Talents Only: Hoofdklasse A en B, speelronde 1

Talents Only: Hoofdklasse A en B, speelronde 1

Hoofdklasse B-jeugd

Ook de hoogste aspirantenteams begonnen afgelopen weekend aan hun zaalseizoen. In de B-Hoofdklasse B stonden een aantal regionale derby’s op het programma, terwijl Harkema/Frigro/Invicta zich in de Hoofdklasse A meteen heeft opgeworpen als titelkandidaat.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

 

Hoofdklasse A

AVO – DVO/Accountor
DVO was absoluut de sterkere ploeg in dit duel, al zal AVO ook het gevoel hebben gehad dat zij geen moment hebben laten zien waartoe zij echt in staat zijn. Wellicht was het dan meer een wedstrijd geworden. DVO had meer rebounds en kansen, waarbij Krijn van het Kaar en Kirsten van den Bergh zich qua goals onderscheidden en Matthias ten Brinke verantwoordelijk was voor vele steals. Aanvoerster Britt Alting onderscheidde zich bij de thuisploeg nog met zes goals, maar DVO was simpelweg te zuiver waar AVO al moeite had om überhaupt tot een kans te komen. DVO, wat op het veld al koploper was, zal de strijd om een plek in de play-offs aangaan. (Uitslag: 11-34)

Harkema/Frigro/Invicta – Spirit
Een uitslag die bepaald niet tot de verbeelding sprak. Harkema/Frigro/Invicta staat op het veld bovenaan en wint gemiddeld met 20(!) doelpunten verschil per wedstrijd van hun tegenstander, terwijl Spirit onderaan de Hoofdklasse bivakkeert. Op het veld troffen beide teams elkaar al en werd het 34-4, ditmaal kwam de Friese combinatieploeg zelfs boven de 50 goals uit. Een mooie teamprestatie waarbij iedereen meer dan drie keer scoorde, met uitschieters van meer dan 10. Spirit daarentegen deed het ook knap, want Harkema/Frigro/Invicta had dit seizoen nog niet 16 tegengoals geïncasseerd. Dat was deels de verdienste van Spirit, want die ploeg bleef wel korfballen. Voor Spirit, nieuw in de B-Hoofdklasse met een viertal spelers wat vanuit de C is overgekomen, is het dan ook zaak de 16 doelpunten tegen Harkema/Frigro/Invicta mee te nemen en zich te richten op de andere wedstrijden om te proberen een resultaat te halen en zich te focussen op handhaving. Centraal staat de ontwikkeling van het team en de individuen, met de hoop daardoor vanzelf resultaat te kunnen behalen. (Uitslag: 52-16)

De Meeuwen – Drachten/Van der Wiel
Na een wat stroeve start kwam De Meeuwen deze wedstrijd amper in de problemen. De Puttense formatie verdedigde opportunistisch en gaf de Drachtsters veel verdedigende druk. Een hoog aantal onderschepte passes, bijvoorbeeld van een felle Fleur Kroes, was het gevolg, waardoor De Meeuwen veel kon aanvallen. Captain Mathijs Arendsen ging voorop in de strijd: hij vond niet alleen zeven keer de korf, maar was ook coachend belangrijk voor zijn ploeg. Duidelijk is dat De Meeuwen twee stappen verder is dan Drachten B1. De Friezen, met Kevin Wiersma in een scorende hoofdrol, bleven echter spelen en lieten hun hoofd niet hangen. Na de 15-7 ruststand kwamen zij nog terug tot 17-11, maar daarna nam de focus af en werden er verkeerde keuzes in de passing gemaakt. (Uitslag: 27-15)

Unitas/Perspectief – DOS’46
DOS’46 was Unitas duidelijk de baas. Zij gaven op alle schijven heel veel druk, waar Unitas veel moeite mee had. Ondanks dat de eerste tien minuten van beide kanten wat moeizaam waren kon DOS’46 een gat van vier slaan, en bij rust was het verschil al opgelopen naar zes goals (6-12). Meteen na rust schoot DOS’46 zichzelf naar een 6-17 voorsprong, met Jorne van der Zee als topscorer (negen goals). Unitas begon zelf betere aanvallen te draaien, waarin Kjell Jacobi de enige positieve uitschieter aan de kant van de thuisploeg was. DOS’46 is een maatje te groot voor Unitas, maar de tweede helft liet Unitas wel zien door te gaan en het scorebord daarin los te laten. (Uitslag: 14-25)

