Talents Only: Hoofdklasse A en B, speelronde 4

Talents Only: Hoofdklasse A en B, speelronde 4

Hoofdklasse B-jeugd

De kraker in de Hoofdklasse A stond op de planning, en het werd een boeiend duel. Daardoor lijken de verhoudingen in die poule nu wel duidelijk. In de Hoofdklasse B haalde DSC uit tegen OVVO, en was DeetosSnel dicht bij een stunt.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

De Meeuwen – Harkema/Frigro/Invicta
De kraker van dit weekend speelde zich af in een afgeladen en sfeervolle Meeuwenhal. Zo kwamen de gasten met een busje vol supporters aangereden, en had De Meeuwen steun van de fanatieke supportersvereniging MAD. De wedstrijd startte eenzijdig: De Meeuwen leek wat onder de indruk van de ambiance, en een goed voorbereid Harkema/Frigro/Invicta profiteerde door direct een 0-5 voorsprong te nemen. De thuisploeg vocht zich echter terug in de wedstrijd en dwong de Friezen tot het uiterste. Via 3-9 kwam de thuisploeg terug tot 8-9, met een 9-12 ruststand als gevolg. De Friezen gaven goede druk op de heren van De Meeuwen, maar zij hadden maar weinig ruimte nodig. Direct na rust vergrootte Harkema/Frigro/Invicta al snel de marge, maar ook nu kwam De Meeuwen knap terug - onder andere door goals van een ontketende Jarin Bruinekreeft en een goed verdedigende Marinde van de Pol, die haar tegenstander geen moment losliet. Bij een 18-20 stand leken de Puttenaren het tij te kunnen keren, maar door een knappe buzzerbeater van de noordelingen - in combinatie met een achttal slimme wissels van coaches Anton van Doorn, Peter Holwerda en Klaas Visser was het verzet van de Puttense ploeg gebroken. Het verschil van zes doelpunten was dan ook enigszins geflatteerd na zo’n spannende wedstrijd.  Een smet op de wedstrijd was het uitvallen van Jesse van Os (enkel) en aanvoerder Mathijs Arendsen (kramp) bij De Meeuwen. De thuisploeg kan met opgeheven hoofd terugkijken op een wedstrijd waarin Harkema/Frigro/Invicta wel terecht de punten mee naar huis neemt. (Uitslag: 20-26)

Unitas/Perspectief – AVO
Unitas startte zaterdag voortvarend. Binnen 3 minuten was het 3-0, alvorens AVO haar eerste doelpunt scoorde. Net als vorige week begon AVO niet goed. Het spel was chaotisch en de ploeg kwam niet tot scoren. Unitas liep door mooi dynamisch korfbalspel, scorend over bijna alle schijven, uit naar 5-1, 9-2 en uiteindelijk 13-4 ruststand. Thomas Spijkerboer groeide bij de thuisploeg helemaal in de wedstrijd door vele steals en goals. De tweede helft was van Asser zijde beter, en werd daardoor gelijkwaardig. AVO begon beter, echter stonden ze negen doelpunten achter en kon Unitas hun doelpunten elke keer pareren. Daardoor ging het gelijk op maar kwam AVO nooit dichterbij. Zo lijken er grote verschillen in deze poule te zitten. Unitas lijkt in de middenmoot te vallen met twee ruime winstpartijen (Spirit en AVO) en twee flinke nederlagen tegen topploegen Harkema/Frigro/Invicta en DOS’46. (Uitslag: 23-13)

DVO/Accountor – Drachten/Van der Wiel
Deze wedstrijd is niet gespeeld. Vanwege een sterfgeval binnen de vereniging en de crematie op zaterdag werden alle wedstrijden van KV Drachten dit weekend afgelast. Namens deze weg wil Korfbal. iedereen veel sterkte wensen.

Spirit – DOS’46
DOS’46 schoot uit de startblokken en stond na vijf minuten op 0-7. Daarna stokte het enigszins bij de gasten, niet gek gezien het hoge percentage waarmee zij begonnen. Spirit kwam terug tot 3-7, maar via 3-10 was het bij rust al 4-12. Na rust probeerde DOS’46 meer kansen te nemen om te score uit te breiden, en na de 7-17 zette de ploeg uit Nijeveen nog een tandje bij. Sam Meijer sprong eruit bij de gasten: zij scoorde acht goals en schoot 50%. En de thuisploeg? Eén vak bij Spirit had veel kansen, alleen kwamen zij tekort in de afronding en de rebound waardoor de bal snel weg was. Het andere vak had moeite met kansen creëren door de verdedigende druk van DOS’46. Desondanks heeft de thuisploeg gespeeld naar haar vermogen, en bleef de ploeg positief ondanks de kansloze nederlaag. Lichtpuntje bij Spirit was Jip Zevering die voor veel dreiging zorgde en wat mooie doelpunten en acties liet zien. (Uitslag: 8-30)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Harkema/Frigro/Invicta 4 8
2. De Meeuwen 4 6
3. DVO 3 4
4. DOS'46 4 4
5. Unitas 4 4
6. Drachten 3 2
7. AVO 4 2
8. Spirit 4 0


Programma:
AVO – Spirit
DVO – Harkema
De Meeuwen – DOS’46
Drachten - Unitas


Hoofdklasse B

DSC – OVVO/De Kroon
Na de verloren wedstrijd bij Wageningen (31-30) was het even afwachten voor DSC hoe het tegen koploper OVVO zou gaan. De ploeg uit Maarssen had geen antwoord op de verdedigende druk die DSC wist te geven en zag veel ballen onderschept worden, al dan niet over de zij- en achterlijn eindigen. Van de 15 OVVO-doelpunten kwamen er 7 uit vrije ballen en strafworpen, die door de scheidsrechter veelal aan beide kanten werden toegewezen. De spitsen aan DSC kant stelden niet teleur en werden vaak in stelling gebracht. Maar het waren niet alleen de spitsen die hun naam op het scorebord zouden terugvinden. Alle basisspelers van de thuisploeg kwamen namelijk tot scoren. Zo speelde Ella Tamminga een sterke wedstrijd en beloonde zij zichzelf met twee mooie goals van afstand. Er zaten wat mindere fases tussen in het aanvallende spel van DSC, maar de trainers zullen tevreden zijn dat de 30 voor de tweede week op rij wordt aangetikt. OVVO staat na de eerder 3 gewonnen wedstrijden weer met beide benen op de grond. Een terechte nederlaag, DSC was op alle fronten beter. (Uitslag: 31-15)

DeetosSnel – Wageningen
Buiten was het rond het vriespunt maar binnen waren er twee ploegen “hot”. Met samen vijftig doelpunten maakten DeetosSnel en Wageningen er in Dordrecht een boeiende wedstrijd van. De start van de wedstrijd was duidelijk in het voordeel van Wageningen. Onder leiding van de prima spelende captain Deen de Jong werd er een voorsprong van drie doelpunten gecreëerd. Een voorsprong die nimmer veel groter zou worden omdat de Dordtse ploeg, met aanvoerster Babette Peute voorop, hun wagonnetje aanhaakte en over veel schijven mee ging scoren. Hierdoor ontstond er een echte wedstrijd met een ruststand van 15-16. In de tweede ging DeetosSnel met enkele belangrijke doelpunten van Hidde Veenema overtuigend op jacht naar de eerste wedstrijdpunten. Belangrijk en naar later bleek misschien wel beslissend moment was de korte kans onder de korf voor Wageningen bij een 21-22 stand. Was het overschrijding van de schotklok of was deze bal verdedigd? Na kort overleg met de jurytafel besloot scheidsrechter Michel Baart het doelpunt toe te kennen (21-23). In de laatste tien minuten zette DeetosSnel nog een keer stevig aan en werd er door beide ploegen op faire wijze gestreden voor ieder meter maar uiteindelijk trok Wageningen aan het langste eind. Zij zullen niet tevreden zijn over het vertoonde spel, maar blijven wel bovenin meedraaien. Voor DeetosSnel leek er bijna een stunt in te zitten, maar uiteindelijk blijft de ploeg uit Dordrecht puntloos. Volgende week de degradatiekraker tegen DOT, dan zullen de eerste punten gepakt moeten worden. (Uitslag: 24-26)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DOT
Van tevoren was de wedstrijd tussen Dalto en DOT een wedstrijd tussen David en Goliath, en dat bleek in de praktijk niet anders. Dalto was vanaf minuut één de betere, DOT had heel veel moeite met het uitbrengen van de bal en als de bal eindelijk in het aanvalsvak was, stond de verdediging van Dalto zo goed dat DOT amper tot een schot kon komen. Na de 8-0 in het voordeel van Dalto kon DOT wat terug doen. Ondertussen had Dalto al 10 minuten niet gescoord en ging het eigenlijk in het tempo van DOT mee. De ploegen gingen rusten met een 10-4 tussenstand. Bij DOT was ondertussen Mara van de Westelaken in de ploeg gekomen en zij wist zich te onderscheiden met 4 goals van afstand. De tweede helft was erg rommelig met verschillende kleine blessures. Dalto kon de tweede helft een tandje bij schakelen, Jannick Bloemendal wist met rake afstandsschoten de boel op te zwepen. Dalto was duidelijk een maatje te groot. De laatste 15 minuten van de eerste helft ging nog wel redelijk gelijkwaardig op, daar kan DOT vertrouwen uit putten voor het duel met DeetosSnel volgende week. Voor Dalto wacht dan het belangrijke duel met OVVO. (Uitslag: 23-9)

SKF – Oranje Wit
Na de overwinning op DOT wist SKF wat ze te doen stond, hard aan de bak tegen Oranje Wit. Een vlotte 3-1 voor SKF leek de start van een mooie wedstrijd van Venendaalse kant te worden. Vervolgens liep Oranje Wit echter uit naar een 3-7 voorsprong, zonder groots te spelen. Joas Hammink (SKF) bepaalde met een buzzerbeater het verschil op twee in Dordts voordeel. De tweede helft verliep moeizaam voor SKF, ook omdat Oranje Wit het verdedigend beter had staan. Liefst 18 minuten lang wist de thuisploeg niet te scoren. Verdedigend had SKF de zaakjes op zich goed voor elkaar, maar wanneer er niet wordt gescoord, wordt het een lastig verhaal. Met nog 18 minuten te gaan kwam Inge Bouwmeester bij SKF het veld in die sterk, zij viel erg sterk in. Even leek SKF terug te komen in de wedstrijd en het gat van twee doelpunten te dichten, maar er werd verzuimd te scoren in de laatste paar minuten. Daardoor kon Oranje Wit in de slotminuten de scoren nog uitbreiden. Tim Groeneweg en Jesper Vinken waren bij de gasten scherp in de afronding, van de kansen die door het hele vak gecreëerd werden. Bijzonder was ook de goal van Oranje Wit die Mees Oppe voor zijn rekening nam; hij gooide een als pass bedoelde bal vanaf de lijn met één hand in de korf. (Uitslag: 12-19)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto 4 8
2. DSC 4 6
3. Wageningen 4 6
4. OVVO 4 6
5. Oranje Wit 4 4
6. SKF 4 2
7. DeetosSnel 4 0
8. DOT 4 0


Programma:
DeetosSnel – DOT
Dalto – OVVO
Wageningen – SKF
Oranje Wit – DSC

Datum: 5 december 2017 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.