Talents Only: Hoofdklasse A en B, speelronde 7

Talents Only: Hoofdklasse A en B, speelronde 7

Hoofdklasse B-jeugd

Voor het eerst liep Dalto tegen een nederlaag aan in de Hoofdklasse B, wat de spanning in die poule weer terugbrengt. Drie ploegen staan daar nu op 12 punten. In de Hoofdklasse A verandert er weinig, nog steeds zijn er daar drie achtervolgers op de eenzame koploper.

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A:

DVO/Accountor – Drachten/Van der Wiel
Op 2 januari werd deze inhaalwedstrijd gespeeld. Met de oliebollen net achter de kiezen kwam Drachten B1 ruim op tijd aan. Gezamenlijk werd er door beide teams gegeten voor de wedstrijd. De eerste helft was zeer eenzijdig. DVO B1 was oppermachtig en maakte gretig gebruik van de geboden ruimte aan de buitenkant. Na een 1-1 tussenstand liepen de Bennekomers via 9-1 uit naar een 24-8 ruststand. Blikvangers waren Krijn van het Kaar en Matthias ten Brinke, met beiden acht doelpunten. De tweede helft schakelde Drachten verdedigend een tandje bij en nam DVO wat gas terug. Via een sterk spelende Roos Leurink kwam Drachten de tweede helft aardig mee. Bij DVO was het tijd om spelers uit de B2 en C1 speeltijd te gunnen. Een ruime overwinning van DVO, wat zo blijft meedraaien in de top. Drachten blijft op de zevende plaats staan, wat degradatie betekent aan het einde van het seizoen. (Uitslag: 35-18)

AVO – DOS’46
Vooraf was het doel van AVO er ook echt een wedstrijd van te maken, tegen een van de topploegen in deze poule. Daar slaagde de ploeg uit Assen zeker in. DOS’46 was de betere ploeg, maar kwam niet lekker in het spel. Vanaf 4-5 ging DOS'46 beter met de kansen om en werd er een hoger percentage geschoten, waardoor de gasten naar 4-10 konden uitlopen. Bij rust was het echter alweer spannender; 7-11. In de tweede helft zakte DOS'46 helemaal terug. De score is één verschil geweest in het voordeel van DOS’46 (11-12 en 13-14), maar de Nijeveense formatie had elke keer de kracht om weer los te komen van haar provinciegenoot. Een time-out van DOS'46 hielp daar zeker in mee, het werd prompt 13-16 en de wedstrijd was gespeeld. DOS'46 speelde het goed uit met lange aanvallen, iets waar de ploeg trots op kan zijn. In de laatste paar minuten gooide DOS’46 er nog drie in, maar AVO is 2018 met een goed gevoel begonnen. Het is voor hen te hopen dat zij deze lijn doorzetten in de wedstrijden die ze moeten winnen. Ondertussen blijft DOS’46 volop meedoen voor de strijd om plek twee. (Uitslag: 16-21)

DVO/Accountor – Unitas/Perspectief
‘Dark horse’ Unitas kon zich tegen DVO gaan meten met de subtop van de Hoofdklasse A. DVO probeerde Unitas veel naar de buitenkant te dringen. In de eerste helft had Unitas hier veel moeite mee. De wedstrijd ging tot 5-5 gelijk op. Daarna sloeg DVO een klein gaatje naar 8-5 en even later naar 11-6, al had Unitas de schade met rust beperkt tot 14-11. Kjell Jacobi verdedigde de boomlange DVO’er Krijn van het Kaar prima, maar had het aanvallend moeilijk met de lange armen van Van het Kaar, waardoor beide heren elkaar redelijk uit de wedstrijd speelden. Marilyn Bouw verdedigde het andere Bennekomse speerpunt Linda van der Wal erg goed en scoorde bovendien zelf 4 goals in de wedstrijd. Unitas vond begin tweede beter de oplossing voor de druk van DVO. Langzaamaan kwam Unitas dichterbij, maar op 16-15 konden ze niet doordrukken. Het kostte de ploeg uit Harderwijk teveel kracht, DVO scoorde makkelijker in deze periode en liep weer uit tot 20-16. Matthias ten Brinke was cruciaal voor DVO, hij viel in en bracht de beslissing met drie goals. De laatste 15 minuten scoorde Unitas nog maar drie keer. Unitas kon DVO driekwart wedstrijd prima weerstand bieden. Wil de ploeg punten gaan pakken van de bovenste ploegen, dan zal men meer moeten gaan scoren, verdeeld over de gehele wedstrijd. DVO zal niet tevreden zijn over dit duel, vooral door het gebrek aan uitstraling. Als de ploeg er wil staan in de kwartfinales, moet er uit een ander vaatje getapt worden. (Uitslag: 24-18)

Drachten/Van der Wiel – Harkema/Frigro/Invicta
Harkema/Frigro/Invicta gaf vanaf minuut één veel druk op Drachten, waardoor zij soms tot ietwat geforceerde aanvallen kwamen. Desondanks bleef de ploeg knokken, en over meerdere schijven scoren. Bij Harkema waren het Thomas Visser en Jelmer Holwerda in het ene vak en Maarten Piersma en Amber van Doorn in het andere vak die met elk zes goals van zich deden spreken. Drachten deed er alles aan om veel druk op het schot te geven, maar in de één-tegen-één kwamen zij veelal wat tekort wat hen kwetsbaar maakte, ook omdat Harkema zeer gevaarlijk was op de doorbraak. Desondanks kan Drachten tevreden zijn met de vechtlust en de 17 goals tegen een scoringspercentage van 30%. Harkema blijft weinig moeite hebben met het vinden van de korf, maar verdedigend zal de ploeg uit Friesland het nog een tandje scherper willen hebben voor de topduels tegen DVO, DOS’46 en De Meeuwen. (Uitslag: 17-33)

De Meeuwen – Spirit
Een bijzondere wedstrijd voor De Meeuwenspeler Jarin Bruinekreeft: hij speelde tegen zijn oude ploeg Spirit B1, waar broer Lejon als coach langs de lijn stond en broertje Timun tot de reservespelers behoorde. Last van plankenkoorts had hij echter niet, gezien het aantal goals (zeven) dat hij maakte. Dan de partij zelf: dat werd een weinig gelijk opgaande wedstrijd, waarbij De Meeuwen vrij eenvoudig wegliep bij de Voorthuizenaren. Maar ook voor de Puttenaren was het een onvervalste oliebollenwedstrijd: bij vlagen was het spel ongeconcentreerd, waardoor de ploeg verzuimde om meer doelpunten te scoren. Tim Kuiper had nog het minste last van de oliebollen en appelflappen: hij scoorde 8 goals uit 16 pogingen. Voor Spirit begint het zo langzamerhand een lastig verhaal te worden, maar lichtpuntjes zijn er absoluut. Zo speelde Justin Terpstra een goede wedstrijd en bleef de ploeg de hele wedstrijd, ondanks de tussenstand, positief en fanatiek korfballen. Misschien dat dat de komende wedstrijden punten op zal leveren. (Uitslag: 29-13)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Harkema/Frigro/Invicta 7 14
2. DVO 7 10
3. DOS'46 7 10
4. De Meeuwen 7 10
5. Unitas 7 6
6. AVO 7 4
7. Drachten 7 2
8. Spirit 7 0Programma:
DOS'46 - Unitas
DVO - AVO
Drachten - De Meeuwen
Spirit - Harkema/Frigro/Invicta


Hoofdklasse B:

DeetosSnel – SKF
Het was DeetosSnel snel dat een 3-1 voorsprong nam. SKF, dat met twee A1 spelers in de basis begon, begon de druk op te voeren op DeetosSnel. De ploeg uit Veenendaal legde het aanvallende spel van DeetosSnel aan banden, en heerste in de rebound. Zaak was voor DeetosSnel om het dan verdedigend op orde te krijgen. Door een aantal individuele fouten kwam de ruststand echter op 7-12. In de tweede helft was het opnieuw SKF dat aanvallend goed spel vertoonde en direct een gat wist te maken. Even leek DeetosSnel nog terug in de wedstrijd te komen door de marge te verkleinen tot drie, maar SKF liet opnieuw zien dat zij deze wedstrijd de ploeg in vorm waren. De tweede helft bleek een Veenendaals demonstratie waarbij Joas Hammink met acht goals de hoofdrol opeiste, waarmee het verzet aan de zijde van DeetosSnel volledig gebroken was. Afspraken werden niet nagekomen waardoor de ploeg als los zand uit elkaar viel. Aan de andere kant viel het ene na het andere doelpunt binnen tegen een ongekend hoog schotpercentage. DeetosSnel zal met name verdedigend orde op zaken moeten gaan stellen om nog enigszins iets te willen betekenen in de strijd om degradatie. Een dik verdiende overwinning van SKF. (Uitslag: 17-35)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DSC
In een wedstrijd met twee gezichten is het DSC gelukt om Dalto in eigen huis te verslaan en op die manier aansluiting te vinden met de koploper uit Driebergen. Nikki Tamminga startte scherp wat resulteerde in een 2-4 voorsprong voor DSC. Daarna nam Dalto, aan de hand van een wederom weergaloze Anne van der Griendt, het initiatief over waardoor zij gestaag uit konden lopen naar een 13-7 ruststand. Het tweede gedeelte van de eerste helft wist DSC aanvallend gezien heel weinig op de mat te leggen, waar Dalto juist sterk aanvalsspel (ook onder druk) liet zien. Net voor rust bracht DSC Maud Smulders (C1) en Daan van Montfort (A1) in het veld en deze spelers zouden het spelbeeld flink veranderen. Na rust was de koploper namelijk geen schim meer van de machine uit de eerste helft. De ploeg speelde tegen zichzelf, niets leek meer te lukken en DSC maakte hier gretig gebruik van. Onder aanvoering van Van Montfort (5 goals) kwam de ploeg steeds dichterbij en Dalto begon hem te knijpen. De 15-15 van Kimberley Gerstel betekende een gelijke tussenstand en een minuut of 5 later wist aanvoerster Renske Relou de 16-20 alweer binnen te schieten. In de eindfase wist Dalto weliswaar nog twee keer te scoren, maar men zal zich in Driebergen toch flink achter de oren krabben. De Brabantse overwinning zorgt voor een spannende tussenstand waar Dalto en DSC samen met Wageningen aan de leiding gaan. (Uitslag: 18-20)

Wageningen – DOT
Bij Wageningen ging het aanvallend niet zo goed. Er was geen duidelijk spel en er werd ook niet naar de juiste kansen gezocht zoals in de andere wedstrijden. Er werden veel schoten genomen waarbij niet iedereen in beweging was. DOT bood aardig partij en bij rust was het slechts 8-3. In de tweede helft kwam DOT aanvalskracht tekort, met veel aanvallen met één en soms zelfs geen schot. Casper Zoontjes was verdedigend de aanjager van Wageningen, heersend in de korfzone en met veel onderscheppingen. Wageningen zal niet geheel tevreden terugblikken op deze wedstrijd, maar vijf tegengoals is natuurlijk prima en de ploeg behaalt wederom twee punten. DOT blijft puntloos, en zal er in de wedstrijden tegen DeetosSnel en SKF vol voor moeten gaan, willen zij nog handhaven. (Uitslag: 21-5)

Oranje Wit – OVVO/De Kroon
De eerste helft van de thuisploeg was niet best, zij kwamen 6 punten achter. Vlak voor rust bracht Oranje Wit de spanning enigszins terug, met als gevolg een 9-12 ruststand. Na rust onderschepte Niels Bras direct de eerste bal en prompt scoorde Oranje Wit driemaal op rij. Daarna was het een spannende tweede helft waarin het vak met Jesper Vinken en Mees Oppe het scoren goed oppakten. Daarnaast viel Meike Driesprong (C1) goed in bij de thuisploeg. Uiteindelijk trokken zij de wedstrijd naar zich toe, met miniem verschil. Geen heel goede wedstrijd van de ploeg uit Dordrecht, maar ook voor OVVO was vooral de tweede helft niet om over naar huis te schrijven. De goede seizoensstart lijkt al lang geleden voor de ploeg uit Maarssen, die Oranje Wit nu ziet uitlopen.(Uitslag: 19-18)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DSC 7 12
2. Dalto 7 12
3. Wageningen 7 12
4. Oranje Wit 7 8
5. OVVO 7 6
6. SKF 7 4
7. DeetosSnel 7 2
8. DOT 7 0Programma:
DSC - DOT
DeetosSnel - Oranje Wit
OVVO - SKF
Wageningen - Dalto


Datum: 9 januari 2018 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.