Hoofdklasse B

Oranje Wit – DeetosSnel
Een heuse derby, en al de derde ontmoeting tussen beide teams. Op voorhand was er geen winnaar te voorspellen, beide teams hadden één keer van elkaar gewonnen. Na een rommelige week met veel kleine blessures moest Oranje Wit Mees Oppe missen in de basis. Desondanks liet Oranje Wit zich goed gelden. Oranje Wit begon goed aan de wedstrijd en kwam op een 2-0 voorsprong. Het was DeetosSnel dat terugkwam en een 6-8 voorsprong wist te forceren. DeetosSnel wist veel meer kansen te creëren dan stadsgenoot Oranje Wit, maar vergat het gat van twee groter te maken. Wat volgde was een fase met heel veel vrije ballen en strafworpen, een fase waarin Milou Oppe bovendien opstond en Oranje Wit op sleeptouw nam, met als gevolg een 13-9 ruststand. In de tweede helft kwam DeetosSnel sterk uit de kleedkamer met spits Jasper Tjakkes in de hoofdrol. Zijn goals zorgden ervoor dat het gat steeds kleiner werd. Verdedigend viel Louise Stoop bij de gasten op met diverse steals en het uitschakelen van haar directe tegenstander. Bij Oranje Wit stond uiteindelijk jonkie Jesper Vinken op met loepzuivere afstandsschoten, waardoor het gat in de slotfase gemaakt was. Bij Oranje Wit vielen naast Vinken en Oppe ook Tim Groeneweg en Djuna Seevinck op met hun goede ondersteuning. Een degelijke overwinning voor Oranje Wit, waarbij iedereen ontzettend hard gewerkt heeft. DeetosSnel zal het gevoel hebben dat de uitslag ietwat geflatteerd is, en dat zullen zij volgende week in de thuiswedstrijd tegen Dalto willen rechttrekken. (Uitslag: 23-17)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – KV Wageningen
Dalto B1 begon heel sterk in dit van beide kanten fysieke duel. Heel veel energie, verdedigend voerde iedereen zijn/haar taak goed uit. Twan van Huisstede was uitblinker, hij schakelde spits Casper Zoontjes uit. Daardoor kwam Dalto B1 met 10-5 voor, en dwongen ze veel plaatsfouten bij Wageningen af. In de laatste 10 minuten voor rust wisten ze echter niet meer te scoren, en deed Wageningen dat onder leiding van Deen de Jong wel. In de buzzer werd het 10-10. Na rust ging het een hele tijd gelijk op, waar Wageningen een verschil van twee wist te maken met nog 16 minuten op de klok, en dat verschil werd tot zes minuten voor tijd vastgehouden. Daarna nam Dalto B1 de overhand weer. Kris Boere nam Dalto B1 aan z’n hand en wist Dalto weer op voorsprong te brengen. Wageningen miste nog 2 strafworpen. Justin Straatman wist er drie minuten voor tijd wél een te benutten, waardoor de punten in Driebergen bleven. Een heerlijke wedstrijd van beide kanten, en een genot voor de neutrale toeschouwer. (Uitslag: 21-20)

SKF – OVVO/De Kroon
Een goede start van SKF, binnen twee minuten kwamen zij 3-0 voor. OVVO maakte veel plaatsfouten in die fase. Daarna volgden een aantal slimme wissels aan de kant van OVVO die de aanval van SKF lam legde. Bij rust was het weer gelijk, 6-6. OVVO was feller en SKF kwam niet tot scoren. Na rust werd door de gasten erg goed verdedigd en beter aangevallen dan in de eerste helft. Met nog 10 minuten te spelen werd het 6-12 voor de gasten, die het seizoen zo op een positieve manier beginnen na hun mindere openingsfase. (Uitslag: 8-14)

DOT – DSC
Voor DOT hun debuut in de Hoofdklasse. Een mooi moment voor de vereniging, hun eerste jeugdteam ooit in de Hoofdklasse. Aan de organisatie/jurytafel was dat niet te merken. Fysiek en tactisch was het niveauverschil tussen de beide Brabantse teams zichtbaar, maar DOT bleef gehele wedstrijd knokken voor iedere bal en ging niet mopperen op elkaar. DSC kende in Coen Spoor (8 goals, veel rebounds/onderscheppingen) en Mitch Bogers (7 goals) haar uitblinkers en wist de 6-12 ruststand uit te bouwen naar een 11-24 overwinning. Een prima opening van het seizoen, echter met een flink bittere smaak door de blessure van Fenne Brink. Zij speelde haar eerste wedstrijd sinds de blessure die ze opliep tijdens een training in de voorbereiding op het veldseizoen (knieschijf uit de kom). Na 5 minuten, bij een stand van 0-2, overkwam haar exact hetzelfde. Een rampseizoen voor haar tot noch toe, waarschijnlijk mist zij een groot deel van het zaalseizoen. Knap van DSC hoe zij de knop redelijk konden omzetten, en hun focus bij de wedstrijd konden houden. En DOT? Zij hebben goede stappen gemaakt, maar waren veel te slordig in de passing. Door de spanning van de eerste wedstrijd zullen zij het gevoel hebben gehad dat zij, ondanks individuele uitschieters, als team niet hun niveau gehaald hebben. (Uitslag: 11-24)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. Harkema/Frigro/Invicta 1 2
2. DVO 1 2
3. De Meeuwen 1 2
4. DOS'46 1 2
5. Unitas 1 0
6. Drachten 1 0
7. AVO 1 0
8. Spirit 1 0

 

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. DSC 1 2
2. Oranje Wit 1 2
3. OVVO 1 2
4. Dalto 1 2
5. KV Wageningen 1 0
6. DeetosSnel 1 0
7. SKF  1 0
8. DOT 1 0

 

Programma Hoofdklasse A
Spirit - Unitas
DVO- De Meeuwen
Drachten - AVO
DOS'46 - Harkema/Frigro/Invicta

Programma Hoofdklasse B
OVVO - DOT
DeetosSnel - Dalto
DSC - SKF
Wageningen - Oranje Wit

Datum: 14 november 2017 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl