunten voor de rust. Wageningen, de tot dan toe overheersende partij, ging na rust verder waar het gebleven was. Het verdedigde sterk en de thuisploeg wist hier niet goed op te anticiperen. Het scoringspercentage was hoog en vrijwel iedereen aan de kant van Wageningen wist te scoren, maar baas boven baas was Jelle van Terwisga met acht doelpunten. Bij AVO was Brit Alting een belangrijke doelpuntmaakster, maar ondanks haar doelpunten wist de ploeg uit Assen zich niet te herpakken en wist Wageningen de punten mee te nemen. (Uitslag 11-24)

De Meeuwen B1 - LDODK/Rinsma Modeplein B1
Twee ploegen die elkaar al meerdere malen tegen het lijf zijn gelopen. Op het veld wist de Meeuwen de punten mee te nemen, maar tijdens de oefenwedstrijd kwam LDODK als winnaar uit de bus. Op voorhand een spannende confrontatie, maar al in de beginfase van de wedstrijd bleek het tegendeel. De Meeuwen startte fel en wist de voorsprong te pakken, terwijl LDODK wat later in de eerste helft wakker leek te worden en het wat grip begonnen te krijgen op de wedstrijd. Al snel hierna volgde het rustsignaal en was het tijd voor wat besprekingen (13-8). LDODK kampte met wat blessures, wat de tweede helft enigszins belemmerde. Het wedstrijdbeeld veranderde niet en al snel bleek de wedstrijd gespeeld te zijn. LDODK deed er nog ondanks de verminderde fitheid alles aan om het verschil zo klein mogelijk te houden, maar echt spannend werd het niet meer. (Uitslag 23-16)

Fiducia B1 - DOS’46 B1
DOS’46 wist de afgelopen wedstrijden overtuigend te winnen, en dit zorgde voor onrust aan de kant van Fiducia voordat de wedstrijd überhaupt was begonnen. Door deze spanningen binnen het team ontstonden er wat slordigheden in de beginfase van de wedstrijd. De ploeg wist niet om te gaan met de verdedigende druk van DOS’46 en kwam na geruime tijd op een achterstand van zes punten (1-7), wat uitliep tot 8 punten voor de rust (5-13). DOS’46 kwam beter uit de kleedkamer, dan wat zij al hadden laten zien in de eerste helft. Vijf opeenvolgende doelpunten volgden uit goed opgezette aanvallen. De thuisploeg wist ook nog te scoren, maar de wedstrijd viel niet meer recht te trekken. En dus de derde overwinning op rij voor DOS’46. (Uitslag 12-31)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. DOS'46 B1 3 6
1. Unitas B1 3 6
3. Wageningen B1 3 4
3. De Meeuwen B1 3 4
5. LDODK B1 3 2
5. AVO B1 3 2
7. Fiducia B1 3 0
7. DOS 3 0

Hoofdklasse B:

SKF B1 - ZKV (Za) B1
Verdedigende fouten van ZKV en goede aanvallen van SKF leidden tot een 15-0 voorsprong voor de thuisploeg die uit de startblokken schoot. Een bizarre voorsprong die gewoonweg niet meer in te halen viel. ZKV wist de eerste helft nauwelijks in hun spel te komen. Toch scoorden ze nog voor rust twee doelpunten (17-2). Niet verassend bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. SKF zat duidelijk beter in het spel en ze bleven maar scoren. Echter waren er aan de kant van de thuisploeg wat slordigheden, waar ZKV van profiteerde. Maar SKF bleef fel doorgaan, wat resulteerde in één of meerdere doelpunten per persoon. Zij kunnen als team goed terugkijken naar de wedstrijd. (Uitslag 35-6)

DVO/Accountor B1 - Dalto/Klaverblad Verzekeringen B1
Een wedstrijd die gelijkwaardig begon was het beeld in de eerste fase. Als de ene ploeg scoorde, had de andere ploeg direct een antwoord klaar. Vervolgens liep DVO een aantal minuten voor het rustsignaal uit naar een voorsprong van vijf doelpunten (11-6). DVO was begonnen met twee spelers uit de B2 in de basis. Han Datema, een van deze spelers, wist voor de groen-witten er vier in te leggen. Echter probeerde Dalto wel bij te blijven. De wedstrijd was nog niet gespeeld volgens hen. Er kwamen genietmomenten voor de uitploeg toen Ellen Brouwer haar tegenstander blokte en een combinatie tussen Jannick Bloemendal en Simon Kwint plaatsvond. Het terugkomen to een kleiner verschil zat er niet in. Het verschil was niet meer kleiner dan vijf geweest, dus heel spannend was de tweede helft niet. (Uitslag 20-12)

Meervogels/Física B1 - BEP B1
Het woord spectaculair zou de wedstrijd perfect omschrijven. De wedstrijd in Zoetermeer bleek al gauw een waanzinnig duel te worden. Meervogels begon zuiver en vooral de heren hadden een hoog scoringspercentage. Ze kwamen voor met 5-1, toen BEP langzaam terug begon te komen. Door onder andere Marit Wiggerink, die twee ballen achter elkaar door de mand kreeg. En hoewel het geloof bij de uitploeg ietwat was afgezwakt, wist BEP vlak voor rust op gelijke hoogte te komen als de thuisploeg. Het geloof van de coaches, (wissel)spelers en ouders kwam terug en de sfeer zat er goed in (15-14). Na de rust wist BEP de voorhand te nemen door uit te lopen naar achttien doelpunten. In het spel van Meervogels moest nu iets veranderen en er werd een time-out aangevraagd. Een tactische zet van de thuisploeg was om de heren te wisselen, maar deze wissel werd snel ongedaan gemaakt toen BEP hetzelfde deed. Het bleef gelijk opgaan, van 18-18 naar 21-21. Tom Schuitemaker en Sylvia de Rijk wisten twee belangrijke goals te maken die de voorsprong van BEP betekende (21-23). Maar het was nog niet gedaan, vlak voor het einde van de wedstrijd werd het nog 22-23, erg spannend dus. En de spanning werd meer en meer toen in de laatste minuut nog bijna een doelpunt viel aan de kant van de thuisploeg. Dit wist echter niet te gebeuren, maar beide ploegen kunnen dik tevreden zijn met de wedstrijd. En deze wedstrijd geeft een interessant beeld voor hetzelfde duel later in de competitie. (Uitslag 22-23)

KZ/Thermo4U B1 - Groen Geel B1
Een echte derby werd er gespeeld tussen deze twee ploegen. De spelers kennen elkaar goed, dus er was enige spanning binnen de teams. KZ kon het beste met deze spanning omgaan en wist de eerste helft met tien doelpunten verschil te komen. Onder andere goede acties van Jet van der Bunt en Famke Doves. Voornamelijk dit soort duels tussen de spelers kostte Groen Geel het hoofd. De rust werd ingegaan met een stand van 15-5. Groen Geel was de betere ploeg in de tweede helft. Ze wisten dichterbij KZ te komen en het moeilijker te maken. Het lukte te thuisploeg niet meer om het niveau aan te houden van de eerste helft. Acht doelpunten werden er gemaakt door de thuisploeg in de tweede helft, en Groen Geel had er negen. Als de gasten de eerste helft wat feller waren geweest, had het nog erg spannend kunnen worden, maar er zat niet meer in en KZ pakt de punten. (Uitslag 23-14)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. KZ B1 3 6
1. DVO B1 3 6
3. SKF B1 3 4
4. Dalto B1 3 2
4. Meervogels B1 3 2
4. BEP B1 3 2
4. Groen Geel B1 3 2
8. ZKV B1 3 0

Datum: 4 december 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.